Buďte správne informovaný! Získajte prémiový účet TU
Prihlásenie
Zakúpiť členstvo
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
FOAF.sk - Aký má firma zisk? Kto ju vlastní? Kto má dlhy? Zistite TU

Elektronická fakturácia môže malým firmám pomôcť k hotovosti

Elektronická fakturácia môže malým firmám pomôcť k hotovosti
Ilustračné foto: FreeDigitalPhotos.net
23. októbra 2014 Zdroj Podnikam.SK Tlačiť

Riešením, ako prekonať rôznorodosť firemných fakturačných systémov, sú služby typu „zberná sieť“, do ktorých dodávatelia posielajú svoje faktúry.

Cenou za skoršiu platbu môže byť zľava

Veľké firmy či korporácie majú často splatnosť faktúr 60, 90 a niekedy aj viac dní. Dosť ťažká situácia pre malých. Na barcelonskom Exchange summite sa začiatkom októbra diskutovalo aj o nástroji, ktorý tento problém rieši. Tzv. Dynamic discounting (Dynamické znižovanie ceny) dokáže urýchliť platobný styk medzi veľkými a malými.

“Prostriedkom, aby cash menšie firmy dostali skôr, je práve elektronická fakturácia. Takáto komunikácia je rýchlejšia a urýchli aj schvaľovacie procesy u veľkých firiem, čiže vedia peniaze menším dodávateľom zaplatiť skôr,” hovorí Andrej Glézl zo spoločnosti Datamolino, ktorý v Barcelone ako zástupca jedinej firmy zo Slovenska prednášal na tému Ako sú malé firmy pripravené na zmeny v elektronickom spracovávaní faktúr?

Ako to funguje

Cena za to, aby menší dostali zaplatené skôr je, že poskytnú veľkým zľavu. Napríklad 3 percentá vtedy, ak na rozdiel od 60 dní dostanú zaplatené o 15 dní. Ak odložíme emócie na bok a racionálne to zhodnotíme, tak menšej firme odpadne čakanie a nemusí riešiť faktoring  pohľadávok, financovanie pracovného kapitálu a namiesto od banky (kontokorentné úvery) môže mať cash na účte skôr. Pre veľké firmy nie je hlavným motívom ušetriť na malých, ale vytvoriť s nimi efektívnu elektronickú komunikáciu.

“Jedna z firiem prezentujúcich v Barcelone prezentovala case study, že vďaka motivácii formou dynamic discountingu  dokázala svojich dodávateľov preklopiť do elektronickej komunikácie cez elektronický portál, namiesto toho, aby len prijímali papierové faktúry,” dodáva Glézl.

Zdanlivo jednoduchá a pre všetkých prospešná schéma však naráža na prekážku – rôznorodosť fakturačných systémov (napr. el. portálov, webových aplikácií a pod.), ktoré firmy využívajú. Jeden z ich dodávateľov môže napríklad komunikovať aj s 25-timi rôznymi systémami. A to je veľmi nepohodlné a zdĺhavé.

Zjednodušenie fakturácie

Riešením by mohli byť služby, do ktorých dodávatelia posielajú svoje faktúry. Konkrétna služba dokáže z PDF spracovať potrebné dáta, prepojiť sa s fakturačným systémom veľkej firmy a následne doňho tieto dáta posielať. Cez konto takejto služby fungujúcej ako “zberná sieť” môžu adresáti prijať potrebné údaje a nemusia nútiť svojich dodávateľov, aby sa registrovali do rozličných systémov. Prijaté PDF služba zaeviduje a premení ho na dáta, s ktorými potom pracuje ďalej v systéme samotná veľká firma.

“Výhoda pre malé firmy je v tom, že stačí, aby poslali PDF na definovanú emailovú adresu a nemusia vystavovať faktúry v nejakom systéme, ktorý používa veľká firma. Keďže každá veľká firma má svoj vlastný systém, vystavovatelia by sa museli učiť robiť vo viacerých takýchto systémoch, pri posielaní PDF tento problém odpadá, ” prízvukuje Andrej Glézl, riaditeľ služby Datamolino. 

Datamolino je servisná spoločnosť, ktorá poskytuje službu automatického spracovania faktúr formou webovej aplikácie čím prináša výhody využívané veľkými firmami aj menším podnikateľom či účtovníkom bez nutnosti vynakladania vstupných investícií do technológií. Datamolino získalo ocenenie slovenský Start Up roka 2013 v rámci hlasovania verejnosti na Startup Awards 2013. 

Odporúčané ebooky

K téme

FOAF.sk firmy - Hosp. výsledky, súvahy, výkazy, DLHY, vlastníci - Zistite TU

Témy

Chcem začať podnikaťPodnikam

Najčítanejšie za 24 hodín

Z kategórie Účtovníctvo

Poradca podnikateľa a živnostníka

Prémiový obsah pre členov klubu Podnikam.sk

Zobraziť ďalšie články

Seriály na Podnikam.sk

Školenia, semináre, kurzy

BOZP - Bezpečnosť a ochrana zdravia pri práci
BOZP vo výrobe
Cash flow
Clo
Clo a logistika
Controlling
Dane a účtovníctvo
Doprava
Dotácie
DPH - Daň z pridanej hodnoty
DzP - Dane z príjmu
Enviro
Environmentalistika
Eurofondy
Finančné riadenie
IAS/IFRS
Koronavírus
Legislatíva a zákony
Legislatíva, zákony
Logistika
Manažérske zručnosti
Manažment
Marketing
Marketing a predaj
Medzinárodné účtovné štandardy - IAS/IFRS, US GAAP
Medzinárodné účtovné štandardy (IAS/IFRS, US GAAP)
Medzinárodné zdaňovanie
Mzdy a odvody
Nehnuteľnosti
Osobný rozvoj
Ostatné dane
Personalistika
Pohľadávky
Pracovné právo
Právo
Právo a manažment
Právo, Pracovné právo
Predaj
Riadenie
Riadenie firmy
Riadenie ľudských zdrojov
Samospráva
Školstvo
Školy
Smernice
Stavebníctvo
Účtovníctvo
Účtovníctvo a dane
Účtovníctvo verejnej správy
Umelá inteligencia
Verejná správa
Verejné obstarávanie-obstarávateľ
Verejné obstarávanie-uchádzač
Výroba
žiadny
Živnosť

apríl

06máj8:30Právne minimum pre starostov a primátorov8:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Legislatíva, zákony

06máj8:30Aktuálne zmeny v zamestnávaní cudzincov z tretích krajín8:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Personalistika

06máj8:30Aktuálne zmeny v zamestnávaní cudzincov z tretích krajín8:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Personalistika

Zobraziť všetky školenia

Eshop Podnikam.sk

Prejsť do eshopu

Zoznam firiem B2B

Zobraziť všetky firmy
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu. Ochrana osobných údajov | Podmienky používania | Kontakt | GDPR - Nastavenie sukromia
X