Buďte správne informovaný! Získajte prémiový účet TU
Prihlásenie
Zakúpiť členstvo
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
FOAF.sk - Aký má firma zisk? Kto ju vlastní? Kto má dlhy? Zistite TU

Európska komisia stále skúma nemeckú minimálnu mzdu

Ilustračné foto SITA
26. marca 2015 Zdroj SITA, Podnikam.SK Tlačiť

Otázka, či sa nemecké predpisy o minimálnej mzde vzťahujú aj na zahraničných vodičov kamiónov využívajúcich miestne cesty, rozdelila poslancov Európskeho parlamentu. 

Niektorí poslanci navrhli zavedenie celoúnijnej minimálnej mzdy

Európska komisia (EK) stále posudzuje možné dopady nových pravidiel o minimálnej mzde v Nemecku. Ako povedala komisárka pre dopravu Violeta Bulc, akékoľvek vnútroštátne predpisy musia byť v súlade s právom Európskej únie. Otázka, či sa nemecké predpisy o minimálnej mzde vzťahujú aj na zahraničných vodičov kamiónov využívajúcich miestne cesty, rozdelila v stredu v noci poslancov Európskeho parlamentu (EP).

Tí od komisie žiadajú, aby to vyjasnila, informoval vo štvrtok Európsky parlament. Nemecko platnosť pravidiel už skôr dočasne pozastavilo iba pre tranzitujúcich zahraničných vodičov nákladných vozidiel.

Mnoho rečníkov počas rozpravy zdôraznilo potrebu zabrániť sociálnemu dumpingu a zabezpečiť spravodlivú súťaž medzi autodopravcami. Niektorí navrhli zavedenie celoúnijnej minimálnej mzdy a vyzvali komisiu na predloženie návrhov, ktoré by ochránili sociálne práva vodičov a zabezpečili im primerané pracovné podmienky. Ich súčasťou by mala byť aj čierna listina dopravcov, ktorí tieto pravidlá porušia.

Odlišný názor zastávajú poslanci, podľa ktorých by uplatňovanie pravidiel minimálnej mzdy aj pre tranzitujúcich vodičov bránilo voľnému pohybu tovarov a bolo by v rozpore s ideou jednotného trhu EÚ a princípom subsidiarity. Takýto prístup by totiž podľa nich dopravcom z iných členských štátov EÚ zvýšil náklady a administratívnu záťaž. 

Komisárka Bulc tiež uviedla, že otázkam spojeným so sociálnymi štandardmi a pracovnými podmienkami v sektore dopravy sa bude venovať ďalší legislatívny balík predpisov pre cestnú dopravu, návrh ktorého by mal byť predložený v roku 2016. 

Nemecko síce odložilo platnosť pravidla, podľa ktorého zahraničné firmy podnikajúce v nákladnej automobilovej preprave musia svojim vodičom počas prepravy cez nemecké územie platiť nemeckú minimálnu mzdu. Dopravcovia to však označili za nedostatočné a žiadajú, aby sa zákon nevzťahoval ani na šoférov, ktoré v Nemecku vykladajú alebo nakladajú tovar. Plošná minimálna mzdu vo výške 8,50 eura za hodinu platí v Nemecku od začiatku tohto roka.

Odporúčané ebooky

K téme

FOAF.sk firmy - Hosp. výsledky, súvahy, výkazy, DLHY, vlastníci - Zistite TU

Najčítanejšie za 24 hodín

Z kategórie Mzdy

Poradca podnikateľa a živnostníka

Prémiový obsah pre členov klubu Podnikam.sk

Zobraziť ďalšie články

Seriály na Podnikam.sk

Školenia, semináre, kurzy

BOZP - Bezpečnosť a ochrana zdravia pri práci
BOZP vo výrobe
Cash flow
Clo
Clo a logistika
Controlling
Dane a účtovníctvo
Doprava
Dotácie
DPH - Daň z pridanej hodnoty
DzP - Dane z príjmu
Enviro
Environmentalistika
Eurofondy
Finančné riadenie
IAS/IFRS
Industry 4.0
ISO
Komunikačné zručnosti
Koronavírus
Legislatíva a zákony
Legislatíva, zákony
Logistika
Manažérske zručnosti
Manažment
Marketing
Marketing a predaj
Marketingové zručnosti
Medzinárodné účtovné štandardy - IAS/IFRS, US GAAP
Medzinárodné účtovné štandardy (IAS/IFRS, US GAAP)
Medzinárodné zdaňovanie
Mzdy a odvody
Nehnuteľnosti
Osobný rozvoj
Ostatné dane
Personalistika
Počítačové zručnosti
Pohľadávky
Pracovné právo
Právo
Právo, Pracovné právo
Predaj
Riadenie
Riadenie firmy
Riadenie ľudských zdrojov
Samospráva
Školstvo
Školy
Smernice
Stavebníctvo
Účtovníctvo
Účtovníctvo a dane
Účtovníctvo verejnej správy
Verejná správa
Verejné obstarávanie-obstarávateľ
Verejné obstarávanie-uchádzač
Výroba
žiadny
Živnosť

marec

27mar9:30ChatGPT a Bard – využitie v biznise9:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Marketing

27mar9:30ChatGPT a Bard – využitie v biznise9:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Marketing

27mar9:30ChatGPT a Bard – využitie v biznise9:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Marketing

Zobraziť všetky školenia

Eshop Podnikam.sk

Prejsť do eshopu

Zoznam firiem B2B

Zobraziť všetky firmy
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu. Ochrana osobných údajov | Podmienky používania | Kontakt | GDPR - Nastavenie sukromia
X