Prihlásenie  •  Registrovať

SZCO na kratky cas

Ako začať podnikať, potrebné kroky a dokumenty, úrady, termíny, poplatky

SZCO na kratky cas

Poslaťod neosk » Sob 29. Okt 2011 18:31:35

Zdravim,

som tu novy a rozhodol som sa napisat sem, lebo som dost v koncoch.
Som momentalne dobrovolne nezamestnany a neprihlaseny na urade prace. Mam ponuku ist pracovat ako programator do Rakuska. Povodny plan bol, ze by som vystavoval tzv. Honorarnote, co je nieco ako faktura. Kazdopadne v Rakusku na to clovek nemusi vobec byt registrovany ako GmbH (s.r.o.), alebo SZCO a moze taketo Honorarnote vystavovat do vysky €30000 rocne. Kazdopadne kedze dochadzam z BA a niesom v Rakusku prihlaseny na pobyt, vztahuje sa na mna pravdepodobne Slovenska legislativa. A my Honorarnote nemame.

Takze mi ostava ist cestou SZCO (kedze ako s.r.o. by vznikali obmedzenia na dobu zotrvania na "sluzobke" v Rakusku), ako programator - freelancer. Otazka vsak je, ci mozem fakturovat svoje "sluzby" do zahranicia (dan z prijmu je rovnaka - 20%), ak ano, tak do akej vysky. A druha otazka je ci sa mi momentalne oplati vobec zakladat si zivnost (nerozumiem sice velmi tym kalkulackam co su na stranke, lebo som tam nejak od oka nahadzal cisla, ale ten rozdiel v "zisku" je nesmierne vysoky pre Superhrubu mzdu - bolo to uz schvalene)? Tiez je mozne zo za par mesiacov dostanem trvaly pracovny pomer - mozem si potom zivnost na SR pozastavit, prip. zrusit? Ak ano - kolko to stoji? A oplati sa to potom vobec?
neosk
Nový člen

Re: SZCO na kratky cas

Poslaťod karol66 » Sob 29. Okt 2011 21:20:59

Neosk, neporadim ti vsetko, skusim aspon nieco. Superhubá mzda nebola zatial v SR schvalena, takze tych rozdielov voci sucasnej situacii sa nemusis obavat. Padla vlada, tak predpokladam, ze v roku 2012 sa toho tiez nedockame.
Ak si zalozis zivnost, pozastavit ju mozes asi okamzite, ale minimalna doba na pozastavenie je 6mesiacov. Skor ju potom obnovit nemozes. ak chces samozrejme mozes pocas zivnosti fakturovat do rakuska, ale kedze miesto dodania je asi Rakusko, tak budes vystavovat fakturu bez DPH (ak by si sa stal casom platitelom DPH). Do obratu 45 000 eur rocne nemas povinnost byt registrovany ako platitel DPH. caf
karol66

Späť na Začiatok podnikania

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 1 hosť