Prihlásenie  •  Registrovať

Pozastavenie živnosti

Ako správne pozastaviť alebo ukončiť živnosť, na čo netreba zabudnúť, kde sa treba odhlásiť, praktické rady

Pozastavenie živnosti

Poslaťod MirečekSyreček » Pia 05. Dec 2008 15:17:58

Ahojte, plánujem od 1.1.2009 si pozastaviť živnosť. Vie mi niekto poradiť na ktoré aktivity by som pri pozastavení živnosti nemal zabudnúť?

Komu všetkému to musím ohlásiť? Môžem si potom zrušiť podnikateľský účet v banke? Ak by som si pozastavil živnosť napr. od 3.1.2009, budem potom musieť za 3 dni nového roka potom v roku 2010 robiť uzávierku účtovníctva?

ďakujem za pomoc, Miro
Keď zlyhajú všetky možnosti, prečítaj si návod!
Obrázok užívateľa
MirečekSyreček
Stály člen

pozastavenie živnosti

Poslaťod Renata.Bahnova » Sob 13. Dec 2008 23:39:08

V prvom rade musíš ísť na ŽÚ s vypísaným tlačivom na pozastavenie živnosti a oni by túto skutočnosť mali oznámiť na DÚ a ZP.
Na DÚ musíš zaniesť kartičku DIČ, príp. aj IČ DPH, v prípade, že máš nejaké iné zdaniteľné príjmy(prenájom, osobná asistencia) kartičku DIČ neodovzdávaš.
Na ZP treba overiť, či ťa prihlásil zamestnávateľ(nemusíš, ale doporučujem tak do mesiaca), ak si v evidencii na ÚP,na MD aleo v hmotnej núdzi treba doniesť o tom doklad na ZP. V prípade, že ukončíš živnosť napr. 28.12. a na ÚP ťa zaregistrujú 5.1. treba si za tieto dni doplatiť zdravotné poistenie. Ak ideš do zahraničia pracovať na základe zmluvy, treba túto poslať a splnomocniť niekoho, aby ti ukončil poistenie, aby si sa mohol poistiť v inej krajine. Nemôžeš byť zdravotne poistený v dvoch poisťovniach
Ak budeš dobrovoľne nezamestnaný, treba si ísť osobne na ZP vypísať prihlášku a začať platiť odvody z titulu dobrovoľne poistenej osoby.
Na SP ak si nebol povinne poistený nemusíšnič hlásiť. Ak si bol nízkopríjmový a nemusel si platiť, ale si poctivo podával výpisy z DP, to znamená, že majú založený tvoj spis - zaniesla by som im kópiu ukončenia alebo pozastavenia živnosti. Ak si bol povinný platiteľ odvodov na SP, tak je to samozrejmé.

Živnosť by som pozastavila k 31.12.2008. môžeš to urobiť už v pondelok
s dátumom pozastavenia od 31.12.2008 do XX.XX.XXXX. Tým jednoznačne pozastavíš
činnosť  v roku 2008 a ak by si ju neobnovil v roku 2009, tak nemusíš
robiť uzávierku, podávať DP ako živnostník, platiť odvody a robiť ročné
zúčtovanie zdravot. poistenia v roku 2010. Najkratšia doba na
pozastavenie je 6 mesiacov, ale odporúčala by som na dlhšie obdobie,
pretože dátumom ktorý uvedieš na tlačive sa ti automaticky živnosť
obnoví. Takže ak si ju pozastavíš 31.12.2008 na 3 roky do 01.01.2011,
automaticky sa ti obnoví 01.01.2011. Ak sa však rozhodneš, že živnosť
chceš prevádzkovať od 1.8.2010, tak to oznámiš na ŽÚ zaplatíš poplatok a hotovo.
Mimochodom,
ak by si náhodou prevýšil v roku 2008 hranicu na platenie odvodov do
SP,a chcel by si začať prevádzkovať od pol roka, tak by som živnosť
zrušila. Pre SP je rozhodujúce, či máš živnosť dňa 1.7., takže potom by
som ju založila 2.7.alebo neskôr
Ak ten
účet nebudeš potrebovať, je zbytočné platiť poplatky za vedenie účtu,
čo sa týka dodávateľov služieb, môžeš im to oznámiť, ale ak ich služby
budeš využívať a budeš platiť, myslím, že im je to jedno a potom keď
obnovíš živnosť zasa by si to musel nahlasovať.To znamená u mobilov
poplatok za prevod apod. Myslím, že by som to nerobila.
Áno za tie 3 dní by si to musel všetko spraviť, preto by som to riešila, tak ako píšem na začiatku.

Ešte
jedna poznámka, neviem akú máš živnosť, ale myslím si, že ak to nie je
koncesia, pri dnešných cenách sa ti celkom oplatí živnosť zrušiť (bez
poplatku) a potom keď uznáš za vhodné ju založiť. Odpadne ti riziko, že
zabudneš a že sa ti živnosť obnoví bez toho, aby si si to uvedomil. Z
pohľadu DÚ, SP,ÚP aj ZP je človek s pozastavenou živnosťou v takom
istom postavení ako so zrušenou živnosťou. Neobmedzuje ťa lehota 6
mesiacov, ak by si náhodou chcel začať robiť na živnosť skôr a vyjde ťa to 100,-
alebo 500,-(u remesiel)
- pozastavenie a obnovenie 400,-

A ked neviem kudy-kam, na podnikam.sk utekám................
Obrázok užívateľa
Renata.Bahnova
Stály člen

Je možné počas pozastavenia živnosti, ju zrušiť?

Poslaťod MirečekSyreček » Ned 14. Dec 2008 21:24:06

Ahoj renča, urobila si dobre, že si to sem všetko zhrnula :-)Mám otázku: Je možné počas pozastavenia živnosti - zrušiť živnosť? To znamená, že si od 31.12.2008 pozastavím živnosť napr. na 3 roky (do 1.1.2012) a napríklad za rok sa rozhodnem, že už nebudem mať záujem živnosť opäť obnoviť. Môžem si potom živnosť kedykoľvek zrušiť?díky
Obrázok užívateľa
MirečekSyreček
Stály člen

pozastavenie živnosti - zrušenie

Poslaťod Renata.Bahnova » Ned 14. Dec 2008 21:38:44

Ahoj,

áno je to možné.
Obrázok užívateľa
Renata.Bahnova
Stály člen

Tak si to pozastavim na 3 roky

Poslaťod MirečekSyreček » Ned 14. Dec 2008 21:45:16

Diky.Už som sa rozhodol. Tak si pozastavím živnosť od 31.12.2008 na 3 roky. Keď v priebehu tohoto obdobia zistím, že už o živnosť nebudem mať záujem, tak si ju zruším. Však pozastavenie živnosti je to isté ako keby bola zrušená len s tým, že sa po 3 rokoch automaticky obnoví. Vzhľadom na to, že mám vyše 28 predmetov činností zapísaných v ŽL, by mi to viac oplatí len pozastaviť :-).Akurát mi ešte nie je jasné, čo sa myslí pod pojmom "Účinky pozastavenia nastávajú najskôr dňom právoplatnosti rozhodnutia o pozastavení prevádzkovania živnosti" ? Myslí sa tým od dátumu podania, spracovania žiadosti, alebo od akého dátumu?Ak pôjdem fyzicky odniesť žiadosť o pozastavenie živnosti zajtra, tj.. 15.12.2008 s tým, že uvediem, že si pozastavujem živnosť od 31.12.2008 do 31.12.2011....aký tam bude dátum právoplatnosti?som z týchto výrazov jeleň :-)
Obrázok užívateľa
MirečekSyreček
Stály člen

Dátum

Poslaťod Renata.Bahnova » Uto 16. Dec 2008 2:40:01

V spomínanom prípade bude dátum právoplatnosti 31.12.2008.
Keby si si dal pozastavenie na 12 mesiacov, bol by dátum právoplatnosti, dátum, keď ti vystavia rozhodnutie o pozastavení činnosti alebo, keď si toto rozhodnutie prevezmeš. Dva roky do zadu to bol dátum prevzatia, ale neviem, či sa to nezmenilo. Preto je istejšie to tam podať s predstihom a s jednoznačne určeným dátumom. Ale pre istotu sa na ŽÚ ešte poraď, lebo sa mi už stalo - iný kraj, iný mrav - aj keď je zákon iba jeden, každý si ho u nás vysvetľuje po svojom.
Dúfam, že to zdarne vyriešiš a sviatky nebudeš prežívať ako jeleň(ani v súkromí akože parohy)

Želám ti všetko dobré do Nového roku
Renáta
Obrázok užívateľa
Renata.Bahnova
Stály člen

Pozastavenie živnosti

Poslaťod MirečekSyreček » Uto 16. Dec 2008 9:57:23

čau Renáta, díky za vianočné prianie. Aj tebe a celej rodine želám všetko dobre!Včera som bol na živnostenskom úrade a podal žiadosť o pozastavenie živnosti. Dátum som uviedol 31.12.2008 s tým, že si pre rozhodnutie musím prísť 29.12. Ako píšeš dátum právoplatnosti je dátumom prevzatia, takže budem mať iba 2 dni na to aby som to prevzal. Nesmiem na to zabudnut :-)Ozaj, mám na teba ešte jednu otázku. Vzhľadom na to, že som v podnikaní používal motorové vozidlo (nemal som ho v majetku) musím ho odhlásiť na daňovom úrade do 15 dní?díky
Obrázok užívateľa
MirečekSyreček
Stály člen

Pozastavenie zivnosti

Poslaťod lenka » Uto 06. Jan 2009 18:15:56

Ahojte,

som v podobnej situacii ako Miro, ale o kusok komplikovanejsej a tak som chcela poprosit o radu: Tiez som si pozastavila zivnost, ale datumovo mi to nevyslo a rozhodnutie som mala az 5.1., ale od 1.1. som zaroven aj zamestnancom. Rada by som vedela, ci sa niektore veci ktore sa mi s tymto skomplikovali nedaju trosku zjednodusit. 1. ZP a SP za 4 dni subehu, 2. danove priznanie za rok 2009, 3. rocne zuctovanie poistneho. Nehovoriac o tom, ze sa neviem dopatrat ci sa Rozhodnutie o pozastaveni neda poslat postou do SP, pretoze po vcerajsej navsteve a 30tich ludi v rade som na to nemala cas.

Dakujem a prajem pekny den :)

lenka

pozastavenie živnosti

Poslaťod Renata.Bahnova » Sob 10. Jan 2009 21:02:42

Pre Mira:Áno, čo sa týka auta, treba oznámiť na DÚ zánik daňovej povinnosti k dani z MV do 15 dní.Pre Lenku:Bohužiaľ asi ťa veľmi nepoteším - práve preto sme túto tému rozoberali, ale nie je to zasa nič tragické.Takže:ZP: Pokiaľ si od 1.1.2009 zamestnancom, odporúčam neplatiť za živnosť nič. ŽÚ alebo sama ste ohlásili na ZP pozastavenie živnosti a zamestnávateľ ťa prihlásil. Spravíš ročné zúčtovanie, to si povinná aj keby si mala živnosť, čo len jeden deň a pokiaľ nemáš žiadny príjem zo živnosti budeš mať len minimálny resp. žiadny nedoplatok za tie 4 dni.SP:Ak si SP neplatila, stačí poslať poštou kópiu a tým to končí. Ak si platila, musíš aj zaplatiť za tie 4 dni alikvotnú čiastku. Predpokladám, že v novom zamestnaní nemáš nejaký vysoký VZ, takže budeš platiť z minima. Ak to chceš zaplatiť úplne presne(čo sa týka zaokrúhľovania jednotlivých fondov a €) odporúčam počkať do 8.2.2009, kedy je splatnosť odvodov za január a na základe kópie pozastavenia živnosti a odhlášky z povinného poistenia ti pracovníčky presne vypočítajú sumu odvodov za január.DÚ:Mám dve verzie tvojho riešenia z dvoch DÚ v jednom okrese. Na jednom DÚ nás informovali, že aj keď príjem zo živnosti nebol osoba musí podať DP typu B, kde započíta príjmy od zamestnávateľa.Na druhom DÚ zasa stačilo podať čestné prehlásenie o tom, že zo živnosti dotyčná nemala žiadny príjem a od 1.1.xxxx je zamestnaná. V zamestnaní jej potom musia samozrejme urobiť ročné zúčtovanie preddavkov na daň. Odporúčam sa informovať na DÚ.A ešte jedna pripomienka: Daj si pozor dokedy máš pozastavenú živnosť. Aby si náhodou(ak ju máš pozastavenú napr. na 1 rok) neprišla na to 10.1.2010, že si už 5 dní živnostník a zasa musíš splniť všetky povinnosti za ten rok.Ž€lám krásny €uro rok, v€ľa šťastia, zdravia  a v€ľa p€ňazí...
Obrázok užívateľa
Renata.Bahnova
Stály člen

rada

Poslaťod Maja » Ned 18. Jan 2009 19:48:37

Dobry den,vedeli by ste mi poradit?
Mam ohlasovaciu zivnost,som platitel DPH.Chcel by som ju pozastaviit a zaujimalo by ma aky je postup ak by som chcel nadalej pouzivat firemny ucet,fir.telefon a auto(ktore mam v majetku).
Celkom tomu nerozumiem,musel by som vsetky platby,poistenia,inkasa....proste vsetko co bolo platene z firemneho uctu zrusit???alebo presmerovat na moj osobny ucet??
Je to pravda ze po pozastaveni zivnosti uz nesmu byt na fir.ucte ziadne pohyby?
Dakujem velmi pekne za rady
Maja

Ďalší

Späť na Ukončenie, pozastavenie podnikania, zmeny

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 1 hosť