Buďte správne informovaný! Získajte prémiový účet TU
Prihlásenie
Zakúpiť členstvo
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
FOAF.sk - Aký má firma zisk? Kto ju vlastní? Kto má dlhy? Zistite TU

Príspevok z Úradu práce na rozbeh podnikania budú mať nové pravidlá

Príspevok z Úradu práce na rozbeh podnikania má byť podľa nových pravidiel
Fotobanka Pixmac
16. októbra 2012 Tlačiť

Má ísť o príspevok na samostatnú zárobkovú činnosť, príspevok na podporu zamestnávania znevýhodneného uchádzača o zamestnanie, príspevok na vykonávanie absolventskej praxe, či o protipovodňový príspevok.

(SITA) – Ministerstvo práce a sociálnych vecí navrhuje, aby od začiatku apríla budúceho roka nemali nezamestnaní automatický nárok na osem príspevkov. Má ísť o príspevok na samostatnú zárobkovú činnosť, príspevok na podporu zamestnávania znevýhodneného uchádzača o zamestnanie, príspevok na vykonávanie absolventskej praxe, či o protipovodňový príspevok. O poskytnutí týchto príspevkov nezamestnanému má rozhodovať výbor pre otázky zamestnanosti a následne ich poskytnutie má schvaľovať úrad práce, sociálnych vecí a rodiny. Vyplýva to z návrhu novely zákona o službách zamestnanosti, ktorý do pripomienkového konania predložilo ministerstvo práce a sociálnych vecí.

 

Okrem toho sa má dvanásť súčasných nástrojov aktívnej politiky trhu práce zrušiť, a to z dôvodu nízkej miery ich využívania a nedostatku finančných prostriedkov zo štátneho rozpočtu určených na aktívnu politiku trhu práce. Úrady práce by už nemali ďalej poskytovať dávku počas vzdelávania a prípravy pre trh práce a počas prípravy na pracovné uplatnenie občana so zdravotným postihnutím, príspevok na zapracovanie znevýhodneného uchádzača o zamestnanie, príspevok na podporu udržania v zamestnaní zamestnancov s nízkymi mzdami, príspevok na podporu vytvárania a udržania pracovných miest v sociálnom podniku, či príspevok na podporu regionálnej a miestnej zamestnanosti.

 

Zmeny by mali nastať aj pri samotnom poskytovaní viacerých príspevkov 

Čo sa zmení pre začínajúcich podnikateľov?
Príspevok na samostatnú zárobkovú činnosť (SZČ) sa má podľa nových pravidiel poskytovať na dve etapy, a to 60 % po podpise dohody a 40 % po roku prevádzkovania samostatnej zárobkovej činnosti. Povinnosť prevádzkovať podnikanie sa má predĺžiť z najmenej dvoch na najmenej tri roky. Poberatelia tohto príspevku by mali predkladať ročné správy o prevádzkovaní SZČ počas trvania dohody. Obdobie opätovného nároku na poskytnutie príspevku sa má predĺžiť z piatich na osem rokov. Rezort práce chce tiež zamedziť špekulatívnemu vstupu do evidencie uchádzačov o zamestnanie občanom, ktorí pozastavili SZČ, tým, že príspevok sa im môže poskytnúť až po 12 mesiacoch vedenia v evidencii uchádzačov. Má sa tiež ustanoviť maximálna výška príspevku, ktorú určí úrad práce a sociálnych vecí.

 

Pri príspevku na vykonávanie absolventskej praxe chce ministerstvo práce zaviesť podmienku pre vykonávanie absolventskej praxe iba na dosiahnuté vzdelanie v príslušnej skupine učebných alebo študijných odborov. Novelou zákona sa má zrušiť veková hranica uchádzačov o zamestnanie do 26 rokov a na účely tohto príspevku používať zavedenú definíciu absolventa školy. Rezort tiež navrhuje znížiť výšku paušálneho príspevku zo sumy životného minima na 65 % zo sumy životného minima. 

Odporúčané ebooky

K téme

FOAF.sk firmy - Hosp. výsledky, súvahy, výkazy, DLHY, vlastníci - Zistite TU

Najčítanejšie za 24 hodín

Z kategórie Financovanie

Poradca podnikateľa a živnostníka

Prémiový obsah pre členov klubu Podnikam.sk

Zobraziť ďalšie články

Seriály na Podnikam.sk

Školenia, semináre, kurzy

BOZP - Bezpečnosť a ochrana zdravia pri práci
BOZP vo výrobe
Cash flow
Clo
Clo a logistika
Controlling
Dane a účtovníctvo
Doprava
Dotácie
DPH - Daň z pridanej hodnoty
DzP - Dane z príjmu
Enviro
Environmentalistika
Eurofondy
Finančné riadenie
IAS/IFRS
Industry 4.0
ISO
Komunikačné zručnosti
Koronavírus
Legislatíva a zákony
Legislatíva, zákony
Logistika
Manažérske zručnosti
Manažment
Marketing
Marketing a predaj
Marketingové zručnosti
Medzinárodné účtovné štandardy - IAS/IFRS, US GAAP
Medzinárodné účtovné štandardy (IAS/IFRS, US GAAP)
Medzinárodné zdaňovanie
Mzdy a odvody
Nehnuteľnosti
Osobný rozvoj
Ostatné dane
Personalistika
Počítačové zručnosti
Pohľadávky
Pracovné právo
Právo
Právo, Pracovné právo
Predaj
Riadenie
Riadenie firmy
Riadenie ľudských zdrojov
Samospráva
Školstvo
Školy
Smernice
Stavebníctvo
Účtovníctvo
Účtovníctvo a dane
Účtovníctvo verejnej správy
Umelá inteligencia
Verejná správa
Verejné obstarávanie-obstarávateľ
Verejné obstarávanie-uchádzač
Výroba
žiadny
Živnosť

apríl

02máj8:30Pochopenie zmlúv 2 - seminár v anglickom jazyku (Understanding Contracts 2)8:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Právo

02máj8:30Pochopenie zmlúv 2 - seminár v anglickom jazyku (Understanding Contracts 2)8:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Právo

06máj8:30Aktuálne zmeny v zamestnávaní cudzincov z tretích krajín8:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Personalistika

Zobraziť všetky školenia

Eshop Podnikam.sk

Prejsť do eshopu

Zoznam firiem B2B

Zobraziť všetky firmy
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu. Ochrana osobných údajov | Podmienky používania | Kontakt | GDPR - Nastavenie sukromia
X