Prihlásenie  •  Registrovať

Príspevok pre invalida

Formy dotácií, kde sa dajú vybaviť, ako funguje financovanie a ďalšie praktické rady

Príspevok pre invalida

Poslaťod eliška » Uto 17. Máj 2011 21:32:08

Dobrý večer,

som evidovaná na ÚP a čakám na rozhodnutie zo SP o priznaní invalidity. Pani na ÚP mi radila založiť živnosť a požiadať o príspevok z ÚP, ale ja nemám ambície mať živnosť. Tiež sa obávam samotnej výšky príspevku - je to veľa peňzí-
Radšej by som sa zamestnala, ale ako invalidná budem mať asi problém sa zamestnať. Majú aj zamestnávatelia nejaké výhody, ak by ma zamestnali?
eliška
Nový člen

Re: Príspevok pre invalida

Poslaťod Renata.Bahnova » Uto 17. Máj 2011 21:32:08

eliška píše:Dobrý večer,

som evidovaná na ÚP a čakám na rozhodnutie zo SP o priznaní invalidity. Pani na ÚP mi radila založiť živnosť a požiadať o príspevok z ÚP, ale ja nemám ambície mať živnosť. Tiež sa obávam samotnej výšky príspevku - je to veľa peňzí-
Radšej by som sa zamestnala, ale ako invalidná budem mať asi problém sa zamestnať. Majú aj zamestnávatelia nejaké výhody, ak by ma zamestnali?

Zamestnávatelia nad 20 zamestnancov, musia zamestnávať určitý podiel zdravotne postihnutých zamestnancov .
Jednou z úľav pre zdravotne postihnutého zamestnanca sú znížené odvody na zdravotné poistenie pre zamestnanca aj zamestnávateľa na polovicu. Zdravý zamestnanec platí 4% z hrubej mzdy ZPS 2%, zamestnávateľ platí za zdravého 10% a za ZPS 5%.
Zamestnávateľ za zamestnanca ťažko ZPS, teda s postihnutím nad 70% nemusí platiť odvod do SP do Fondu nezamestnanosti, čo je 1% hrubej mzdy.

Ak takýto zamestnávateľ zriadi chránené pracovisko podľa §56 Zákona o službách zamestnanosti, môže dostať príspevok na zriadenie tohto pracovného miesta a na mzdy a odvody príspevok, ktorý je v niektorých okresoch až okolo 10 000€ na jedno miesto.Toto miesto musí potom udržať spravidla 2 roky(miesto, nie toho istého zamestnanca-toho môže zmeniť) Následne môže čerpať prevádzkové náklady na mzdy, odvody, dopravu zamestnancov, nájom, energie, poplatok na komunálny odpad a fakturačne vykonávané administratívne a účtovnícke práce, v závislosti od miery postihnutia cez 600 alebo 1200 € kvartálne.
Takýto zamestnávateľ má potom väčší priestor na vytvorenie lepšieho pracovného prostredia a pracovných podmienok pre ZPS zamestnancov.
Samozrejme zamestnávateľ, ktorý chce čerpať tieto príspevky z Eurofondov alebo štátneho rozpočtu musí byť bez záväzkov voči Daňovému úradu, Sociálnej poisťovni, zdravotným poisťovniam a nesmie mať záznam o nelegálnom zamestnávaní na Inšpektoráte práce, nesmie byť v konkurze ani v platobnej neschopnosti, definovaný ako podnik v ťažkostiach.

Ak máš záujem, nabuddúce ti napíšem aké podmienky musí splniť SZČO ak chce vytvoriť Chranené pracovisko.
A ked neviem kudy-kam, na podnikam.sk utekám................
Obrázok užívateľa
Renata.Bahnova
Stály člen

Poslaťod mireček » Str 18. Máj 2011 15:01:03

Ano maju urcite zvyhodnenia, dokonca ma kazda firma aj povinnost zamestnat urcity pocet pracovnikov so zdravotnym postihnutim. Dokonca im za to hrozia pokuty. Viac je v tychto clankoch:

http://www.podnikam.webnoviny.sk/zamest ... anie/18300

http://www.podnikam.webnoviny.sk/zamest ... utim/18906
mireček

Poslaťod eliška » Štv 26. Máj 2011 0:09:27

Dobrý večer,

ste naozaj fantastickí!
Našla som tu toľko informáciíí....
Budem vďačná aj za info pre SZČO - chránené pracovisko. Ak sa aj nerozhodnem, budem mať prehľad o možnostiach a povinnostiach a potom bude moje rozhodnutie na základe faktov informácií a nie na základe strachu.
eliška
Nový člen

Poslaťod Renata.Bahnova » Štv 26. Máj 2011 23:34:10

Pekný večer, Eliška

ďakujeme za uznanie.

Zdravotne postihnutá osoba - od 40-70% alebo viac ako 70%, ktorá je evidovaná na ÚP aspoň 3 mesiace, môže požiadať o príspevok na zriadenie CHD podľa §57 Zákona o službách zamestnanosti alebo o príspevok na začatie podnikania podľa §49 Zákona o službách zamestnanosti (o tento príspevok môžu požiadať aj zdraví evidovaní).
V prvom rade musí takýto človek absolvovať školenie, vypracovať podnikateľský zámer s kalkuláciou, kde bude špecifikovať na čo a ako chce poskytnuté peniaze použiť. Možno ich použiť na náradie , nástroje a vybavenie priestorov na podnikanie.
Podmienkou pre poskytnutie príspevku je nemať záväzky voči SP, ZP a DÚ - tí čo mali v období 5 rokov späť živnosť musia dokladovať potvrdeniami od uvedených inštitúcií.
Po splnení všetkých podmienok podpisuje uchádzač Dohodu s ÚP, kde sa zaväzuje použiť príspevok od ÚP v zmysle kalkulácie a že bude podnikať najmenej dva roky. V prípade zriadenia Chráneného pracoviska je v dohode uvedený dátum, do kedy musí predložiť kladný posudok Úradu verejného zdravotníctva na zriadenie CHP v konkrétnych priestoroch.
V prípade vydania Štatútu CHP má nárok SZČO na preplatenie prevádzkových nákladov - najčastejšie: nájomné, odvody, energie, vodné, stočné, komunálny odpad, fakturácia administratívnych a účtovných služieb.
V dohode s ÚP sú upravené všetky povinnosti voči ÚP - evidencia, odovzdávanie dokladov a podobne. Upozorňujem, že toto je popis zhruba a každý ÚP, keďže majú vlastnú právnu subjektivitu, môže mať upravené vlastné usmernenia a čiastkové podmienky.
Obrázok užívateľa
Renata.Bahnova
Stály člen

Poslaťod Juli123 » Štv 03. Nov 2011 13:33:56

Dobry den prajem,

mam otazku ohladne vydavkov v hotovosti. Brat dostal od UP prispevok podla par. 57 na vykonavanie SZC v chranenej dielni. Fakturu ma zaplatenu v hotovosti (reklama-spolu 1699€). Je to problem? Uzna mu to pripadna kontrola ako opravneny vydavok?
Prestudovala som si jeho Dohodu o poskytnuti prispevku, Poucenie o opravnenych nakladoch k Dohode aj Schemu DM-1/2007. V papieroch, co mu na zaciatku dala pracovnicka UP je uvedene, ze "vydavky uhradzane v hotovosti su neopravnene". V Dohode, ani v Pouceni vsak nic take nie je. Schema DM ma dost dodatkov, neopravnenost vydavkov v hotovosti som nasla este v Sk (z roku 2008, na stranke http://www.esf.gov.sk v prehlade schem statnej pomoci). Tak cim sa mam teda riadit? Poradte mi, prosim, ak mate s tym niekto skusenost.
No a este jedna vec. Z coho je tento prispevok podla par. 57 financovany? Moze prist na kontrolu aj niekto z ESF? V Dohode ma brat napisane "Predmetom dohody je financny prispevok ..., ktory sa poskytuje zo statneho rozpoctu ALEBO zo zdrojov Europskeho socialneho fondu a statneho rozpoctu." Pri opravnenych nakladoch,v bode c. 6 sa pise: "Za opravnene naklady nie je mozne povazovat nasledujuce vydavky: .. f) vydavky, ktore su v predpisoch ESF uvedene ako neopravnene. .." No a v Pouceni o opravnenych nakladoch je na zaver formulka: "Svoim podpisom potvrdzujem, ze som bol pouceny o opravnenych nakladoch k Dohode c...., ktore budu financovane zo statneho rozpoctu SR." Pytam sa preto, lebo som citala predpisy ESF a o kontrolach pouzitia prispevkov, kde aj najmensia chyba v dokladovani vedie k neuznaniu vydavku za opravneny (nehovoriac o dokladovani vsetkeho mozneho). Prosim, poradte mi, uz som z toho zufala :-(

Vdaka moc!

Julka
Juli123
Nový člen

Poslaťod Renata.Bahnova » Pia 30. Dec 2011 7:25:32

Julka,

vprvom rade, bohužiaľ u nás ma každý UP svoju právnu subjektivitu a dostavaju nejaké interné normy a predpisy z ústredia, ktoré musia dodržiavať.
Neviem z ktorého si mesta - tak mi je ťažšie posudzovať.
Na našom ÚP určite v žiadnom PZ neprejde reklama -:
Hotovostné výdavky ako neoprávnené boli okolo roku 2008, ale iba krátke obdobie - sú uznané, mám to aj po kontrole z ÚP.
Neviem či má ESF pracovníkov na kontroly, zatiaľ viem že ich robia v rámci ÚP, ale priamo u živnostníkov som ich nevidela.
Najlepšie je prejsť si dohodu a konkrétny problém s pracovníčkami konkrétneho ÚP, ale ani to nezaručí, že pracovníci kontroly budú mať rovnaký názor
Obrázok užívateľa
Renata.Bahnova
Stály člen

Späť na Dotácie z Úradu práce, štrukturálne fondy, komunitálne programy

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 1 hosť