Prihlásenie  •  Registrovať

Otázka ohľadne odvodov

Všetko o mzde a odvodoch podnikateľa, odvody do poisťovní (zdravotná poisťovňa, Sociálna poisťovňa), odvody zamestnancov, živnostník zamestnávateľ

Otázka ohľadne odvodov

Poslaťod Jana.Stoselova » Str 13. Jan 2010 23:11:14

Minulý rok som robila daňové priznanie jednému známemu. Bolo to DP rok 2008, základ dane mu vyšiel 108.684,-Sk. Dala som mu inštrukcie, kde má zaniesť výpis z daňového priznania a tak. Teraz po roku mi povedal, že v sociálnej poisťovni mu nevyrúbili platiť odvody. Vedel by mi niekto poradiť, či mal alebo nemal platiť. Podľa toho, čo som zisťovala mi vyšlo, že mal platiť odvody.Ďakujem.
Jana.Stoselova
Nový člen

odpoved

Poslaťod Renata.Bahnova » Štv 25. Feb 2010 1:00:52

Povinnosť sa registrovať ako platiteľ odvodov na SP vychádza z hrubých príjmov, už len odvody sa počítajú zo základu dane
Hranica hrubých príjmov bola v roku 2009 106 800,-Sk, teda aj mne vychádza že mal platiť odvody, ak základ dane mal 108 684,-(hrubé príjmy museli byť teda určite vyššie).
Ja zákazníkom Výpisy zanášam a zo skúsenosti je niekoľko možností:

- nebol na SP vôbec
- bol na SP a výpis zaniesol do podateľne, nevypísal registračný list FO a nereagoval ani na výzvu SP
- zo zákona si je povinný vypočítať poistné sám a podať RL FO, takže SP ho možno ani nevyzvala
- k 30.6.2009 zrušil živnosť a založil si ju znova po 1.7.2009, takže 1.7.2009 nemal "živú " živnosť a teda nebol povinný platiť odvody na SP

Jediná šanca ako to zistiť je ísť na SP s ním alebo so splnomocnením od neho. Ale ak tvrdí, že tam bol, radšej s ním, nech vidí sám ako postupovať a koľko mu vzniklo dlhu.
A ked neviem kudy-kam, na podnikam.sk utekám................
Obrázok užívateľa
Renata.Bahnova
Stály člen

Re: Otázka ohľadne odvodov

Poslaťod Hosť » Sob 18. Dec 2010 19:10:53

Kedy mi zanika povinnost platit odvody do SP v pripade ukončenia živnosti k 16.1.? dakujem
Hosť

Re: Otázka ohľadne odvodov

Poslaťod učiteľ » Sob 18. Dec 2010 22:09:35

predsa 16.1. , dňom ukončenia živnosti.
učiteľ

Späť na Mzdy a odvody

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 1 hosť