Prihlásenie  •  Registrovať

Na čo je/nie je možné použiť dotáciu z ÚP?

Formy dotácií, kde sa dajú vybaviť, ako funguje financovanie a ďalšie praktické rady

Na čo je/nie je možné použiť dotáciu z ÚP?

Poslaťod maramara » Uto 21. Jún 2011 17:21:32

Ahojte,
som evidovaný nezamestnaný a už to bude takmer tri mesiace a zvažujem podnikanie SZČO, samozrejme s využitím príspevku od Úradu práce. Viete mi niekto povedať, či je možné príspevok použiť na kúpu ojazdeného vozidla? - chcem totiž podnikať v autodoprave/kuriérstve. Dakujem za odpovede :)
maramara
Nový člen

Re: Na čo je/nie je možné použiť dotáciu z ÚP?

Poslaťod ??? » Uto 21. Jún 2011 18:49:01

ahoj, tiez som v "čakačke", tiez mam kopec otazok okolo toho, na co mozem a na co nemozem pouzit peniaze z UP. Myslim, ze na to vsetko ti daju odpoved v tej priprave na podnikanie. Ak vsak kliknes na: http://www.podnikam.webnoviny.sk/automo ... cany/17157 , mozno z toho budes mudrejši. Ja viem iba tolko, ze automobil by mal byt novy. Obist sa to da tak, ze kupis si zatial stare auto, napises na otca, mamu, alebo niekoho z rodiny a jednoducho si ho pozicias-prenajmes. Aj o tejto moznosti sa pise v tomto clanku, co som ti dal nanho link. Do nakladpov si tak vies dat benzin/naftu, dialnicnu nalepku a hlavne najom za auto, ktorym vlastne "zlegalizujes" peniaze z UP a tak si za tie peniaze za nejaky cas mozes kupit auto. Pri aute, ktore napises na seba si mozes dat do nakladov namiesto najomneho amortizaciu za kazdy najazdeny kilometer. Ale o tom vsetkom v clanku.
???

Poslaťod Renata.Bahnova » Uto 21. Jún 2011 21:13:03

Všetko, čo napísal/a ??? je pravda, ale toto všetko sa týka daňových výdavkov ako takých. Príspevok priamo na kúpu auta použiť nemôžeš, teda nemôžeš dať do podnikateľského zámeru kúpu auta ani nového ani ojazdeného. Do podnikateľského zámeru môžeš v tvojom prípade dať odvody vo výške do 60% príspevku (ak predpokladáš, že toľko zaplatíš), počítač alebo notebook, kancelársky stôl, stoličku, regál, skriňa na dokumenty, multif. zariadenie alebo tlačiareň, v prípade kuriéra nejaký uzamykateľný ochranný box na prevážané veci alebo dokumenty, prípadne nejaké iné vybavenie do 1700€ za kus. Ked dostaneš príspevok, môžeš zaň kúpiť auto, ale do dvoch rokov musíš tie peniaze "otočiť" a kúpiť veci ktoré deklaruješ v podnikateľskom zámere. Potom bude aj baran celý aj vlk sýty.
A ked neviem kudy-kam, na podnikam.sk utekám................
Obrázok užívateľa
Renata.Bahnova
Stály člen

Poslaťod Veronika416 » Str 22. Jún 2011 13:06:03

Ahojte .
Práve som sa vrátila z ÚP Topoľčany .... a som totálne vyvedená z miery.
Chcela som začať podnikať vo sfére sociálnych služieb. Všetko podľa 448/2008 vrátane prepravnej služby, čiže denný stacionár, ZSS, poradenstvo atď. Som čiastočne invalidná, čiže mám nárok na príspevok CHP, alebo CHD, čo je nepomerne vyššie ako samotný príspevok na podnikanie. Informácie, ktoré som dnes dostala sú natoľko zmätočné, že naozaj neviem, či sa do niečoho pustím. Nemám ešte vypracovaný podnikateľský zámer. čiže nemám to dané na papier, ale posielali ma z kancelárie do kancelárie a všade mi dali iné odpovede, resp. toto neviem, musíme to konzultovať s ústredím. Chcem podnikať v RD, ktorého spoluvlastníčkou som aj ja. Problém. Lepšie by bolo mať niečo v prenájme, lebo mi neuznajú náklady. PC si vraj tiež nemôžem dať do nákladov, lebo pri soc. službách to nie je potrebné. Ako som uviedla, chcem mať v živnosti aj prepravnú službu. Auto si kúpiť nemôžem, lebo to nie sú ON. Môžem si auto prenajímať, ale nie od rod. príslušníka. Ľudkovia poradte mi niekto, ako určité veci obísť.
Myslela som si že peniaze môžem použiť aj na úpravu priestorov pre klientov-omyl. Príspevok je len asi na nejakú kanceláriu pre mňa. Peniaze sú síce vyčlenené, ale ON vám natoľko okrešú, že nedokážete tieto fin. prostriedky vôbec použiť.
Ďakujem
Veronika416

Poslaťod Renata.Bahnova » Str 22. Jún 2011 22:25:35

Vo Vašom prípade by bolo naozaj vhodnejšie prenajímať RD. Predpokladám, že v tomto dome nebývate, či áno?
Jedným z riešení by bolo ho prepísať na druhého vlastníka a prenajímať ho.
Práve z dôvodu použitia prevádzkových nákladov v rámci §60
Čo sa týka príspevku podľa §57 - počítač určite, schvaľujú ho každému pomocnému robotníkovi na stavbe alebo remeselníkovi. Treba to odôvodniť evidenciou, reklamou, objednávky cez internet tovaru služieb ale aj Vašich služieb alebo napr. kamerový systém pri ťažších klientoch
písací stôl, stolička, nábytok na vybavenie, prádlo, ak budete podávať stravu - chladnička, varič, mikrovlnna rúra.......proste vybavenie

Stavebné úpravy a auto bohužiaľ nie, ale mam skúsenosti s takýmito službami a pokiaľ nemáte finančnú rezervu, ktorú ste ochotná do takéhoto projektu investovať alebo sponzora, bude veľmi ťažké už pri 5-7 denných pacientoch začínať iba z príspevku z ÚP

Nezabúdajte, že budete musieť požiadať o posudok aj úrad verejného zdravotníctva (hygiena) - treba tam ísť vopred, aké majú požiadavky na stacionár, pretože sa môžte dostať do začarovaného kruhu, že veci na ktoré chcete požiadať o finacie na ÚP bude žiadať hygiena aby boli na pracovisku, aby mohli vydať posudok, ale ten posudok potrebujete aj pre úrad práce aby Vám priznali postavenie CHD.

A tiež by som skúsila nejaký projekt alebo dotáciu cez rôzne nadácie, občianske združenia alebo neziskové organizácie.

Treba si dať reálne na papier, aké náklady budete musieť vynaložiť - asi zistíte že príspevok z ÚP je iba malá časť, ktorá sa dá upratať do zariadenia, a ak na Vašom úrade nebudú súhlasiť s počítačom, tak na to aby ste mohla pracovať s klientami potrebujete zariadenie stoly stoličky postele skrinky a už spomínané vybavenie na výdaj stravy, jedálenský servis, atď - ked im vymenujete všetko čo treba isto niečo vyberiete čo odsúhlasia a nakoniec sa dohodnete. Pracujú tam tiež ľudia ako my - a každý deň sa stretávajú s rôznymi prípadmi ktoré musia riešiť. Skúste hľadať kompromis
Obrázok užívateľa
Renata.Bahnova
Stály člen

Poslaťod Veronika416 » Štv 23. Jún 2011 12:01:04

Ahoj Renátka.
Moc ďakujem za odpovede. Ste úžasný človek s obrovskými vedomosťami a ešte ich dokážete rozdávať.
Ešte raz srdečná vďaka za všetkých, ktorí tápajú v tme...
Pekný deň
Veronika416

Poslaťod maramara » Štv 23. Jún 2011 22:12:34

Ďakujem za odpovede, mnohé som sa dozvedel. Aj keď občas nerozumiem, prečo ten, kto ide podnikať v tesárčine, si môže kúpiť motorovú pílu a ten, čo chce podnikať v autodoprave, si nemôže kúpiť auto... Asi si to príliš idealizujem a myslel som si, že je to jednoduchšie... Nechám si to ešte pár krát prejsť hlavou... Ešte raz ďakujem, aj za ten link! Ahojte a pevné nervy! ;-)
maramara
Nový člen

Poslaťod Veronika 416 » Str 06. Júl 2011 17:52:26

Je možné zahrnúť do opr. nákladov(pri dotácii z ÚP) aj odvody do SP? DO ZP viem že ano.
Veronika 416
Nový člen

Poslaťod elis » Uto 12. Júl 2011 22:19:32

ano, aj ZP,aj SP, v BA dokonca 100% prispevku mozes vyuzit na tieto odvody, ale vopred to musi byt uvedene v podnikatelskom plane, aby to bolo nimi schalene
elis

Poslaťod Renata.Bahnova » Sob 16. Júl 2011 9:09:41

Môže áno ako píše elis, ale v každom regióne je to upravené interne - väčšinou do výšky 60% príspevku, niekde sa musí uviesť počet mesiacov a podobne a samozrejme vždy to musí byť uvedené v tabuľke kalkulácií v podnikateľskom zámere, ktorý schváli ÚP
Obrázok užívateľa
Renata.Bahnova
Stály člen

Ďalší

Späť na Dotácie z Úradu práce, štrukturálne fondy, komunitálne programy

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 1 hosť