Prihlásenie  •  Registrovať

Dobrovoľne poistená osoba

Všetko o mzde a odvodoch podnikateľa, odvody do poisťovní (zdravotná poisťovňa, Sociálna poisťovňa), odvody zamestnancov, živnostník zamestnávateľ

Poslaťod Renata.Bahnova » Ned 09. Nov 2008 21:47:10

Malá poznámka k užitočnému článku na tejto stránke:
http://podnikam.sk/spravodajstvo.php?id=2070&kid=28&k=Aktu%E1lne%20odvody
Dobrovoľne nezamestnaný, platiaci dobrovoľne odvody na SP sa môže rozhodnúť, ktoré odvody bude platiť:
- poistenie v nezamestnanosti - 162,- Sk je vždy dobrovoľné, má zmysel platiť ak bol človek bezprostredne pred tým zamestnaný alebo si ho platil ako SZČO a predpokladá, že bude žiadať o podporu v nezamestnanosti.
- nemocenské poistenie - 357,- Sk - po splnení zákonných podmienok máte nárok na nemocenské dávky pri PN alebo OČR
- dôchodkové poistenie, ktoré zahŕňa spolu starobné a invalidné poistenie a RFS v sume 2329,- Sk a toto poistenie sa nedá rozdeliť.
A ked neviem kudy-kam, na podnikam.sk utekám................
Obrázok užívateľa
Renata.Bahnova
Stály člen

dobrovoĺne poistená osoba

Poslaťod Ján Gavura » Štv 12. Mar 2009 20:24:02

Som SZĆO. Mám remeselnú ćinnost´.Učtujem na paušálne výdavky.Platím si dobrovoĺné poistenie v nezamestnanosti a nemocenské poistenie.Moja otázka znie: Je to taká istá odpočitateĺná položka ako povinné poistenie t. j. môžem si ich uplatnit´spolu vo výdavkoch v dańovom priznaní? Vopred Vám ďakujem a ostávam s pozdravom.
Ján Gavura

Poslaťod Renata.Bahnova » Štv 12. Mar 2009 22:31:30

Áno, môžte. Všetky výdavky za odvody - dobrovoľné alebo povinné za obdobie kedy máte živnosť. Nemôžte uplatniť odvody za minulé obdobie, keď ste ešte nebol živnostníkom a mal ste dobrovoľné poistenie alebo ste bol dobrovoľne nezamestnaný a nezaplatil ste odvody. Tieto odvody aj ked ste ich fyzicky zaplatil v období živnosti nesúvisia s týmto obdobím.
Obrázok užívateľa
Renata.Bahnova
Stály člen

SZČO - výsluhový dôchodok -odvody

Poslaťod Palušek Ján » Pon 16. Mar 2009 23:18:16

Som na výsluhovom dôchodku a  v roku 2008 som si založil živnosť ako SZČO. Neodvádzal som žiadne odvody. Faktúry mám na 101 000.-Sk. Mám platiť, alebo nemám platiť odvody. V zdravotnej poisťovni mi povedali, že som na vysluhovom dôchodku, tak za mňa platí štát. So socialnou poisťovňou som nikdy nič nemal. Prakticky som v roku 2008 robil len 5 mesiacov, ide mi o to či mám niečo platiť, lebo momentálne nemám prácu. Koľko mám, alebo nemám platiť, prerušiť živnosť ?

Ďakujem za odpovede. Ján

Palušek Ján

SZČO + výsluhový dôchodok - odvody

Poslaťod Renata.Bahnova » Pon 16. Mar 2009 23:58:53

čo sa týka SP - hranica hrubých príjmov pre odvodovú povinnosť v roku 2009 je 106 800,- Sk; to zn., že odvody na SP od 1,7,2009 nemusíte platiť.
Čo sa týka ZP , mal by ste sa tento rok zmestiť do hranice, keď ešte splníte podmienku poistenca štátu.
Ukáže sa Vám to pri RZ ZP. Do budúcnosti by som Vám však odporúčala sledovať si príjmy. U nás totiž nefunguje princíp, nemám prácu neplatím, ale ak ste mal príjem, na budúci rok budete platiť odvody.
Ešte čo sa týka daní, nemáte nárok ako poberateľ výsluhového dôchodku na nezdaniteľnú časť základu dane, to znamená, že 101000-výdavky=základ dane*19%=daň

Obrázok užívateľa
Renata.Bahnova
Stály člen

Späť na Mzdy a odvody

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 1 hosť