Prihlásenie  •  Registrovať

Daň z motorových vozidiel

Daň z príjmu, daň z motorových vozidiel, DPH a ostatné dane

Daň z motorových vozidiel

Poslaťod Jana.Stoselova » Str 13. Jan 2010 23:36:45

Prosím o radu, v marci 2009 som na daňovom úrade dala oznámenie k dani z motorových vozidiel, pretože som si chcela dávať do výdavkov súkromné vozidlo. Nakoľko sa mi zmenila situácia, už som nemusela cestovať, ale našla som prácu na živnosť v mieste bydliska, nedávala som si to auto vôbec do nákladov. Ale aj preto, že som menej zarábala a nebolo mi treba výdavky. Potom som na to akosi zabudla a nevyhlásila som ho. Je mi jasné, že keď je na DÚ to oznámenie, musím podať DP, ale moc sa mi nechce platiť tú daň.
V zákone je, že musím platiť odo dňa zaradenia nákladov na auto do výdavkov, ale ja som si ho do výdavkov nedávala. Ďakujem za radu.
Jana.Stoselova
Nový člen

Daň z MV

Poslaťod Renata.Bahnova » Štv 14. Jan 2010 21:25:30

§ 89

Vznik a zánik daňovej povinnosti

(1) Daňová povinnosť vzniká nasledujúcim dňom po dni použitia vozidla na podnikanie, ak tento zákon neustanovuje inak.
(2) Daňová povinnosť zaniká posledným dňom mesiaca, v ktorom sa vozidlo prestalo používať na podnikanie.
(3) Ak sa vozidlo použije na podnikanie 1. januára bežného zdaňovacieho obdobia, daňová povinnosť vzniká týmto dňom.
(4) Daňová povinnosť právneho nástupcu daňovníka, ktorý bol zrušený bez
likvidácie, vzniká prvým dňom mesiaca nasledujúceho po zániku
daňovníka, ktorý bol zrušený bez likvidácie.
§ 90

Daňové priznanie a oznamovacia povinnosť

(1) Daňovník je povinný podať daňové priznanie za zdaňovacie obdobie do 31. januára po uplynutí tohto zdaňovacieho obdobia.
(2) Daňovník, ktorému vznikne alebo zanikne daňová povinnosť, je
povinný oznámiť túto skutočnosť správcovi dane miestne príslušnému
podľa miesta evidencie vozidla do 30 dní odo dňa vzniku alebo zániku
daňovej povinnosti,

Z toho vyplýva, že buď zaplatíte daň za 10 mesiacov alebo skúsite ísť za správkyňou dane a spýtate sa či by sa oznámenie o vzniku daňovej povinnosti dalo vystornovať - oficiálne sa to nedá, ale možno motyka vystrelí......Ak nie spočítajte daň a ak je vyššia ako  1000Sk/33€ tak sa Vám oplatí podať dodatočne oznámenie o zániku daňovej povinnosti, pretože toľko by mala byť pokuta za nesplnenie oznamovacej povinnosti v tomto prípade. Ešte si tú výšku pokuty overte u správkyne na DÚ.
A ked neviem kudy-kam, na podnikam.sk utekám................
Obrázok užívateľa
Renata.Bahnova
Stály člen

Re: Daň z motorových vozidiel

Poslaťod matoni » Ned 09. Jan 2011 20:32:11

Dobry den.
Som tu novy, snad sa nebudem pytat to co uz sa niekto pytal predomnou.

Ak zapaltim dan za MV za rok 2010 (cely rok 2010 som vyuzival MV na podnikanie), tak ako tuto sumu (dan z MV) zauctujem do uctovnictva?
Uctujem ako rezijny vydaj, alebo to neuctujem vobec?
Ak to uctujem tak do akeho obdobia za rok 2010, alebo 2011?

Dakujem
matoni
Nový člen

Re: Daň z motorových vozidiel

Poslaťod Renata.Bahnova » Pon 16. Máj 2011 22:21:18

V JU je výdavok výdavkom v momente platby - t.j. platíte do 31.1.2011 - takže účtovné obdobie 2011

Daň z MV je daň ktorá sa účtuje do réžie
A ked neviem kudy-kam, na podnikam.sk utekám................
Obrázok užívateľa
Renata.Bahnova
Stály člen

Späť na Dane

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 1 hosť