Buďte správne informovaný! Získajte prémiový účet TU
Prihlásenie
Zakúpiť členstvo
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
FOAF.sk - Aký má firma zisk? Kto ju vlastní? Kto má dlhy? Zistite TU

Slováci sa čoraz viac zaujímajú o mobilné bankovníctvo

Slováci sa čoraz viac zaujímajú o mobilné bankovníctvo
Ilustračné foto: FreeDigitalPhotos.net
24. novembra 2014 Zdroj SITA, Podnikam.SK Tlačiť

Tatra banka verí, že v oblasti bezkontaktných mobilných platieb bude rok 2015 prelomový.

Slováci sa presunuli od pobočiek k digitalizovaným formám bankovníctva

Slováci sú pripravení uskutočňovať bankové operácie cez mobil a aktívne sa o túto možnosť aj zaujímajú. „Dôkazom je viac ako 100 tisíc aktívnych používateľov našej bankovej aplikácie, pričom ich počet neustále rastie,“ povedala hovorkyňa Tatra banky Marína Masárová. To, že Slováci čoraz viac využívajú nové technológie, potvrdzuje aj on-line banka Zuno.

Bankovníctvo sa podľa hovorcu Zuno banky Lukáša Tomisa presúva z pobočky do mobilu. „Mesačne evidujeme takmer 200 tisíc prihlásení a približne 30 tisíc transakcií. To len svedčí o tom, že tento trend je čoraz viac obľúbenejší a mobil bude prioritným kontaktným miestom s bankou,“ povedal Tomis.

Ako uviedla hovorkyňa ČSOB Zuzana Eliášová, Slováci už používajú telefóny nielen ako prístroje na telefonovanie, ale aj ako smart zariadenia s internetom s množstvom funkcií. Aj táto banka eviduje narastajúci počet užívateľov ich mobilnej aplikácie. „Každý piaty používateľ elektronického bankovníctva pristupuje na svoj účet z telefónu alebo tabletu a zvyčajne po prvom použití už zotrváva pri používaní mobilnej aplikácie,“ skonštatovala Eliášová. 

Svet mobilných technológií a mobilných platieb je podľa Tatra banky veľmi dynamický. Využívanie mobilných telefónov na iné účely ako telefonovanie neustále rastie. Rozšírenie bezkontaktného platenia mobilným telefónom medzi širšiu verejnosť závisí od rôznych faktorov. Jedným zo základných predpokladov je dostupnosť širokej akceptačnej siete obchodníkov, pričom tento predpoklad Slovensko už spĺňa. „Aj z toho dôvodu veríme, že v oblasti bezkontaktných mobilných platieb bude rok 2015 prelomový,“ domnieva sa Masárová. 

V menších mestách alebo v prípade staršej generácie fenomén pobočky nevymizol

Slováci sa presunuli od pobočiek k digitalizovaným formám bankovníctva. Podľa Tomisa je možné, že v menších mestách alebo v prípade staršej generácie fenomén pobočky nevymizol. Klienti však oproti minulým rokom trávia oveľa viac času na internete, a preto logicky očakávajú, že on-line vybavia aj veci súvisiace s bankou. „Banka v mobile svojou flexibilitou prekonáva pobočky. Nikdy nie je zavretá, klienti ju majú po ruke a informácie k dispozícii okamžite,“ doplnil špecialista na mobilné bankovníctvo on-line banky Zuno František Cimbálik. 

V Zuno banke v rámci mobilného bankovníctva zaznamenali takmer 60-percentný nárast užívateľov oproti minulému roku a ich mobilnú aplikáciu využíva takmer tretina klientov. „Predpokladáme však, že toto číslo porastie,“ uviedol Tomis. Od začiatku roka 2012 narástol počet aktívnych používateľov internetbankingu Slovenskej sporiteľne o štvrtinu a desatina používa na platenie mobilné aplikácie. Zatiaľ čo platby cez internetbanking rastú podľa sporiteľne približne o desatinu ročne, platby cez mobil narástli za uplynulý rok o 140 %. 

Za posledné tri mesiace uskutočnili klienti Tatra banky mobilmi platby v celkovom objeme viac ako 500 tis. eur, pričom priemerná suma jednej platby mobilom bola 17 eur. V rámci mobilnej bankovej aplikácie eviduje Tatra banka viac ako 160 tisíc klientov, pričom suma poslaných peňazí za mesiac predstavuje 70 mil. eur. V rámci inej aplikácie, kde je možné posielať peniaze na telefónne číslo, eviduje Tatra banka takmer 65 tisíc používateľov, pričom týždenne ich pribudne zhruba 700 nových a suma poslaných peňazí za mesiac predstavuje približne 630 tis. eur.

Odporúčané ebooky

K téme

FOAF.sk firmy - Hosp. výsledky, súvahy, výkazy, DLHY, vlastníci - Zistite TU

Najčítanejšie za 24 hodín

Z kategórie Znižovanie nákladov

Poradca podnikateľa a živnostníka

Prémiový obsah pre členov klubu Podnikam.sk

Zobraziť ďalšie články

Seriály na Podnikam.sk

Školenia, semináre, kurzy

BOZP - Bezpečnosť a ochrana zdravia pri práci
BOZP vo výrobe
Cash flow
Clo
Clo a logistika
Controlling
Dane a účtovníctvo
Doprava
Dotácie
DPH - Daň z pridanej hodnoty
DzP - Dane z príjmu
Enviro
Environmentalistika
Eurofondy
Finančné riadenie
IAS/IFRS
Industry 4.0
ISO
Komunikačné zručnosti
Koronavírus
Legislatíva a zákony
Legislatíva, zákony
Logistika
Manažérske zručnosti
Manažment
Marketing
Marketing a predaj
Marketingové zručnosti
Medzinárodné účtovné štandardy - IAS/IFRS, US GAAP
Medzinárodné účtovné štandardy (IAS/IFRS, US GAAP)
Medzinárodné zdaňovanie
Mzdy a odvody
Nehnuteľnosti
Osobný rozvoj
Ostatné dane
Personalistika
Počítačové zručnosti
Pohľadávky
Pracovné právo
Právo
Právo, Pracovné právo
Predaj
Riadenie
Riadenie firmy
Riadenie ľudských zdrojov
Samospráva
Školstvo
Školy
Smernice
Stavebníctvo
Účtovníctvo
Účtovníctvo a dane
Účtovníctvo verejnej správy
Umelá inteligencia
Verejná správa
Verejné obstarávanie-obstarávateľ
Verejné obstarávanie-uchádzač
Výroba
žiadny
Živnosť

apríl

02máj8:30Pochopenie zmlúv 2 - seminár v anglickom jazyku (Understanding Contracts 2)8:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Právo

02máj8:30Pochopenie zmlúv 2 - seminár v anglickom jazyku (Understanding Contracts 2)8:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Právo

06máj8:30Aktuálne zmeny v zamestnávaní cudzincov z tretích krajín8:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Personalistika

Zobraziť všetky školenia

Eshop Podnikam.sk

Prejsť do eshopu

Zoznam firiem B2B

Zobraziť všetky firmy
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu. Ochrana osobných údajov | Podmienky používania | Kontakt | GDPR - Nastavenie sukromia
X