Buďte správne informovaný! Získajte prémiový účet TU
Prihlásenie
Zakúpiť členstvo
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
FOAF.sk - Aký má firma zisk? Kto ju vlastní? Kto má dlhy? Zistite TU

Slováci si stále potrpia mať v peňaženke hotovosť

Slováci si stále potrpia mať v peňaženke hotovosť
Ilustračné foto: FreeDigitalPhotos.net
21. septembra 2014 Zdroj SITA, Podnikam.SK Tlačiť

Do dvoch dní od výplaty si vyberie peniaze takmer štvrtina Slovákov.

Len pätina ľudí čaká pri účtoch na dátum splatnosti

Mať v peňaženke hotovosť, to je istota, na ktorú si mnohí Slováci stále potrpia. Po výplate im peniaze na účte dlho neostanú. Ako ukázal prieskum Home Credit Slovakia, ktorý zisťoval platobné zvyklosti Slovákov, do dvoch dní od výplaty si vyberie peniaze takmer štvrtina Slovákov.

„Ide o zažitý prístup, kedy ľudia chcú mať u seba väčšiu hotovosť pre prípad potreby. Pritom v súčasnosti je možné platiť kartami prakticky kdekoľvek a hotovosť tak začína strácať na význame,“ povedal analytik spoločnosti Michal Kozub.

Veľkú časť z výplaty ukroja platby za nájomné, elektrinu, vodu, plyn, telefón, alebo splátky úveru, či hypotéky. Polovica opýtaných v prieskume uviedla, že svoje účty platí ihneď alebo tesne po výplate. Na druhej strane je pätina ľudí, ktorí radšej čakajú na dátum splatnosti. „Takéto vyčkávanie ale môže byť nebezpečné. Množstvo ľudí si totiž myslí, že dátum splatnosti je deň, kedy zadajú príkaz na úhradu alebo zaplatia v pobočke banky,“ upozorňuje Kozub. 

Ľudia sú najzodpovednejší pri platbách za hypotéku alebo úver

Pokiaľ Slovákom ide o strechu nad hlavou, sú podľa Home Creditu poctiví. Prieskum ukázal, že ľudia sú najzodpovednejší pri platbách za hypotéku alebo úver. Viac ako polovica opýtaných uviedla, že tieto výdavky uhradia najneskôr do troch dní od výplaty. Podobne je to aj pri nájomnom.

Naopak sporenie odsúvajú na vedľajšiu koľaj. Tu si 28 % Slovákov dáva načas a peniaze na sporenie prevádzajú až po týždni alebo ešte neskôr. „V prípade sporenia ľudia čakajú, ako sa vyvinie situácia počas mesiaca, teda či neprídu nejaké nečakané výdavky,“ povedal Kozub. 

Pravidelné účty Slováci platia trvalým príkazom

Vyše 40 % používa trvalý príkaz na platby úverov a ďalších 9 % má zriadené inkasné platby. Len 4 % opýtaných stále chodia na pobočku alebo poštu zaplatiť nájomné. Čo je ale podľa Kozuba prekvapujúce, prevažujú medzi nimi mladí ľudia do 29 rokov. Pritom táto generácia je podľa neho najviac zžitá s internetom a modernými spôsobmi platieb. 

Prieskum pre spoločnosť Home Credit Slovakia spracovala firma Stem/Mark na reprezentatívnej vzorke populácie vo veku 18 až 59 rokov. On-line formou oslovila celkom 510 respondentov v období od 25. augusta do 28 augusta tohto roka.

K téme

FOAF.sk firmy - Hosp. výsledky, súvahy, výkazy, DLHY, vlastníci - Zistite TU

Najčítanejšie za 24 hodín

Z kategórie Ako investovať

Poradca podnikateľa a živnostníka

Prémiový obsah pre členov klubu Podnikam.sk

Zobraziť ďalšie články

Seriály na Podnikam.sk

Školenia, semináre, kurzy

BOZP - Bezpečnosť a ochrana zdravia pri práci
BOZP vo výrobe
Cash flow
Clo
Clo a logistika
Controlling
Dane a účtovníctvo
Doprava
Dotácie
DPH - Daň z pridanej hodnoty
DzP - Dane z príjmu
Enviro
Environmentalistika
Eurofondy
Finančné riadenie
IAS/IFRS
Koronavírus
Legislatíva a zákony
Legislatíva, zákony
Logistika
Manažérske zručnosti
Manažment
Marketing
Marketing a predaj
Medzinárodné účtovné štandardy - IAS/IFRS, US GAAP
Medzinárodné účtovné štandardy (IAS/IFRS, US GAAP)
Medzinárodné zdaňovanie
Mzdy a odvody
Nehnuteľnosti
Osobný rozvoj
Ostatné dane
Personalistika
Pohľadávky
Pracovné právo
Právo
Právo, Pracovné právo
Predaj
Riadenie
Riadenie firmy
Riadenie ľudských zdrojov
Samospráva
Školstvo
Školy
Smernice
Stavebníctvo
Účtovníctvo
Účtovníctvo a dane
Účtovníctvo verejnej správy
Umelá inteligencia
Verejná správa
Verejné obstarávanie-obstarávateľ
Verejné obstarávanie-uchádzač
Výroba
žiadny
Živnosť

apríl

06máj8:30Právne minimum pre starostov a primátorov8:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Legislatíva, zákony

06máj8:30Aktuálne zmeny v zamestnávaní cudzincov z tretích krajín8:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Personalistika

06máj8:30Aktuálne zmeny v zamestnávaní cudzincov z tretích krajín8:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Personalistika

Zobraziť všetky školenia

Eshop Podnikam.sk

Prejsť do eshopu

Zoznam firiem B2B

Zobraziť všetky firmy
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu. Ochrana osobných údajov | Podmienky používania | Kontakt | GDPR - Nastavenie sukromia
X