eliška píše:Dobrý večer,
som evidovaná na ÚP a čakám na rozhodnutie zo SP o priznaní invalidity. Pani na ÚP mi radila založiť živnosť a požiadať o príspevok z ÚP, ale ja nemám ambície mať živnosť. Tiež sa obávam samotnej výšky príspevku - je to veľa peňzí-
Radšej by som sa zamestnala, ale ako invalidná budem mať asi problém sa zamestnať. Majú aj zamestnávatelia nejaké výhody, ak by ma zamestnali?
Zamestnávatelia nad 20 zamestnancov, musia zamestnávať určitý podiel zdravotne postihnutých zamestnancov .
Jednou z úľav pre zdravotne postihnutého zamestnanca sú znížené odvody na zdravotné poistenie pre zamestnanca aj zamestnávateľa na polovicu. Zdravý zamestnanec platí 4% z hrubej mzdy ZPS 2%, zamestnávateľ platí za zdravého 10% a za ZPS 5%.
Zamestnávateľ za zamestnanca ťažko ZPS, teda s postihnutím nad 70% nemusí platiť odvod do SP do Fondu nezamestnanosti, čo je 1% hrubej mzdy.
Ak takýto zamestnávateľ zriadi chránené pracovisko podľa §56 Zákona o službách zamestnanosti, môže dostať príspevok na zriadenie tohto pracovného miesta a na mzdy a odvody príspevok, ktorý je v niektorých okresoch až okolo 10 000€ na jedno miesto.Toto miesto musí potom udržať spravidla 2 roky(miesto, nie toho istého zamestnanca-toho môže zmeniť) Následne môže čerpať prevádzkové náklady na mzdy, odvody, dopravu zamestnancov, nájom, energie, poplatok na komunálny odpad a fakturačne vykonávané administratívne a účtovnícke práce, v závislosti od miery postihnutia cez 600 alebo 1200 € kvartálne.
Takýto zamestnávateľ má potom väčší priestor na vytvorenie lepšieho pracovného prostredia a pracovných podmienok pre ZPS zamestnancov.
Samozrejme zamestnávateľ, ktorý chce čerpať tieto príspevky z Eurofondov alebo štátneho rozpočtu musí byť bez záväzkov voči Daňovému úradu, Sociálnej poisťovni, zdravotným poisťovniam a nesmie mať záznam o nelegálnom zamestnávaní na Inšpektoráte práce, nesmie byť v konkurze ani v platobnej neschopnosti, definovaný ako podnik v ťažkostiach.
Ak máš záujem, nabuddúce ti napíšem aké podmienky musí splniť SZČO ak chce vytvoriť Chranené pracovisko.
A ked neviem kudy-kam, na podnikam.sk utekám................