Prihlásenie  •  Registrovať

Zamestnávateľ a odvody

Všetko o mzde a odvodoch podnikateľa, odvody do poisťovní (zdravotná poisťovňa, Sociálna poisťovňa), odvody zamestnancov, živnostník zamestnávateľ

Zamestnávateľ a odvody

Poslaťod Sofia.Baranova » Pia 15. Jan 2010 22:30:06

Dobrý večer.

Chcem sa opýtať,od-do kedy musí zamesnávateľ prihlásiť zamestnanca do ZP.Poznám prípad,keď zamestnávateľ prihlásil zamestn.od 1.9.,ale do práce nastúpil 20.8.Je to v poriadku?

Ďakujem za odpoveď.

Sofia.Baranova
Nový člen

zamestnávateľ

Poslaťod Renata.Bahnova » Pia 15. Jan 2010 23:32:23

Ak podpíše zamestnávateľ a zamestnanec pracovnú zmluvu povinnosti zamestnávateľa sú nasledovné:

- prihlásiť zamestnanca na Sp deň pred nástupom s dátumom vzniku poistenia rovným s dátumom zmluvy.
  (PZ od 20.2.=registračný list FO na SP podaný 19.2. s dátumom vzniku poistenia 20.2.)-platí aj pre  
   dohodárov - následne mesačne podávať výkazy, RL FO pri zmenách a platiť mesačne odvody
- prihlásiť zamestnanca najneskôr do 8 dní na ZP(najneskôr 28.2. podané oznámenie zamestnávateľa o
  začiatku poistného vzťahu zamestnanca k dátumu 20.2.); zdravotné poisťovne akceptujú ak sa oznámenie
  doručí v nasledujúcom výplatnom termíne-za február podávam výkaz o preddavkoch a oznámenie
  zamestnávateľa spolu okolo 15.3. - následne mesačne podávať výkazy, oznámenie zamestnávateľa pri
  zmenách (napr. PN) a platiť mesačne odvody - neplatí pre dohodárov
- platiť mesačne zrazenú preddavkovú alebo zrážkovú daň, podávať štvrťročné prehľady a ročné
   hlásenie na DÚ

Ak predtým nezamestnával, musí sa na všetkých týchto úradoch zaregistrovať ako zamestnávateľ. Na všetko sú príslušné formuláre.
A ked neviem kudy-kam, na podnikam.sk utekám................
Obrázok užívateľa
Renata.Bahnova
Stály člen

zamestnávateľ

Poslaťod Sofia.Baranova » Sob 16. Jan 2010 0:09:00

...nerozumiem,môžete mi to prosím napísať podrobnejšie.Do SP chápem,ale do Zp nie. Ďakujem za ochotu.

Sofia.Baranova
Nový člen

zamestnávateľ

Poslaťod Renata.Bahnova » Sob 16. Jan 2010 0:15:18

Do ZP musí zamestnávateľ prihlásiť zamestnanca takisto k dátumu pracovnej zmluvy-teda v našom prípade k 20.2., ale podľa zákona musí to oznámiť na tlačive Oznámenie zamestnávateľ do 8 dní od zmeny, to znamená do 28.2.(na tlačive bude ale začiatok zamestnania 20.2.) Z praxe viem, že ZP akceptujú, že sa toto oznámenie podá nasledujúci mesiac (teda za celý február v marci)- pretože sa vypíšu na jedno oznámenie všetci zamestnanci, ktorí v ten mesiac nastúpili alebo odišli. Je to jednoduchšie - to tlačivo je tak urobené
Obrázok užívateľa
Renata.Bahnova
Stály člen

zamestnávateľ

Poslaťod Sofia.Baranova » Sob 16. Jan 2010 0:28:10

...nehnevajte sa,ale v našom prípade  k 20.8,nie?

Sofia.Baranova
Nový člen

zamestnávateľ

Poslaťod Renata.Bahnova » Sob 16. Jan 2010 0:40:35

ja som v prvom príklade uviedla 20.2., tak som v tom pokračovala - samozrejme na tom oznámení sa uvádzajú skutočné nástupy a výstupy zamestnancov podľa pracovnej zmluvy a výpovede a odovzdá sa proste raz mesačne.Na ZP to podľa mojej skúsenosti nahrávajú tiež s istým odstupom.
Obrázok užívateľa
Renata.Bahnova
Stály člen

Späť na Mzdy a odvody

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 1 hosť