Buďte správne informovaný! Získajte prémiový účet TU
Prihlásenie
Zakúpiť členstvo
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
FOAF.sk - Aký má firma zisk? Kto ju vlastní? Kto má dlhy? Zistite TU

Opatrenia vyplývajúce zo zákona na ochranu nefajčiarov

Domček s eurobankovkami na streche
30. decembra 2009 Autor Podnikam.SK, SITA Tlačiť

Od 1. apríla 2009 zákon ukladá povinnosť fyzickým osobám podnikateľom a právnickým osobám umiestniť v priestoroch, kde je zákaz fajčenia na viditeľnom mieste trvalý oznam s informáciou, kde a na ktoré kontrolné orgány sa môžu sťažovatelia obrátiť, ak dochádza k porušovaniu zákona o ochrane nefajčiarov.

Zákon sa tým snaží zlepšiť informovanosť verejnosti, a tým aj zvýšenie vymožiteľnosti povinností stanovených týmto zákonom.

Povinnosti fyzických a právnických osôb, ktoré prevádzkujú zariadenia, v ktorých je zakázané fajčiť

Táto nová povinnosť sa teda dotkla množstva subjektov, keďže sa týka všetkých priestorov, kde je podľa § 7 zákona zákaz fajčenia.

Podľa § 7 sa zakazuje fajčiť:

  • na verejných letiskách, v dráhových vozidlách vnútroštátnej verejnej osobnej dopravy na železničných dráhach, električkových, trolejbusových, lanových a špeciálnych dráhach, v priestoroch železničných staníc a zastávok, v prostriedkoch autobusovej vnútroštátnej hromadnej osobnej dopravy, v čakárňach a prístreškoch na zastávkach vnútroštátnej pravidelnej osobnej dopravy, na krytých nástupištiach a v uzavretých verejných priestoroch súvisiacich s touto dopravou určených pre cestujúcich, na otvorených nástupištiach vo vzdialenosti 4 metre od vymedzenej plochy nástupíšť – § 7 ods.1, písm.a)
  • v areáloch zdravotníckych zariadení, okrem fajčiarní alebo fajčiarskeho priestoru, ktorý je vyhradený na psychiatrických oddeleniach -§ 7 ods.1, písm.b)
  • v základných školách, v stredných školách a v školských zariadeniach, v predškolských zariadeniach a v priestoroch detských ihrísk – § 7 ods.1, písm.c)
  • vo vysokých školách a v študentských domovoch – § 7 ods.1, písm.d)
  • v zariadeniach sociálnych služieb okrem fajčiarní vyhradených pre zamestnancov – § 7 ods.1, písm.e)
  • v kultúrnych zariadeniach a v uzavretých športových zariadeniach – § 7 ods.1, písm.f)
  • v úradných budovách, v uzavretých verejne prístupných priestoroch všetkých typov predajní, v divadlách, v kinách, na výstaviskách, v múzeách a galériách – § 7 ods.1, písm.g)
  • v zariadeniach spoločného stravovania, okrem zariadení, ktoré majú pre nefajčiarov vyhradených minimálne 50 % z plochy, ktorá je stavebne oddelená od časti pre fajčiarov, pričom priestor pre nefajčiarov musí byť umiestnený pri vstupe do zariadenia – § 7 ods.1, písm. h)
  • v zariadeniach starostlivosti o ľudské telo – § 7 ods.1, písm. i)
  • v priestoroch, v ktorých sú mladiství vo väzbe alebo v ktorých vykonávajú trest odňatia slobody – § 7 ods.1, písm. j)

FO – podnikateľ a právnická osoba, ktoré prevádzkujú zariadenia, v ktorých je zakázané fajčenie, sú povinní upozorniť verejnosť na zákaz fajčenia bezpečnostným a zdravotným označením, ktoré musí byť umiestnené na viditeľnom mieste.

V priestoroch, kde je zákaz fajčenia, musí byť na viditeľnom mieste umiestnený oznam s informáciou, kde a na ktorých kontrolných orgánoch je možné podať oznámenie o porušovaní zákona. Prevádzky, ktoré patria v zmysle § 7 ods.1 písm. g) medzi miesta, kde platí zákaz fajčenia, musia byť označené:

  • bezpečnostným a zdravotným označením o zákaze fajčenia – piktogramom (§ 8 ods. 3 zákona),
  • oznamom s informáciou o kontrolných orgánoch (§ 8 ods.4),

Kontrolné orgány, ktoré sú povinné vykonávať kontrolu dodržiavania zákona, sú uvedené v ustanoveniach § 9 až § 11 zákona o ochrane nefajčiarov sú:

  • Železničná polícia,
  • Slovenská obchodná inšpekcia (SOI),
  • Štátna veterinárna a potravinová správa Slovenskej republiky,
  • Regionálny Úrad verejného zdravotníctva (ÚVR),
  • obec.

Údaje o príslušnom regionálnom úrade verejného zdravotníctva musia obsahovať podľa toho, kde sa prevádzka nachádza, jeho adresu, príp. tel. číslo, e-mail. Ostatné kontrolné orgány, ktoré sa tej-ktorej konkrétnej prevádzky týkajú, stačí vymenovať tak, ako sú uvedené v § 9 zákona o ochrane nefajčiarov.

Ak fyzická osoba – podnikateľ  alebo právnická osoba nezabezpečí umiestnenie tohto oznamu, hrozí mu pokuta od 331 do 3 319 eur zo strany Slovenskej obchodnej inšpekcie alebo taká istá pokuta od Úradu verejného zdravotníctva pokiaľ nedodrží samotný zákaz fajčenia.

Povinnosti fyzických a právnických osôb, ktoré prevádzkujú zariadenia, v ktorých je zakázaný predaj tabakových výrobkov osobám mladším ako 18 rokov.

Prevádzky, v ktorých sa uskutočňuje predaj tabakových výrobkov, v zmysle § 6 ods.3 je zakázaný predaj tabakových výrobkov a výrobkov, ktoré sú určené na fajčenie a neobsahujú tabak osobám mladším ako 18 rokov.

Zároveň sa v nich v zmysle § 7 ods.1 písm. g) zákona o ochrane nefajčiarov zakazuje fajčiť, preto musia byť označené:

  • oznamom o zákaze predaja tabakových výrobkov a výrobkov, ktoré sú určené na fajčenie a neobsahujú tabak osobám mladším ako 18 rokov (§8 ods.2 zákona o ochrane nefajčiarov),
  • oznamom o zákaze predaja kusových cigariet (§ 10 ods.1 písm. c) zákona č. 106/2004 Z. z. o spotrebnej dani z tabakových výrobkov)
  • bezpečnostným a zdravotným označením – piktogramom (§8 ods.3 zákona o ochrane nefajčiarov),
  • oznamom s informáciou o kontrolných orgánoch (§8 ods.4 zákona o ochrane nefajčiarov).

Vzor tabuľky: „ZÁKAZ FAJČIŤ!“ – piktogram

ZÁKAZ FAJČIŤ! Porušenie zákazu fajčenia v tomto objekte podľa § 7 ods. 1, písmeno g) zákona číslo 377/2004 Z.z. o ochrane nefajčiarov v znení neskorších predpisov možno oznámiť na:

  • Slovenská obchodná inšpekcia, Prievozská 32, Bratislava,
  • Regionálna veterinárna a potravinová správa SR, Polianky 8, Bratislava,
  • Úrad verejného zdravotníctva, Trnavská 52, Bratislava,
  • obec.

jl

Odporúčané ebooky

K téme

FOAF.sk firmy - Hosp. výsledky, súvahy, výkazy, DLHY, vlastníci - Zistite TU

Najčítanejšie za 24 hodín

Z kategórie Prevádzka

Poradca podnikateľa a živnostníka

Prémiový obsah pre členov klubu Podnikam.sk

Zobraziť ďalšie články

Seriály na Podnikam.sk

Školenia, semináre, kurzy

BOZP - Bezpečnosť a ochrana zdravia pri práci
BOZP vo výrobe
Cash flow
Clo
Clo a logistika
Controlling
Dane a účtovníctvo
Doprava
Dotácie
DPH - Daň z pridanej hodnoty
DzP - Dane z príjmu
Enviro
Environmentalistika
Eurofondy
Finančné riadenie
IAS/IFRS
Koronavírus
Legislatíva a zákony
Legislatíva, zákony
Logistika
Manažérske zručnosti
Manažment
Marketing
Marketing a predaj
Medzinárodné účtovné štandardy - IAS/IFRS, US GAAP
Medzinárodné účtovné štandardy (IAS/IFRS, US GAAP)
Medzinárodné zdaňovanie
Mzdy a odvody
Nehnuteľnosti
Osobný rozvoj
Ostatné dane
Personalistika
Pohľadávky
Pracovné právo
Právo
Právo a manažment
Právo, Pracovné právo
Predaj
Riadenie
Riadenie firmy
Riadenie ľudských zdrojov
Samospráva
Školstvo
Školy
Smernice
Stavebníctvo
Účtovníctvo
Účtovníctvo a dane
Účtovníctvo verejnej správy
Umelá inteligencia
Verejná správa
Verejné obstarávanie-obstarávateľ
Verejné obstarávanie-uchádzač
Výroba
žiadny
Živnosť

apríl

06máj8:30Aktuálne zmeny v zamestnávaní cudzincov z tretích krajín8:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Personalistika

06máj8:30Aktuálne zmeny v zamestnávaní cudzincov z tretích krajín8:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Personalistika

06máj8:30Právne minimum pre starostov a primátorov8:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Legislatíva, zákony

Zobraziť všetky školenia

Eshop Podnikam.sk

Prejsť do eshopu

Zoznam firiem B2B

Zobraziť všetky firmy
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu. Ochrana osobných údajov | Podmienky používania | Kontakt | GDPR - Nastavenie sukromia
X