Prihlásenie  •  Registrovať

študent, živnosť

Ako začať podnikať, potrebné kroky a dokumenty, úrady, termíny, poplatky

študent, živnosť

Poslaťod Gejza.Zimerman » Ned 13. Dec 2009 15:29:32

Dobry,
Som študent strednej školy a teraz po ukončení by som si chcel zobrať živnosť popri vysokej škole a otvoriť obchod s pyrotechnikou, viem že potrebujem licenciu na predaj pyrotechniky ktorú som si už získal, ale chcel by som sa informovať či by som mal nárok na nejakú dotáciu na podnikanie ktoré by som chcel začať?

ďakujem za odpoveď
Gejza.Zimerman
Nový člen

študent

Poslaťod Renata.Bahnova » Str 16. Dec 2009 0:03:29

Prvotnou podmienkou na získanie dotácie je evidencia ako nezamestnaný na ÚP min. 3 mesiace plus vybavovanie príspevku cca 1-2 mesiace - toto pre Vás myslím neprichádza do úvahy.
Dotácie z esf sú väčšinou vo vyšších sumách a smerované na investičné, prípadne výrobné projekty - nie som si istá či by ste pre predaj pyrotechniky našli vhodný projekt, aby uspel z týchto dotácií.
A ked neviem kudy-kam, na podnikam.sk utekám................
Obrázok užívateľa
Renata.Bahnova
Stály člen

Re: študent, živnosť

Poslaťod Peter Jankov » Štv 27. Okt 2011 12:15:38

Dobrý deň,

v súčasnosti som študent vysokej školy, 2.ročník denného štúdia. Keďže mám popri štúdiu veľa voľného času, už dlhšie rozmýšľam nad sprevádzkovaním živnosti v oblasti vedenia účtovníctva. Keďže mám skončenú Obchodnú akadémiu a v súčasnosti študujem ekonomický odbor, myslím si, že v získaní živnostenského oprávnenia by nebol problém, koniec koncov vedenie účtovníctva je voľná živnosť. Keď som si prezeral toto fórum, našiel som viacero odpovedí, no problém bol v tom, že už niektoré veci neboli aktuálne z dôvodu, že príspevky boli uverejnené napr. v roku 2009 a pod. Preto by som Vás chcel poprosiť, či by ste mi vedeli poradiť a podať čo najaktuálnejšie informácie z oblasti platenia odvodov resp. zdravotného a sociálneho poistenia, či pri mojom podnikaní nezanikne rodičom nárok na poberanie daňového bonusu na dieťa a podobne (budem vďačný za akékoľvek informácie k téme ktoré Vás napadnú)

Za odpoveď ďakujem,

s pozdravom

Peter Jankov
Peter Jankov
Nový člen

Poslaťod Keen Mandela » Štv 27. Okt 2011 15:49:15

Vazeny pan Jankov,

ak chcete viest profesionalne uctovnictvo ako zivnostnik, odporucam Vam co najskôr zacat studovat pravne prepdisy aby ste sa nezaradili medzi tych, aby ste zarobili par eur a spôsobili viac skody ako uzitku.

Nie som uctovnik ani odbornik na odvody, ale domnievam sa, ze:
- zdravotne si platit ako student VS nebudete, pretoze za Vas plati stat
- odvody do socialnej poistovne prvy rok tiez, potom zrejme podla Vasho prijmu

Tak ci onak sa nevyhnete navsteve zivnostenskeho uradu, tam Vam poradia ohladom zivnosti a vybavia aj registraciu na danovom urade. Na socialke sa informujte ohladom Vasich povinnosti tykajucich sa odvodov do socialky a vo vasej zdravotnej poistovni (tam miestna prislusnost nie je, môzete navstivit aj v mieste vasho studia) vam poradia ohladom zdravotneho poistenia.
Keen Mandela
Nový člen

Poslaťod Peter Jankov » Str 02. Nov 2011 17:17:22

Takže nikto viac sa nenájde kto by mi vedel odpovedať ? Prípadne kto má skúsenosti z praxe, alebo je študent a už podniká. Budem vďačný za akékoľvek relevantné informácie.

S pozdravom

Peter Jankov
Peter Jankov
Nový člen

Poslaťod Renata.Bahnova » Str 02. Nov 2011 17:17:22

Peter Jankov píše:Takže nikto viac sa nenájde kto by mi vedel odpovedať ? Prípadne kto má skúsenosti z praxe, alebo je študent a už podniká. Budem vďačný za akékoľvek relevantné informácie.

S pozdravom

Peter Jankov

Predchádzajúca odpoved bola velmi dobrá a pán má evidentne skúsenosti z praxe.

Takisto Vám radím, aby ste začal študovať zákony a zbieral info, pretože dnes nie je účtovník "iba" účtovník. Ak sa chce uživiť a podať komplexné služby hlavne pre živnostníkov, ale aj PO mal by ovládať práve problematiku, na ktorú sa tu vy pýtate.

Neberte to ako kritiku - ale ako dobrú radu. Väčšina z nás, čo robíme účto sa musíme zaoberať aj odvodmi, daňami registráciami - klienti to očakávajú a niektorí priam vyžadujú

Želám veľa šťastia a trpezlivosti.
Obrázok užívateľa
Renata.Bahnova
Stály člen

Poslaťod karol233 » Pon 23. Jan 2012 3:26:53

ak si student zalozi zivnost automaticky si budes muset zacat platit zdravotne poistenie,cize minimalne tusim tich 47eur za mesiac a po roku socialne ako bolo uz napisane.
je to zle vymyslene a odradzaju mladych podnikat,ci uz stym platenim alebo cele to vybavovanie a aky su vsetci mili.
karol233

Poslaťod Renata.Bahnova » Pia 27. Jan 2012 3:34:17

Nie
Pokiaľ si študent do 25 rokov, si poistencom štátu a môžeš si preddavky na ZP určiť sám. Ked ti zdravotná poisťovňa spracuje RZZP - vypočíta poistné podľa skutočného príjmu z Daňového priznania,
Odvody na SP začínaš platiť po podaní prvého DP (takže to v zásade nemusí byť po prvom roku), ale iba ak prekročíš hranicu hrubých príjmov určenú pre daný rok na sociálne poistenie.
Obrázok užívateľa
Renata.Bahnova
Stály člen

Späť na Začiatok podnikania

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 1 hosť