Prihlásenie  •  Registrovať

slobodne povolanie

Ako začať podnikať, potrebné kroky a dokumenty, úrady, termíny, poplatky

slobodne povolanie

Poslaťod Peter.Husicka » Pia 21. Nov 2008 13:13:28

Som zacinajuci projektant bez autorizacie a uvazujem ze si popri zamestnani zalozim zivnost. Niekde som sa docital ze profesiu projektanta mozem vykonavat ako slobodne povolanie. Na zaklade toho v sucasnosti zvazujem co by bolo pre mna lepsie. O zivnosti mam ake take informacie no nikde nemozem najst info o slobodnom povolani. Preto sa chcem opytat:

1. Je potrebne pred zacatim niekde nahlasit tuto formu zarobkovej cinnosti?

2. Su nejake specialne podmienky ktore musim splnat?

3. Aky je rozdiel medzi zivnostou a slobodnym povolanim co sa tyka odvodov do soc.   resp. do zdravotnej poistovne a platenim dani. (neocakavam velky zisk a odvody mi plati zamestavatel) 

Peter.Husicka
Nový člen

Slobodné povolanie a jeho vymedzenie

Poslaťod MirečekSyreček » Pia 21. Nov 2008 17:25:27

Pan Husicka, tento pojem aj mňa zaujal a keďže o tom ani ja neviem veľa, našiel som na nete celkom zaujimave informacie o tomto druhu podnikania. Hádam tam nájdete čo potrebujete.

Skúste tento link.
Keď zlyhajú všetky možnosti, prečítaj si návod!
Obrázok užívateľa
MirečekSyreček
Stály člen

projektant

Poslaťod Renata.Bahnova » Sob 22. Nov 2008 0:28:20

Na slobodné povolanie hľadia min. na ZP ako na živnostníka  a po splnení podmienok aj na SP, ale info na 200% Vám viem podať až po preverení.
Tiež som sa zatiaľ touto témou zaoberala okrajovo, pretože v mojom portfóliu klientov sa nachádzal iba jeden futbalista, aj ten nebol zamestnaný.
Ale zatiaľ:
1) Podľa daňového zákona určite musíš do 30 dní po začatí činnosti, z ktorej máš zdaniteľné príjmy túto skutočnosť nahlásiť na DÚ a získať DIČ
2)Špeciálne podmienky - podľa mňa napr. autorizácia si musíš zistiť na Vašej komore alebo na živn, úrade
3)Rozdiel nie je žiadny a preto môj názor:
V našom štáte by bolo čistejšie založiť si živnosť a nebudete mať problémy na inštitúciách. Pri slobodnom povolaní si stále budú musieť niečo zisťovať a overovať a ešte aj to, že ste zamestnaný. Ale mohlo by sa popri tom aj veľa schovať. U nás ako vidíte ešte slobodné povolanie nie je taká bežná záležitosť.
Ak budete trpezlivý, do konca mesiaca viem dať dokopy dôležité info.
A ked neviem kudy-kam, na podnikam.sk utekám................
Obrázok užívateľa
Renata.Bahnova
Stály člen

slobodne povolanie

Poslaťod Peter.Husicka » Str 03. Dec 2008 10:54:28

Ajoj Renca!

V prvom rade dakujem za info...Mozno si uz na mna zabudla no ak si nieco nove nasla budem rad ak mi to napises. Dakujem. 

Peter.Husicka
Nový člen

Re: slobodne povolanie

Poslaťod erik » Pia 08. Apr 2011 8:38:32

Ahoj, toto je veľmi zaujímavá téma.
Mal by som otázky a potreboval by som konkrétnu odpoveď:
Ako založiť slobodné povolanie a kde všade sa treba prihlásiť? Plánujem pracovať ako prekladateľ a iné /slobodné povolanie/.
Ako to prebieha? Niekde som čítal, že treba ísť na Štatistický úrad sa registrovať, hm zaujímavé. Potom treba ísť na daňový?
Zdravotné poistenie si budem platiť sám vo výške okolo 46 Eur.
Do sociálnej poisťovne sa môžem ale nemusím prihlásiť - /keď sa neprihlásim, nebudem platiť nebudem mať dôchodok to je mi jasné/.
Aké tlačivo treba vyplniť a kde ho odovzdať keď chcem podnikať v slobodnom povolaní? Treba tam napísať konkrétne v čom podnikám ? /prekladateľ,umelec,spisovateľ atď?
Môžem na slobodné povolanie vykonávať viac činností? Písať,prekladať atď...?
Môžem používať nejakú pečiatku? Akú zmluvu budem podisovať s klientmi? Zmluvu o dielo?
Kedy budem podávať daňové priznanie?
Tak zopár mojich otázok, prosím ak niekto vie nech mi pomôže. Zaujíma ma konkrétny postup ktok za krokom pri vybavení slobodného povolania. Momentálne som zamestnaný na dohodu, a platím si zdravotné sám.
erik
Nový člen

Poslaťod Renata.Bahnova » Pon 16. Máj 2011 21:35:51

Takže 90% vecí si napísal správne.
Na štatistickom úrade ti dajú IČO - ak si založíš živnosť dajú ti ho na živnostenskom. Priznám sa že neviem aké doklady budú žiadať na týchto úradoch na vykonávanie činností ktoré uvádzaš (doklad o ovládaní jazyka-nejaké skúšky, vzdelanie atd) - to si musíš zistiť
Potom DÚ - dostaneš DIČ - daňové priznanie podávaš ako každá iná FO za kalendárny rok do konca marca - ak nepoužiješ odloženie.
Zdravotné je rovnaké pri živnosti aj slobodnom povolaní
SP - sedí čo píšeš, ale iba na prvý rok, potom po podaní DP si SP stiahne tvoj výpis a ak presiahneš hranicu v roku 2012 cca 4000€, budeš SP platiť podľa predpisov platných v tom čase. Ak tú hranicu nepresiahneš, neplatiš.
S klientmi môžeš používať zmluvy podľa občianskeho a obchodného zákonníka
A ked neviem kudy-kam, na podnikam.sk utekám................
Obrázok užívateľa
Renata.Bahnova
Stály člen

Poslaťod Skyrra » Str 20. Júl 2011 8:35:42

Čiže vlastne ak chcem začať slobodne podnikať aký mám spraviť prvý krok? A čo treba potom? V tomto mám trošku chaos...
Skyrra
Nový člen

Poslaťod Lážo-plážo » Str 20. Júl 2011 9:46:17

skyrra tu nájdeš odpovede ohľadom slobodného povolania http://www.podnikam.webnoviny.sk/formy- ... ania/11904
Lážo-plážo

Poslaťod Hosť » Ned 24. Júl 2011 14:43:00

Ďakujem za radu, no článok som už čítala. Skôr by som potrebovala vedieť čo mám najskôr urobiť. Čiže najprv mám ísť na štatistický úrad aby ma zaregistrovali...? A čo potom...?
Hosť

Späť na Začiatok podnikania

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 2 hostia