Buďte správne informovaný! Získajte prémiový účet TU
Prihlásenie
Zakúpiť členstvo
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
FOAF.sk - Aký má firma zisk? Kto ju vlastní? Kto má dlhy? Zistite TU

Splatenie základného imania v banke a možnosti, ako ho okabátiť

Ako okabátiť základné imanie
Ilustračné foto: FreeDigitalPhotos.net
5. októbra 2014 Zdroj Podnikam.SK Tlačiť

Súčasná platná a účinná legislatíva ukladá podnikateľom, že hodnota základného imania pri založení spoločnosti s ručením obmedzeným musí byť najmenej 5 000 eur. Mnohí spoločníci si však zakladajú firmy s tým, že základné imanie je oveľa vyššie, ako požaduje zákon. Je to tak preto, že vyššie základné imanie má viacero praktických výhod pri výkone podnikateľskej činnosti.

Riešením môže byť aj čiastočné splatenie či využitie nepeňažného vkladu

Základné imanie spoločnosti je charakterizované ako peňažné vyjadrenie súhrnu peňažných a nepeňažných vkladov všetkých spoločníkov do spoločnosti. Jeho výška musí byť uvedená v spoločenskej zmluve spolu s vkladmi jenotlivých spoločníkov. Výška vkladu určuje obchodný podiel každého spoločníka a vymedzuje tak rozsah jeho práv a povinností voči spoločnosti. Základné imania zároveň predstavuje minimálnu výšku aktív, ktoré musí spoločnosť udržiavať. V praxi tak má základné imanie charakter určitého ručiteľského fondu.

Vklady spoločníkov do spoločnosti nemusia byť rovnaké, pri založené však musí musí každý spoločník splatiť minimálny zákonom požadovaný vklad vo výške 750 eur. Spoločnosť možno zaregistrovať len vtedy, ak je splatených aspoň 30 % vkladov, prípadne 50 % spolu s nepeňažnými vkladmi. Obchodný zákonník umožňuje aj to, aby boli vklady spoločníkov v nepeňažnej forme, alebo zmiešané s tým, že časť vkladu budú predstavovať finančné prostriedky a časť bude nepeňažný vklad. Vzájomný pomer peňažných a nepeňažných vkladov zákon nepredpisuje, takže v praxi možno založiť spoločnosť aj výlučne poskytnutím nepeňažného vkladu.

Hodnota nepeňažného vkladu musí byť určená znaleckým posudkom, ktorý obsahuje jeho detailný popis, ako spôsob jeho ocenenia vrátane informácie o tom, či hodnota nepeňažného vkladu zodpobvedá hodnote záväzku spoločníka na vklad do spoločnosti.

Základné imanie sa skladá na účet v banke a v praxi sa môže stať, že pri potrebe narábať s týmito prostiedkami narazí podnikateľ na prekážku disponovania takouto s peňažnou čiastkou. Existujú však aj niektoré praktické možnosti, ako s týmito prostriedkami narábať.

1. Kúpa hotovej ready made spoločnosti

Podnikateľ si v tomto prípade síce priplatí o 100, resp. 200 eur viac ako pri založení spoločnosti, nemusí však disponovať základným imaním. Výhodou je, že môže získať spoločnosť s históriou (rozumej stav, keď spoločnosť je len dlhšie zapísaná v obchodnom registri bez vykonávania činnosti), čo sa v budúcnosti „môže hodiť“ najmä ak treba deklarovať určitý „vek“ spoločnosti.

TIP: Na čo si dať pri kúpe „ready made“ spoločnosti pozor?

2. Pôžička

Keďže po zápise spoločnosti do obchodného registra možno so základným imaním disponovať, tak je možné si na zloženie základného imania požičať. V tejto súvislosti možno očakávať i rozvoj „biznisu“ v oblasti poskytovania zdrojov za účelom preukázania zloženia základného imania.

3. Čiastočné splatenie základného imania

Ďalším spôsobom ako „obísť“ základný kapitál, je zložiť len 2 500,- eur, pričom zvyšok sa doplatí neskôr, v 5 ročnej lehote po vzniku a zápise spoločnosti do obchodného registra. Samozrejme, za doplatenie týchto 2500,- eur spoločník ručí. V obchodnom registri bude uvedené základné imanie 5000,- €, rozsah splatenia 2500,- €.

Dôležitým faktom je to, že pôjde o spoločnosť so základným imaním 5 tis eur. Podnikateľ si tak môže napríklad vyplácať zisk v celom rozsahu, pričom zložil iba polovicu základného imania.

4. Využitie nepeňažného vkladu

Ďalšou možnosťou je využitie nepeňažného vkladu, napríklad by mohlo ísť aj o know-how. Môže sa stať i prípad, kedy sa registrovaná doména za cca 10,- eur dosiahne hodnotu tisícky eur. Ak ňou spoločník disponuje, tak ju môže vložiť do spoločnosti ako nepeňažný vklad.

To isté platí pre ochrannú známku (suma s poplatkami okolo cca 166 eur), ktorú následne vložia do firmy ako svoj nepeňažný vklad. K oceneniu nepeňažného vkladu však treba znalecký posudok, pričom, ak pôjde o takéto jednoduchšie záležitosti, tak ich môže posudok vyjsť do cca 500 eur. Výhodou je, že možno docieliť vyššie ocenenie ako len 5 tis eur, čo je plusom.

Touto cestou sa teda môžu dostať i k vyšším hodnotám, čo implikuje už využitie odporúčanej právnej formy akciovej spoločnosti.

Autor: JUDr. Ján Marônek, spolumajitel spoločnosti M2 Business (portálu www.m2b.sk), kde si môžete objednať služby ako založenie s.r.o., predaj firmy s DPH, predaj ready made, či likvidáciu firmy

Odporúčané ebooky

K téme

FOAF.sk firmy - Hosp. výsledky, súvahy, výkazy, DLHY, vlastníci - Zistite TU

Témy

Chcem začať podnikaťknow-howPodnikamPrémiový obsahrok 2021

Najčítanejšie za 24 hodín

Z kategórie Ako založiť s.r.o.

Poradca podnikateľa a živnostníka

Prémiový obsah pre členov klubu Podnikam.sk

Zobraziť ďalšie články

Seriály na Podnikam.sk

Školenia, semináre, kurzy

BOZP - Bezpečnosť a ochrana zdravia pri práci
BOZP vo výrobe
Cash flow
Clo
Clo a logistika
Controlling
Dane a účtovníctvo
Doprava
Dotácie
DPH - Daň z pridanej hodnoty
DzP - Dane z príjmu
Enviro
Environmentalistika
Eurofondy
Finančné riadenie
IAS/IFRS
Industry 4.0
ISO
Komunikačné zručnosti
Koronavírus
Legislatíva a zákony
Legislatíva, zákony
Logistika
Manažérske zručnosti
Manažment
Marketing
Marketing a predaj
Marketingové zručnosti
Medzinárodné účtovné štandardy - IAS/IFRS, US GAAP
Medzinárodné účtovné štandardy (IAS/IFRS, US GAAP)
Medzinárodné zdaňovanie
Mzdy a odvody
Nehnuteľnosti
Osobný rozvoj
Ostatné dane
Personalistika
Počítačové zručnosti
Pohľadávky
Pracovné právo
Právo
Právo, Pracovné právo
Predaj
Riadenie
Riadenie firmy
Riadenie ľudských zdrojov
Samospráva
Školstvo
Školy
Smernice
Stavebníctvo
Účtovníctvo
Účtovníctvo a dane
Účtovníctvo verejnej správy
Verejná správa
Verejné obstarávanie-obstarávateľ
Verejné obstarávanie-uchádzač
Výroba
žiadny
Živnosť

marec

27mar9:30ChatGPT a Bard – využitie v biznise9:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Marketing

27mar9:30ChatGPT a Bard – využitie v biznise9:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Marketing

27mar9:30ChatGPT a Bard – využitie v biznise9:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Marketing

Zobraziť všetky školenia

Eshop Podnikam.sk

Prejsť do eshopu

Zoznam firiem B2B

Zobraziť všetky firmy
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu. Ochrana osobných údajov | Podmienky používania | Kontakt | GDPR - Nastavenie sukromia
X