Prihlásenie  •  Registrovať

Živnosť súbežne s HPPa materská dovolenka

Podnikateľka a materská dovolenka, podnikanie počas materskej, odvody

Živnosť súbežne s HPPa materská dovolenka

Poslaťod Anna.Hrickova » Štv 29. Okt 2009 10:34:11

Dobrý deň,

Dcéra má živnosť súbežne s hlavným pracovným pomerom.Odvody do Soc.poisťovne má len s HPP.Teraz má ísť na materskú dovolenku a nevieme, či má nárok na dávky materskej dovolenky, ak si nechá otvorenú živnosť aj počas materskej dovolenky.Vie mi niekto poradiť.Ďakujem.

Anna.Hrickova
Nový člen

odpoved

Poslaťod Renata.Bahnova » Ned 01. Nov 2009 20:56:28

Dobrý večer,

Áno na dávky vo forme materskej má nárok z titulu zamestnania. Živnosť si môže nechať, ale pri nástupe na RD bude mať problém s vyplácaním Rodičovského príspevku vzhľadom k zmene zákona. Od 1.1.2008 totiž platí, že nemôže poberateľ RP byť zárobkovočinný. Ak je, má nárok iba na príspevok na starostlivosť o dieťa vo výške 25% z RP alebo ak náklady na starostlivosť o dieťa vydokladuje, vo výške týchto nákladov až do výšky RP.
A ked neviem kudy-kam, na podnikam.sk utekám................
Obrázok užívateľa
Renata.Bahnova
Stály člen

Re: Živnosť súbežne s HPPa materská dovolenka

Poslaťod Leyla » Štv 26. Jan 2012 15:37:55

Dobry den, mam obdobnu otazku ako Anna predo mnou. Som HPP v statnej sprave a popritom este SZCO - prekladatelska cinnost.
Zo SZCO platim odvody len do zdravotnej poistenie - povinne zdravotne poistenie. Do SP zo zivnosti neplatim, nakolko mi nevznikla povinnost. Moja otazka znie: V pripade, zeby som otehotnela, mozem byt na materskej dovolenke, poberat materske davky a sucasne aj pracovat ako SZCO? Su nejake obmedzenie v pripade poberania RP "po novom" od roku 2012? Dakujem za odpoved.
Leyla

Re: Živnosť súbežne s HPPa materská dovolenka

Poslaťod Renata.Bahnova » Štv 26. Jan 2012 15:37:55

Leyla píše:Dobry den, mam obdobnu otazku ako Anna predo mnou. Som HPP v statnej sprave a popritom este SZCO - prekladatelska cinnost.
Zo SZCO platim odvody len do zdravotnej poistenie - povinne zdravotne poistenie. Do SP zo zivnosti neplatim, nakolko mi nevznikla povinnost. Moja otazka znie: V pripade, zeby som otehotnela, mozem byt na materskej dovolenke, poberat materske davky a sucasne aj pracovat ako SZCO? Su nejake obmedzenie v pripade poberania RP "po novom" od roku 2012? Dakujem za odpoved.

Môžte byť na MD a neskor aj na RD a môžte mat súčasne živnosť. Momentálne platný zákon to neobmedzuje. Nemocenské dávky (materské) budete poberať z titulu HPP
A ked neviem kudy-kam, na podnikam.sk utekám................
Obrázok užívateľa
Renata.Bahnova
Stály člen

Späť na SZČO a materská dovolenka

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 1 hosť