Prihlásenie  •  Registrovať

Výška odvodov SZČO pred odchodom na dôchodok

Všetko o mzde a odvodoch podnikateľa, odvody do poisťovní (zdravotná poisťovňa, Sociálna poisťovňa), odvody zamestnancov, živnostník zamestnávateľ

Výška odvodov SZČO pred odchodom na dôchodok

Poslaťod ellynca » Sob 02. Apr 2011 16:05:25

V minulom roku som predala maloobchod s odevami , ktorý som prevádzkovala 15 rokov ako SZČO .Z tohto dôvodu sa mi jednorázovo zvýšil príjem a budem od 1.7.2011 platiť odvody až cca 275,00 euro do sociálnej poisťovne a cca 111,00 do zdravotnej poisťovne.Z hľadiska toho, že sa mi tieto odvody započítavajú zrejme do zvýšeného dôchodku, neukončím živnosť a odvody si budem platiť . Moja otázka znie: Ak chcem poberať starobný dôchodok aspoň 500,00 euro , akú optimálnu sumu odvodov by som mala odvádzať do sociálnej a zdravotnej poisťovne počas nasledujúcich siedmich rokov, ktoré mi chýbajú do dôchodku? Aký príjem v podnikaní by som mala ročne dosiahnuť, aby som mala nárok na 500 euro mesačne starobný dôchodok? Ďakujem za odpovede.
ellynca
Nový člen

Re: Výška odvodov SZČO pred odchodom na dôchodok

Poslaťod Renata.Bahnova » Pia 27. Máj 2011 0:16:36

Neviem presne odpovedať na Vašu otázku, ale myslím že by bolo lacnejšie platiť si dobrovoľne dôchodkové poistenie na sumu, ktorú zistíte ako umelo dosahovať príjem zo živnosti a platiť komplet odvody ZP a SP a prípadne aj dane
A ked neviem kudy-kam, na podnikam.sk utekám................
Obrázok užívateľa
Renata.Bahnova
Stály člen

Re: Výška odvodov SZČO pred odchodom na dôchodok

Poslaťod MirečekSyreček » Pia 27. Máj 2011 8:56:59

áno, tiež súhlasím s týmto názorom. Radšej si plaťte dobrovoľné poistenie zo sumy tak aby vám vychádzal dôchodok aký potrebujete. Sociálnej poistovni je jedno či to bude ako dobrovoľné poistenie alebo ako povinné poistenie ako SZČO. Podstatný je výmer a platenie. Umelé navyšovanie podnikateľského príjmu vám akurát skomplikuje situáciu a zbytočne ešte budete musieť platiť aj zvýšenú daň.

Podstatné je teraz pre vás zistiť aká výška dôchodku by Vám teraz vychádzala (aký je rozdiel medzi skutočným a očakávaným dôchodokom) a potom na odbobie 7 rokov (do dôchodku) navýšiť dobrovoľné poistenie o taký koeficient aby ste dosiahli želaný stav.
Keď zlyhajú všetky možnosti, prečítaj si návod!
Obrázok užívateľa
MirečekSyreček
Stály člen

Späť na Mzdy a odvody

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 1 hosť