Prihlásenie  •  Registrovať

Paušálna daň versus reláne dosiahnuté náklady

Daň z príjmu, daň z motorových vozidiel, DPH a ostatné dane

Paušálna daň versus reláne dosiahnuté náklady

Poslaťod MirečekSyreček » Sob 21. Feb 2009 16:42:46

Ahojte,

som SZČO 3 roky. Každý rok som si uplatňoval v daň.priznaní reálne dosiahnuté náklady avšak tento rok uvažujem nad paušálnym uplatnením nákladov. Vie mi niekto prosím poradiť či si môžem tento rok uplatniť paušálne náklady, keďže roky predtým som uplatňoval reálne náklady?

Je to povinnosť niekde nahlásiť, alebo to len stačí uviesť v daňovom priznaní?
Ak si tento rok uplatním paušálne náklady, môže budúci rok opäť uplatniť reálne náklady?

ďakujem,miro
Keď zlyhajú všetky možnosti, prečítaj si návod!
Obrázok užívateľa
MirečekSyreček
Stály člen

Paušálne náklady

Poslaťod MirečekSyreček » Pon 23. Feb 2009 8:47:33

miro, asi myslíš paušálne náklady?
Ak si si doteraz uplatňoval náklady v skutočnej výške, môžeš prejsť na paušálne uplatňenie nákladov za podmienky:
- si iba SŽCO (nie si v hl.pracovnom pomere)
- nie si platiteľ DPH
- musíš si otvoriť rok 2008 a dorovnať daň za príjmy, ktoré ti boli uhradené až v roku 2008, za činnosti z roku 2007. Musíš podať dodatočné daňové priznanie.

ak som na ničo pozabudol, poprosím ostatných aby ma doplnili, resp. opravili. díky :-)
Keď zlyhajú všetky možnosti, prečítaj si návod!
Obrázok užívateľa
MirečekSyreček
Stály člen

Výdavky % z príjmov

Poslaťod Renata.Bahnova » Štv 26. Feb 2009 23:57:14

Dobrý večer chlapci,

ak môžem trocha poopravím Karolovu odpoveď:

- nezáleží na tom, či si okrem živnosti zamestnaný alebo nie, z príjmov podľa §5 neuplatňuješ výdavky iba poistné, takže aj zamestnaný živnostník si môže uplatniť tzv. paušálne výdavky, teda výdavky  % z príjmov.
- nesmieš byť platiteľ DPH - to je OK
- a naozaj musíš upraviť základ dane za predchádzajúci rok (teda 2007) podľa §17 o pohľadávky a záväzky tak ako by si prestal podnikať- teda ak si nejaké pohľadávky a záväzky z roku 2007 mal, je nutné podať dodatočné DP za rok 2007.
Nemusíš to nikde hlásiť, stačí uviesť v DP, nezabudni pripočítať k % výdavkom zaplatené poistné na SP a ZP.
V roku 2009 môžeš zasa viesť účtovníctvo (reálne náklady), ale tiež musíš upraviť základ dane alebo to vyriešiť už teraz v DP, ak vieš že to tak bude. Ideálne v tomto prípade je neprechádzať do ďalšieho roka s pohľadávkami a záväzkami.

A ked neviem kudy-kam, na podnikam.sk utekám................
Obrázok užívateľa
Renata.Bahnova
Stály člen

paušálne výdavky

Poslaťod Marcela » Štv 19. Mar 2009 17:26:50

Ahojte,moja kámoška je zamestnaná a po večeroch sa venuje poisťovaniu. Je možné v jej prípade využiť výdavky % z príjmov? Ak je to možné,koľko % si uplatní :     40% ? Za Vaše rady vopred ďakujem...M.
Marcela

Re: Paušálna daň versus reláne dosiahnuté náklady

Poslaťod Renata.Bahnova » Pia 27. Máj 2011 0:01:08

V tomto boli v poslednom období dve zmeny - výdavky % z príjmov sú od 1.1.2011 len v jednej sadzbe = 40%. A druhá zmena je, že netreba upravovať základ dane za predchádzajúc rok o pohľadávky a záväzky.
Obrázok užívateľa
Renata.Bahnova
Stály člen

Poslaťod jajo76 » Str 22. Jún 2011 12:35:28

SZČO účtoval v roku 2009 v JU.
Za rok 2010 chce urobiť DP na paušálne výdavky -40%.Živnosť prerušená od 01.08.2010,zdanuje všetky nezaplatené pohladávky aj z roku 2001.záväzky nemá.
Bolo u neho zdaňovacie obdobie-kalendárny rok.
Bol platca DPH, ale podal žiadosť 19.07.2010 na DÚ o ukončenie z dôvodu §81 odst. 1.DÚ mu určil posl.ZO 3Q.2010.
Môže urobiť DP-B na ten paušál podľa § 6 ods. 1 a 2 zákona a uplatnovať výdavky percentom z príjmov (§ 6 ods. 10 zákona)???
Ďakujem
jajo76

Poslaťod Renata.Bahnova » Str 22. Jún 2011 12:35:28

jajo76 píše:SZČO účtoval v roku 2009 v JU.
Za rok 2010 chce urobiť DP na paušálne výdavky -40%.Živnosť prerušená od 01.08.2010,zdanuje všetky nezaplatené pohladávky aj z roku 2001.záväzky nemá.
Bolo u neho zdaňovacie obdobie-kalendárny rok.
Bol platca DPH, ale podal žiadosť 19.07.2010 na DÚ o ukončenie z dôvodu §81 odst. 1.DÚ mu určil posl.ZO 3Q.2010.
Môže urobiť DP-B na ten paušál podľa § 6 ods. 1 a 2 zákona a uplatnovať výdavky percentom z príjmov (§ 6 ods. 10 zákona)???
Ďakujem

Prišla mi odpoveď - je to správne tak ako si písal - upravíš príjmy o pohľadávky a záväzky a vypočítaš 40% výdavky

Citujem:

K Vášmu dopytu vo veci uplatnenia daňových výdavkov Vám zasielame nasledovnú informáciu.

Podľa § 17 ods. 8 písm. c) zákona NR SR č. 595/2003 Z.z. o dani z príjmov v znení neskorších predpisov (ďalej len „ZoDP“), základ dane v zdaňovacom období v ktorom dochádza k skončeniu podnikania daňovníka (§ 6 ZoDP), alebo k skončeniu inej samostatnej zárobkovej činnosti, alebo prenájmu (za skončenie podnikania sa považuje i pozastavenie činnosti do lehoty na podanie daňového priznania) upraví daňovník, ktorý uplatňuje výdavky podľa § 6 ods. 10 o cenu nespotrebovaných zásob a o výšku pohľadávok s výnimkou pohľadávok uvedených v 19. 2 písm. h) a i) ZoDP. V prípade pozastavenia činnosti a neobnovenia živnosti do lehoty na podanie daňového priznania musí upraviť základ dane podľa citovaného ustanovenia zákona.

Znamená to, že daňovník upraví základ dane (navýši) i o cenu nespotrebovaných zásob. Pri ďalšom predaji nespotrebovaných zásob sa do základu dane zahrnie iba rozdiel, o ktorý prevyšuje cena, za ktorú boli nespotrebované zásoby predané, cenu nespotrebovaných zásob už do základu dane nezahŕňa.

Podobne upravuje i základ dane o výšku pohľadávok s výnimkou uvedenou v zákone.

Ak daňovník uplatní výdavky percentom z príjmov podľa § 6 ods. 10 ZoDP v sumách výdavkov sú zahrnuté všetky daňové výdavky daňovníka, okrem zaplateného poistného a príspevkov [§ 5 ods. 7 písm. e) ZDP], ktoré si daňovník môže uplatniť vo výdavkoch v preukázanej výške (ak toto poistné a príspevky neboli zahrnuté do základu dane už v predchádzajúcich zdaňovacích obdobiach). U daňovníka uplatňujúceho výdavky percentom z príjmov sa z ustanovenia § 6 ods. 10 ZDP vychádza aj pri úprave základu dane podľa § 17 ZDP. To znamená, že daňovník uplatňujúci výdavky percentom z príjmov pri úprave základu dane podľa § 17 ZDP, konkrétne tam, kde je v § 17 ZDP ustanovené, že základ dane sa zvýši, daňovník zvyšuje príjmy a uplatní si zo súčtu príjmov aj percentuálne výdavky, ale kde sa ustanovuje, že základ dane sa zníži, v súlade s § 6 ods. 10 ZDP daňovník neupravuje výdavky percentom z príjmov v percentuálnych výdavkoch sú zahrnuté všetky daňové výdavky okrem zaplateného poistného a príspevkov.

Podľa poučenia na vyplnenie daňového priznania typu „B“ tlačiva (strana 3 poučenia) daňovník, ktorý uplatňuje výdavky podľa § 6 ods. 10 zákona riadky 42 a 43 nevypĺňa, pričom položky zvyšujúce a znižujúce základ dane sú u neho súčasťou príjmov, resp. výdavkov uvádzaných v evidencii podľa týchto ustanovení zákona. Znamená to, že v prípade príjmov, tieto navýši o stanovené položky a zo súčtu týchto položiek stanoví výdavky percentom z príjmov.
Obrázok užívateľa
Renata.Bahnova
Stály člen

Poslaťod Renata.Bahnova » Str 22. Jún 2011 23:08:33

Podľa §6 ods.10 Zákona o dani z príjmov táto SZČO môže uplatniť výdavky vo výške 40% z príjmov aj keď bola časť roka platiteľom DPH.

Treba si však naštudovať §17 ods. 8 písm. c) kde sa hovorí o úprave základu dane o pohľadávky a zásoby nie o úprave príjmov.

Osobne som sa stretla aj na DÚ s rôznymi názormi - takže asi by som písomne požiadala DRSR s otázkou či mám pohľadávky v rámci uzávierkových úprav prirátať k príjmom a z tejto cele čiastky počítať 40% výdaje alebo či vypočítať základ dane spôsobom príjmy za rok 2010 mínus výdavky (40% z týchto príjmov) a tento základ dane upraviť o pohľadávky a zásoby.

Natoľko ma to zaujalo, že som ten dopyt na DRSR podala - budem informovať o odpovedi

DOPYT:
Chcem sa spýtať akým spôsobom mám u SZČO, ktorá pozastavila živnosť 1.8.2010 postupovať pri zisťovaní základu dane za rok 2010.

SZČO chce uplatniť výdavky 40% z príjmov.
Eviduje neuhradené pohľadávky ešte z roku 2001.

V §17 ods. 8 písm. c) sa hovorí o úprave základu dane o pohľadávky a zásoby

Ktorý je správny postup?

1) - mám pohľadávky a zásoby v rámci uzávierkových úprav prirátať k príjmom a z tejto celej čiastky počítať 40% výdaje

2) - mám vypočítať základ dane spôsobom príjmy za rok 2010 mínus výdavky (40% z týchto príjmov) a tento základ dane upraviť o pohľadávky a zásoby.

Príklad:
Príjmy 2010 - 100
Pohľadávky - 500

1) - 100+500=600 - príjmy
240 - 40% výdavky
360 - ČZD

2) - 100 - príjmy
40 - 40% výdavky
60 - základ dane
+500 - úprava základu dane
560 - ČZD

Tiež sa chcem spýtať či FO živnostník účtujúca v sústave JÚ upravuje základ dane podľa §17 ods.8 písm.a v rámci uzávierkových úprav v účtovníctve alebo až v Daňovom priznaní v oddieli VI riadok 42 a 43

Za skorú odpoveď ďakujem
Obrázok užívateľa
Renata.Bahnova
Stály člen

Poslaťod jajo76 » Str 22. Jún 2011 23:08:33

Renata.Bahnova píše:Podľa §6 ods.10 Zákona o dani z príjmov táto SZČO môže uplatniť výdavky vo výške 40% z príjmov aj keď bola časť roka platiteľom DPH.
Treba si však naštudovať §17 ods. 8 písm. c) kde sa hovorí o úprave základu dane o pohľadávky a zásoby nie o úprave príjmov.
Osobne som sa stretla aj na DÚ s rôznymi názormi - takže asi by som písomne požiadala DRSR s otázkou či mám pohľadávky v rámci uzávierkových úprav prirátať k príjmom a z tejto cele čiastky počítať 40% výdaje alebo či vypočítať základ dane spôsobom príjmy za rok 2010 mínus výdavky (40% z týchto príjmov) a tento základ dane upraviť o pohľadávky a zásoby.
Natoľko ma to zaujalo, že som ten dopyt na DRSR podala - budem informovať o odpovedi

Ďakujem :?
jajo76

Poslaťod marulienka » Pon 30. Jan 2012 19:45:39

ahojte,
mám podobný problém. dnes som podala DP - cestnu dan za mojho manzela, ktory je SZC a prave mi povedal, ze zvazuje, ze prejde na pausalnu dan tento rok, kvoli minimalnym nakladom. Moja otazka je, ci mam zaplatit tu cestnu dan, ked ma manzel nahlasene auto iba do uzivania (nema ho nahlasene do podnikania). Ak aj zaplatim cestnu dan a predsa sa len rozhodneme pre pausalnu dan, a teda auto nebudeme davat do DP, vratia nam peniaze za tu cestnu dan?

dakujem pekne,
marulienka
marulienka

Ďalší

Späť na Dane

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 1 hosť