Buďte správne informovaný! Získajte prémiový účet TU
Prihlásenie
Zakúpiť členstvo
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
FOAF.sk - Aký má firma zisk? Kto ju vlastní? Kto má dlhy? Zistite TU

Bohatí zlosynovia: Diktátor Robert Mugabe

Wikipedia CC
26. mája 2015 Zdroj therichest.com Tlačiť

Po Mladých a bohatých sme pre vás pripravili ďalší zaujímavý seriál. Bohatí zlosynovia je seriál o zloduchoch, ktorí si zarobili pekné peniaze nečistou hrou so svojimi poddanými, zamestnancami či oberaním štátu. K takýmto ľuďom patrí aj štátnik Robert Mugabe.

Keď sa Mugabe v 1979 vrátil do rodnej krajiny, vítali ho ako kráľa

Mugabe, ktorý má v súčasnosti 91 rokov, študoval na jednej z najlepších afrických stredných škôl – Kutama College. Študoval na niekoľkých vysokých školách, medzi inými na Fort Hare University. Po štúdiách sa stal učiteľom, najprv v Zimbabwe, potom v Ghane. Tam sa prvýkrát cez vtedajšieho ghanského premiéra Kwame Nkrumaha dostal k politike.

V roku 1961 sa vrátil do rodnej krajiny a pripojil sa najprv k Zimbabwe African People῾s Union a o tri roky neskôr k Zimbabwe African National Union. V 1964 ho za tzv. podvratný prejav poslali na 10 rokov do väzenia. Aby ten čas nepremárnil, korešpondenčne vyštudoval niekoľko ďalších vysokých škôl, napríklad ekonómiu na Londýnskej univerzite.

Okrem tohto svoj pobyt vo väzení však využil aj na to, aby zo seba urobil mučeníka. Po prepustení sa presunul do Mozambiku, kde túto predstavu o sebe ešte viac živil. Keď sa v 1979 vrátil do rodnej krajiny, vítali ho ako kráľa.

V zemi prebiehalo niekoľko bojov, úplný mier nastal až v roku 1988. Pritom v roku 1987 sa stal Mugabe prezidentom. Keďže krajina mala problémy, hľadal vinníka v niekom inom ako v politikoch. Keďže v Zimbabwe je až 98 % obyvateľov čiernej pleti, Aziati tvoria 1 % a 1 % tvoria belosi, bolo veľmi ľahké obviniť zo zlej situácie práve belochov.

K jedným z jeho nie veľmi priaznivých činov patrí napríklad to, že nechal zbúrať slumy pri veľkých mestách. Pripravil tak o strechu nad hlavou viac ako 700-tisíc najchudobnejších obyvateľov krajiny. Dôvodom ale nebolo to, aby krajinu nejakým spôsobom symbolicky pozdvihol, ale to, že väčšina z týchto ľudí volila vo voľbách opozičnú stranu.

Robert Mugabe je prezidentom od roku 1988 doteraz. Počas vedenia tejto krajiny, bohatej na nerastné suroviny, sa mu podarilo pravdepodobne aj ukrajovaním z finančných rezerv Zimbabwe nadobudnúť majetok vo výške 145 miliónov dolárov. Ten má ale Mugabe v súčasnosti zmrazený. Európska únia zas obnovila sankcie voči Zimbabwe i Mugabemu samotnému.

K téme

FOAF.sk firmy - Hosp. výsledky, súvahy, výkazy, DLHY, vlastníci - Zistite TU

Najčítanejšie za 24 hodín

Z kategórie Relax

Poradca podnikateľa a živnostníka

Prémiový obsah pre členov klubu Podnikam.sk

Zobraziť ďalšie články

Seriály na Podnikam.sk

Školenia, semináre, kurzy

BOZP - Bezpečnosť a ochrana zdravia pri práci
BOZP vo výrobe
Cash flow
Clo
Clo a logistika
Controlling
Dane a účtovníctvo
Doprava
Dotácie
DPH - Daň z pridanej hodnoty
DzP - Dane z príjmu
Enviro
Environmentalistika
Eurofondy
Finančné riadenie
IAS/IFRS
Industry 4.0
ISO
Komunikačné zručnosti
Koronavírus
Legislatíva a zákony
Legislatíva, zákony
Logistika
Manažérske zručnosti
Manažment
Marketing
Marketing a predaj
Marketingové zručnosti
Medzinárodné účtovné štandardy - IAS/IFRS, US GAAP
Medzinárodné účtovné štandardy (IAS/IFRS, US GAAP)
Medzinárodné zdaňovanie
Mzdy a odvody
Nehnuteľnosti
Osobný rozvoj
Ostatné dane
Personalistika
Počítačové zručnosti
Pohľadávky
Pracovné právo
Právo
Právo, Pracovné právo
Predaj
Riadenie
Riadenie firmy
Riadenie ľudských zdrojov
Samospráva
Školstvo
Školy
Smernice
Stavebníctvo
Účtovníctvo
Účtovníctvo a dane
Účtovníctvo verejnej správy
Verejná správa
Verejné obstarávanie-obstarávateľ
Verejné obstarávanie-uchádzač
Výroba
žiadny
Živnosť

marec

27mar9:30ChatGPT a Bard – využitie v biznise9:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Marketing

27mar9:30ChatGPT a Bard – využitie v biznise9:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Marketing

27mar9:30ChatGPT a Bard – využitie v biznise9:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Marketing

Zobraziť všetky školenia

Eshop Podnikam.sk

Prejsť do eshopu

Zoznam firiem B2B

Zobraziť všetky firmy
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu. Ochrana osobných údajov | Podmienky používania | Kontakt | GDPR - Nastavenie sukromia
X