Prihlásenie  •  Registrovať

Super stránka

Formy dotácií, kde sa dajú vybaviť, ako funguje financovanie a ďalšie praktické rady

Dotácie

Poslaťod Gabibu » Str 29. Okt 2008 22:21:44

Táto stránka je naozaj dobrá, link som dostala od priateľky, ale nikde som tu nenašla niečo o poskytovaní a vyúčtovaní dotácií z úradu práce.
Mám živnosť od 1.1.2008 a dostala som dotáciu na začatie podnikania, v tomto roku som ale nenakúpila za celú sumu tak ako som to mala v podnikateľskom zámere. Viem, že na to mám 2 roky, ale neviem ako sa to odrazí na daňovom priznaní.
Ak mi pôjde celá dotácia do základu dane plus to, čo som zarobila, budem musieť platiť odvody na sociálne a to by som ešte nechcela. Niekedy dotácie nešli do príjmov na zdanenie, teraz idú?
Budem vďačná za každé info.
Gabibu

Príspevok z ÚP na začatie podnikanie

Poslaťod Renata.Bahnova » Štv 30. Okt 2008 23:08:28

Tento príspevok podľa §57 zákona o službách zamestnanosti ako aj ostatné príspevky sú naozaj príjmy podliehajúce zdaneniu. Avšak iba do výšky preukázateľne použitej na nákup.
To znamená, príspevok si dostala 70 000,-, a na nákup techniky podľa podnikat. zámeru si použila 30 000,- ;rozdelíš príjem 70 000 na POZD(príjem ovplyvň.základ dane) - 30 000 a príjem NZD - 40 000. týchto 40 000 potom v nasledujúcom roku, ak ich použiješ, interným dokladom a uzávierkovou úpravou zahrnieš do príjmov OZD.
Toto platí pri príspevkoch platených paušálne vopred.
Pri príspevkoch preplácaných na základe preukázaných výdavkov formou vyúčtovania môže nastať situácia, keď výdavky vznikli v jednom roku (napr. 4. Q 2008) a ÚP ich preplatí po posúdení až v nasledujúcom roku (február 2009)Vtedy sa príspevok zahŕňa do POZD v tom roku kedy bol prijatý. Ak by mal niekto záujem, mám na to aj reakciu daňového riaditeľstva.
A ked neviem kudy-kam, na podnikam.sk utekám................
Obrázok užívateľa
Renata.Bahnova
Stály člen

Príspevok

Poslaťod jania » Str 05. Nov 2008 12:30:49

Dobrý deň pani Renča, Váš príspevok ma zaujal, hlavne veta, že máte na to reakciu z daňového riaditeľstva, ja som asi spravila chybu, ja som to dala klientke celú dotáciu, hoci ju neminula v tom roku celú mne to bola na ÚpsvaR, tak vysvetlené. Takže som spravila chybu, daňové riaditeľstvo je daňové riaditeľstvo.
jania

Poslaťod Renata.Bahnova » Str 05. Nov 2008 22:53:57

Vyjadrenie Daňového riaditeľstva mám na ten druhý prípad, keď sa na základe preukázaných výdavkov žiada o preplatenie (hlavne podľa § 56 zákona o službách zamestnanosti) ku koncu zdaňovacieho obdobia(v decembri) a ÚP preplatí výdavky až v novom roku.
Čo sa týka Vášho prípadu, naozaj ste mala dať časť dotácie, ktorú minula ako príjem ovplyvňujúci základ dane a zvyšok, ktorý neminula ako príjem neovplyvňujúci ZD. A v ďalšom roku zasa podľa výšky výdavkov z dotácie podľa podnikateľského zámeru až do úplného vyčerpania dotácie.
O tomto hovorí:
-Zákon o dani z príjmov
-§9 ods.2,písm.d)-plnenia poskytované v rámci aktívnej politiky trhu práce46) okrem platieb prijatých v súvislosti s výkonom činností, z ktorých plynú príjmy podľa §6,
-§19 ods.2,písm.m) výdavky, na ktorých úhradu boli poskytnuté dotácie, podpory a príspevky poskytnuté z prostriedkov štátneho rozpočtu, rozpočtov obcí, rozpočtov vyšších územných celkov, štátnych fondov a Národného úradu práce zahrnované do príjmov,
-§17 ods.3,písm.h) dotácia, podpora a príspevok u daňovníka, ktorý účtuje v sústave jednoduchého účtovníctva v zdaňovacom období, v ktorom ich prijal, ak neboli použité na úhradu daňových výdavkov; tieto príjmy nepoužité na úhradu daňových výdavkov sú zahrňované do základu dane
1. postupne vo výške odpisov majetku nadobudnutého z týchto príjmov alebo v pomernej časti zodpovedajúcej výške použitej dotácie, podpory a príspevku na obstaranie odpisovaného majetku,
2. v období čerpania dotácie, podpory a príspevku, ak tieto príjmy nesúvisia s výdavkom účtovaným v zdaňovacom období, v ktorom boli prijaté,
Obrázok užívateľa
Renata.Bahnova
Stály člen

Poslaťod Renata.Bahnova » Str 05. Nov 2008 22:59:47

O tomto hovorí:
-Zákon o dani z príjmov
-§9 Príjmy oslobodené od dane,ods.2,Od dane sú oslobodené aj
písm.d)-plnenia poskytované v rámci aktívnej politiky trhu práce46) okrem platieb prijatých v súvislosti s výkonom činností, z ktorých plynú príjmy podľa §6,
-§19 Daňové výdavky ods.2Daňové výdavky, ktoré možno uplatniť len v rozsahu a za podmienok ustanovených v tomto zákone, sú,písm.m) výdavky, na ktorých úhradu boli poskytnuté dotácie, podpory a príspevky poskytnuté z prostriedkov štátneho rozpočtu, rozpočtov obcí, rozpočtov vyšších územných celkov, štátnych fondov a Národného úradu práce zahrnované do príjmov,
-§17 Všeobecné ustanovenia o zisťovaní základu dane ods.3,Do základu dane podľa odseku 1 sa nezahŕňa písm.h) dotácia, podpora a príspevok u daňovníka, ktorý účtuje v sústave jednoduchého účtovníctva v zdaňovacom období, v ktorom ich prijal, ak neboli použité na úhradu daňových výdavkov; tieto príjmy nepoužité na úhradu daňových výdavkov sú zahrňované do základu dane
1. postupne vo výške odpisov majetku nadobudnutého z týchto príjmov alebo v pomernej časti zodpovedajúcej výške použitej dotácie, podpory a príspevku na obstaranie odpisovaného majetku,
2. v období čerpania dotácie, podpory a príspevku, ak tieto príjmy nesúvisia s výdavkom účtovaným v zdaňovacom období, v ktorom boli prijaté,
Obrázok užívateľa
Renata.Bahnova
Stály člen

Poslaťod Renata.Bahnova » Str 05. Nov 2008 23:06:57

Ospravedlňujem sa, opravila som to, aby bol text zrozumiteľnejší.
V našom "fachu" musíme študovať neustále zmeny zákonov, preto sú aj takéto odborné stránky veľmi dôležité. Určite sa nespoliehajte na to, čo Vám povedia na ktoromkoľvek úrade. Dnes je tak veľa zmien, že nestíhajú sledovať ani svoje vykonávacie predpisy a často Vám povedia iba svoj názor. Ak sa neviete hneď zorientovať, či je to tak správne, hľadajte informácie a potvrdenia v zákone. Ak ani tak nie ste schopní 120% argumentácie, požiadajte o písomné vyjadrenie. Mám túto skúsenosť z DÚ aj SP a zatiaľ sa mi to iba vyplatilo.
Obrázok užívateľa
Renata.Bahnova
Stály člen

poďakovanie

Poslaťod jania » Štv 06. Nov 2008 12:36:33

Pani Renča - ďakujem, veľmi ste ma povzbudili a teším sa na ďalšiu spoluprácu.
Jana
jania

príspevok z ÚP

Poslaťod Anton » Uto 03. Feb 2009 17:06:41

Plne s Vami súhlasím s názorom na sledovanie vykonávacích predpisov. Nakoľko som tiež dostal príspevok  z ÚP na začatie podnikania, rád by som sa spýtal,  či časť z celkovej výšky, vyčerpaná v r. 2008, bude mať vplyv na odvody do poisťovní. /event. celkovo prijatý príspevok/. Zároveň - ako je to v tomto smere s príjmami z občasného prenájmu nehnuteľností? Mal som príjem aj z podnikania za 4 mesiace.  Ďakujem  za informáciu.

Anton

Náhoda

Poslaťod Marika » Ned 22. Feb 2009 15:07:35

Dobrý deň,
 dnes som objavila túto stránku, len tak náhodne. Je perfektná, budem sem chodiť.
Marika

Príspevok z ÚP

Poslaťod Renata.Bahnova » Ned 22. Feb 2009 21:48:58

Takže príspevok z ÚP (resp. jeho časť použitá v roku 2008) vstupuje do zdaniteľného príjmu spolu s príjmami zo živnosti, takže pomernou časťou aj do vymeriavacieho základu pre výpočet odvodov.
príjmy z občasného prenájmu nehnuteľností sú tiež zdaniteľnými príjmami a znižujú sa o 5násobok životného minima - je to aj v tlačive DP.
Prvou podmienkou pre prenájom je registrácia na DÚ, ak máte aj živnosť, stačí oznámiť listom.
Ak máte nejakú konkrétnu otázku, definujte presnejšie. Táto info je iba veľmi všeobecná a hrubá.
Obrázok užívateľa
Renata.Bahnova
Stály člen

Ďalší

Späť na Dotácie z Úradu práce, štrukturálne fondy, komunitálne programy

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 1 hosť