Prihlásenie  •  Registrovať

Podpora podnikania z Úradu práce

Formy dotácií, kde sa dajú vybaviť, ako funguje financovanie a ďalšie praktické rady

viac

Poslaťod Renata.Bahnova » Uto 12. Jan 2010 21:22:58

Výška dotácie je daná, v niektorých krajoch, kde je vyššia nezamestnanosť je cez 100tis.
Potom vyššie dotácie majú zdravotne postihnutí občania a zamestnávatelia, ktorí zamestnajú ZPS občana (keby si takéhoto zamestnal, ale s tým sa zvyšujú aj tvoje náklady)
BIC - podnikateľské inkubátory poskztujú pomerne výhodné a ľahko vybaviteľné mikroúvery.
Iné ti neviem poradiť
A ked neviem kudy-kam, na podnikam.sk utekám................
Obrázok užívateľa
Renata.Bahnova
Stály člen

dotacianaucet

Poslaťod migallubo » Str 20. Jan 2010 7:18:44

poradi mi niekto kde si dat ucet aby mi zaslali dotaciu ked exekutor mi zmrazilucet je nejaka ban ka kam sa tak rychlo nedostane dakujem

migallubo

dotacia na učet

Poslaťod Renata.Bahnova » Sob 23. Jan 2010 22:34:04

Myslím, že banka, na ktorú sa exekútor nedostane neexistuje. Dotáciu si však môžte dať poslať aj na iný účet (príbuzného alebo aj cudzieho človeka). Niektorý ÚP žiada, aby ste mali na tento účet dispozičné právo, inde stačí súhlas majiteľa účtu.

Horšie to však bude, ak na samotné podnikanie budete potrebovať účet.

Ak môžem poradiť aj v tomto - aj ked po malých sumách, ale snažte sa splácať.
Obrázok užívateľa
Renata.Bahnova
Stály člen

dotacia

Poslaťod Dušan » Štv 04. Feb 2010 12:23:22

Pekny den,
prosim o radu ako zauctovat dotaciu zUP asi 2500,-Eur.Zacat podnikat planujem od 1.3.2010, v tomto roku by som chcel pouzit 900,- na kupu PC a 450,- na odvody do ZP, v buducom roku 550,- na odvody do ZP a 600,- na odvody do SP.Chcem si uplatnit 40% pausalne vydavky.
Dakujem za odpoved
Dušan

dotácia a poistné

Poslaťod Erika » Ned 21. Feb 2010 0:29:55

Dobrý večer, chcela by som sa spýtať, známy dostal v minulom roku dotáciu a v niektorých mesiacoch ju použil omylom aj na platenie poistného a vravel, že to nesmie - je to pravda?

Erika

Pouzitie príspevku na SZČ

Poslaťod Tomas » Ned 21. Feb 2010 13:36:47

Zdravím, mal by som takúto otázku.
Som dlhodobo nezamestnaný a chcel by som využiť príspevok na montáže zabezpečovacích zariadení pre motorové vozidlá. K tejto činnosti ale potrebujem zakúpiť okrem iného (náradie na montáž), aj motorové vozidlo, pretože je nutné chodiť priamo za klientmi po celej SR. Otázka znie, či môžem uviesť do podnikateľského zámeru nákup auta (úžitkové/osobné - neviem) z príspevku na SZČ. Ak je príklad pre náš región výška príspevku 3.902,16 EUR, môžem v podnik.zámere uviesť do kalkulácie len nákup motorového vozidla za 4.000,- EUR? Alebo rozpísať využitie príspevku aj na  nejaké náradie a spotrebný materiál, ktoré ale nedokážem potom neskôr vydokladovať.
Známy mi totižto vravel, že niekto uviedol na podnikanie okrem iného aj prívesný vozík, a zamietli mu ho s vysvetlením, že začať sa dá aj bez neho.
Vopred vďaka za rady.  
Tomas

Zúčtovanie dotácie -prosba

Poslaťod adriana » Pon 22. Feb 2010 15:18:20

Dobrýdeň.

Ohľadom zaúčtovania dotácie. V prvom rade  ďakujem za príspevok, je mi to z toho trochu jasnejšie, ale potrebujem ešte poradiť:

Dostala som z UPSVARu dotáciu vo výške 2.416,15 EUR.

Zaúčtujem ju v programe MRP - na účet dotácie  - príjem nezahrňovaný do ZD.

Keď som kúpila PC ( v sume 500 EUR) - zaúčtujem na spotrebu materiálu a zároveň ID príjem zahrňovaný do ZD vo výške 500 EUR.

Potom nákup programu vo výške 200 EUR - prevádzk. réžia a ID príjem zvyšujúci základ dane 200EUR. Je to správne? Prosím Vás nerozumela som tomu aký zvyšok dotácie do záväzkovm, čo ste uvádzali v príspevku???

A ešte jedna otázka môžem aj odvody do ZP (platby do fondov)  účtovať ID príjem zvyšujúci základ dane z dotácie, keď to mám uvedené v podnikateľskom pláne? Ďakujem pekne za odpoveď. Veľmi mi s tým pomôžete.

adriana

podnikatelsky ucet

Poslaťod marian » Str 24. Feb 2010 9:41:32

Dobrý deň,
chcem sa opýtať, 1.3. začínam podnikať, potrebujem si otvoriť podnikateľský účet alebo
môžem využívať osobný účet. Sú v tom nejaké výhody alebo nevýhody?
Za odpoveď vopred ďakujem.
marian

Zúčtovanie dotácie -prosba

Poslaťod adriana2 » Str 24. Feb 2010 16:51:32

Ahojte.

Som tu nová a ešte sa tu neviem orientovať. Kde si mám pozrieť odpoveď na môj článok - Zúčtovanie dotácie -prosba. Ďakujem Vám pekne.

adriana2

odpovede

Poslaťod Renata.Bahnova » Štv 25. Feb 2010 0:05:34

DUŠAN

- dotáciu zaúčtuješ (v prípade že vedieš jednoduché účtovníctvo) postupne do príjmov ovplyvňujúcich základ dane presne v takej výške ako čerpáš výdavky podľa podnikateľského zámeru, to znamená že z daňového hľadiska bude mať táto operácia nulový efekt na výšku dane. Ak si však chceš uplatniť výdavky percentom z príjmov (40%) mal by si dotáciu zahrnúť do zdaniteľných príjmov celú v tom roku, kedy si ju dostal - je to v usmernení daňového riaditeľstva. V tomto prípade, ale aby si splnil aj požiadavku Úradu práce na preukazateľné výdavky radím, aby si PC kúpil na faktúru, kde budú uvedené tvoje nacionále a túto si aj s dokladom o úhrade odložil (10 rokov) aj keď to nie je potrebné na daňové účely - ale na preukázanie použitia dotácie. Osobne tento sposob pri poberateľoch príspevku podľa §49 používam iba na výslovnú žiadosť dotyčného.

ERIKA

- dotáciu musíš použiť v súlade s podnikateľským zámerom, ktorý schválil ÚP. Ak v ňom nemal uvedené výdavky na úhradu odvodov - poistného tak nemôže dokladovať, že to zaplatil z dotácie. Dá sa počas trvania 2 rokov požiadať o zmenu podnikateľského zámeru. Ak iba z týchto konkrétnych peňazí omylom zaplatil niečo čo nie je v PZ a potom zo svojich zaplatí výdavok z PZ, nič sa nedeje, bude ho dokladovať akoby ho zaplatil z dotácie, na čerpanie má 2 roky a nesleduje sa, či peniaze sedia na účte alebo ich dotyčný "točí"

TOMÁŠ

- z použitia príspevku sú okrem iného úplne vylúčené motorové vozidlá a investičný majetok, ktorý je nad 1700€, teda sa odpisuje. Môžeš príspevok použiť na nájomné, odvody, náradie. Príspevok nie je taký vysoký, aby sa z týchto položiek nedal vyúčtovať, len treba porozmýšľať.

ADRIANA

Vaše účtovanie je správne, takisto zaúčtujete aj odvody na ZP.
Dohodu s ÚP zaevidujete do záväzkov(je to váš záväzok, ak nevyčerpáte musíte peniaze vrátiť) dátum vystavenia dátum podpísania dohody, dátum splatnosti - dátum, ktorý máte uvedený v dohode ako dátum, do ktorého musíte vyúčtovať dotáciu a prevádzkovať živnosť. Potom na konci každého roka uhradíte záväzok čiastočne ID so sumou, ktorú ste vyčerpali až k dátumu splatnosti, kedy by ste mala mať tento záväzok uhradený. Hradiaci ID neuvádzate ako uzávierkový - teda neovplyvňuje základ dane.

MARIAN

- vo väčšine bánk si môžeš otvoriť aj osobný účet, zväčša je lacnejší. Mal by si si splniť oznamovaciu povinnosť na DÚ, že tento účet používaš na podnikanie. Niektoré banky majú vo svojich podmienkach, že musíš mať na podnikanie otvorený podnik.účet, ale prídu na to, iba ak máš vysoké obraty.

Obrázok užívateľa
Renata.Bahnova
Stály člen

PredchádzajúciĎalší

Späť na Dotácie z Úradu práce, štrukturálne fondy, komunitálne programy

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 1 hosť