Prihlásenie  •  Registrovať

začiatok podnikania a príspevok

Ako začať podnikať, potrebné kroky a dokumenty, úrady, termíny, poplatky

začiatok podnikania a príspevok

Poslaťod michala » Pia 30. Dec 2011 18:17:34

Chcela by som začať podnikať, ale len minulý mesiac som sa zaevidovala na úrade práce. Ak chcem požiadať aj o príspevok na podnikanie.Musím byť 3 mesiace nezamestnaná a až potom si vybavovať živnosť a až potom príspevok? alebo aká je postupnosť krokov, vedel by mi niekto poradiť.ďakujem
michala
Nový člen

Re: začiatok podnikania a príspevok

Poslaťod príspevok » Sob 31. Dec 2011 14:35:25

príspevok

Poslaťod michala » Ned 01. Jan 2012 23:01:11

Ďakujem za radu, ale ešte mám jednu otázku. Keďže som len mesiac zaevidovaná na úrade práce o dotáciu môžem požiadať už teraz a 3 mesiace budú plynúť alebo až po troch mesiacoch evidencii na úrade práce? A nakoľko potrebujem súrne otvoriť živnosť nieje možné o túto dotáciu požiadať aj počas podnikania napr. po 6 mesiacoch alebo len na začiatku?
michala
Nový člen

Poslaťod prispevok » Pon 02. Jan 2012 13:14:36

ahoj, tu je k téme príspevku viac informacií dotacie-z-uradu-prace-strukturalne-fondy-komunitalne-programy-f14/podpora-podnikania-z-uradu-prace-t41.html

treba byt najskor na úrade práce. Ked uz zalozíš živnosť, nemozeš dodatočne žiadať o príspevok.
prispevok

Poslaťod Renata.Bahnova » Uto 03. Jan 2012 1:57:11

ano o príspevok je možné požiadať až po 3 mesiacoch - zatial si môžeš pripraviť Podnikateľský zámer a všetky potvrdenia z inštitúcií. Nič neurýchliš ak koncom februára budeš mať všetko pripravené, je veľká šanca že do mesiaca od podania žiadosti príspevok vybavíš, V tomto období (začiatok roka a platobná neschopnosť ÚP) by to aj tak rýchlejšie nebolo.
A ked neviem kudy-kam, na podnikam.sk utekám................
Obrázok užívateľa
Renata.Bahnova
Stály člen

Poslaťod Martina T. » Uto 10. Jan 2012 23:36:41

Chcem sa poradiť o možnostiach všetkých príspevkov pre invalidného dôchodcu (55%) na SZČ.

Od 1. 9. 2011 som evidovaná na úrade práce, nakoľko sa mi však nedarí nájsť zamestnanie, chcela by som založiť živnosť. Neviem však, o ktoré príspevky je najvhodnejšie ( z finančného hľadiska) žiadať. Našla som viacero paragrafov, ktoré sa venujú týmto príspevkom, avšak neviem, či pre invalidného dôchodcu je možné získať len príspevok podľa §57, alebo i iné príspevky. Je možné žiadať viacero príspevkov súčasne / je možnosť vybrať si konkrétny paragraf / alebo je to pridelené automaticky? Má vôbec invalidný dôchodca nárok na vyšší príspevok v porovnaní so zdravou osobou?
Nemám žiaden vstupný kapitál a tak by som chcela využiť všetky možnosti, ako získať čo možno najvýhodnejší príspevok/y.

Zároveň som stále neviem, aký najvyšší príspevok je možné získať (podnikať by som chcela v Trnave), nakoľko pri prezeraní mnohých diskusií som zaznamenala dosť rozdielne výšky príspevkov.

Taktiež ma zaujíma otázka chráneného pracoviska. V prípade, že by som si otvorila podnik, v ktorom by som pracovala ja + osoba, ktorá nie je invalidným dôchodcom, bolo by toto pracovisko považované za chránené a tým by mohlo získať isté výhody, alebo nie?

Budem Vám veľmi povďačná za odpovede, nech sa konečne pohnem z miesta a nemusím čítať len nekokrétne znenia paragrafov.

Ďakujem
Martina T.
Nový člen

Poslaťod Renata.Bahnova » Uto 10. Jan 2012 23:36:41

Martina T. píše:Chcem sa poradiť o možnostiach všetkých príspevkov pre invalidného dôchodcu (55%) na SZČ.

Od 1. 9. 2011 som evidovaná na úrade práce, nakoľko sa mi však nedarí nájsť zamestnanie, chcela by som založiť živnosť. Neviem však, o ktoré príspevky je najvhodnejšie ( z finančného hľadiska) žiadať. Našla som viacero paragrafov, ktoré sa venujú týmto príspevkom, avšak neviem, či pre invalidného dôchodcu je možné získať len príspevok podľa §57, alebo i iné príspevky. Je možné žiadať viacero príspevkov súčasne / je možnosť vybrať si konkrétny paragraf / alebo je to pridelené automaticky? Má vôbec invalidný dôchodca nárok na vyšší príspevok v porovnaní so zdravou osobou?
Nemám žiaden vstupný kapitál a tak by som chcela využiť všetky možnosti, ako získať čo možno najvýhodnejší príspevok/y.

Zároveň som stále neviem, aký najvyšší príspevok je možné získať (podnikať by som chcela v Trnave), nakoľko pri prezeraní mnohých diskusií som zaznamenala dosť rozdielne výšky príspevkov.

Taktiež ma zaujíma otázka chráneného pracoviska. V prípade, že by som si otvorila podnik, v ktorom by som pracovala ja + osoba, ktorá nie je invalidným dôchodcom, bolo by toto pracovisko považované za chránené a tým by mohlo získať isté výhody, alebo nie?

Budem Vám veľmi povďačná za odpovede, nech sa konečne pohnem z miesta a nemusím čítať len nekokrétne znenia paragrafov.

Ďakujem

Ako Zdravotne postihnutá osoba môžte žiadať o príspevok na zriadenie Chráneného pracoviska podľa §57, keď ho budete mať zriadené môžte žiadať pri splnení stanovených podmienok o príspevok na prevádzkové náklady podľa §60 a príspevok na pracovného asistenta podľa §59. Je o tom písané http://www.podnikam.webnoviny.sk/ako-zalozit-zivnost/podnikanie-zdravotne-postihnutych/12775 a ešte v diskusii http://www.podnikam.webnoviny.sk/porada/dotacie-z-uradu-prace-strukturalne-fondy-komunitalne-programy-f14/prispevok-pre-invalida-t29510.html, ktorá zasa odkazuje na články, tak skúste popozerať a potom sa spýtať na konkrétne veci, ktorým nerozumiete. je to dosť obsiahla problematika.

Čo sa týka výšky príspevku -tieto sa počítajú podľa miery nezamestnanosti v danom kraji -aktuálnu sumu nájdete na stránke Vašeho UP.

Chcela by som ešte upozorniť, že od apríla sa pripravuje zmena Zákona o službách zamestnanosti, majú byť prísnejšie podmienky, tak ak vážne uvažujete o tomto projekte, možno by bolo dobré skúsiť požiadať čo najskôr
Obrázok užívateľa
Renata.Bahnova
Stály člen

Poslaťod jan.pacaj9735 » Pia 17. Feb 2012 10:09:15

Chcem si poziadat o prispevok,ako mam postupovat a ako dlho sa to vybavuje.Som zaevydovana na urade prace us vyse rok a pol.Som Popradskeho okresu kolko poskytuje prispevok.
jan.pacaj9735
Nový člen

Poslaťod Renata.Bahnova » Ned 19. Feb 2012 20:48:27

Postup je popísaný na tejto stránke - v prvom rade treba ísť na ÚP u vás a oni Vám povedia aj koľko aj ako dlho - je to individuálne podľa lokality
Obrázok užívateľa
Renata.Bahnova
Stály člen

Poslaťod beba » Uto 20. Mar 2012 19:59:20

Ak bola dotácia v podnikateľskom pláne určená na platenie odvodov do SP a ZP a nevyšlo mi platiť odvody, nemala som postačujúci príjem za rok 2011 na to, aby mi vznikla povinnosť platiť odvody, čo s dotáciou, musím ju vrátiť alebo môžem ju použiť na iné výdavky súvisiace s podnikaním ?
beba
Nový člen

Ďalší

Späť na Začiatok podnikania

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 1 hosť