Buďte správne informovaný! Získajte prémiový účet TU
Prihlásenie
Zakúpiť členstvo
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
FOAF.sk - Aký má firma zisk? Kto ju vlastní? Kto má dlhy? Zistite TU

Povinnosti pri ukončení živnosti

Architekt držiaci tabuľku STOP
Fotobanka Pixmac
6. apríla 2014 Zdroj Podnikam.SK, IS Tlačiť

Pre živnosť platí, že SZČO – podnikateľ je povinný oznámiť ukončenie podnikania príslušnému daňovému úradu, sociálnej aj zdravotnej poisťovni. Pozor treba dať aj na účtovníctvo a na správne ukončenie podnikania a živnosti v jednoduchom účtovníctve. Ako zrušiť živnosť alebo ako ukončiť živnosť správne? Aký je postup pre rok 2016 a je to možné spraviť aj online a elektronicky cez internet?

Ukončenie živnostenskej činnosti na vlastnú žiadosť

Ak chce podnikateľ ukončiť živnostenskú činnosť na vlastnú žiadosť, navštívi jednotné kontaktné miesto jemu príslušné podľa miesta trvalého pobytu. Tieto kontaktné miesta sa nachádzajú na obvodných úradoch, konkrétne na odboroch živnostenského podnikania v SR. Podnikateľ na tomto mieste podá cez tlačivo oznámenie o ukončení podnikania a zrušení živnosti, v ktorom uvedie deň ukončenia podnikania. Zrušenie živnostenského oprávnenia sa teda vykonáva cez tzv. oznámenie, čiže nejde o klasickú žiadosť. Za zrušenie sa neplatia žiadne extra poplatky.

Ak v oznámení nie je uvedený neskorší deň, živnostenské oprávnenie zanikne dňom nasledujúcim po dni doručenia oznámenia o ukončení podnikania živnostenskému úradu. Oznámenie o ukončení podnikania možno vziať späť najneskôr v deň, ktorý predchádza dňu zániku živnostenského oprávnenia. Potom je už možné len zrušenie živnosti a založenie novej, ale pozor aj na ukončenie živnosti a podnikania a uzavretie účtovníctva – musíte si splniť všetky povinnosti ako DPH, odvody a daňové priznanie (a to rok dozadu, čiže za rok 2015 v roku 2016). Len takýto postup je správny. Ak chcete, môžete využiť aj pozastavenie živnosti namiesto úplného ukončenia.

Vrátenie osvedčenia o registrácii daňovému úradu

Podnikateľ je povinný oznámiť ukončenie podnikania príslušnému daňovému úradu. Daňovému úradu musí doručiť kópiu oznámenia o zrušení živnosti do 15 dní a požiadať o zrušenie registrácie. Podnikateľ je povinný vrátiť daňovému úradu osvedčenie o registrácii a pridelení daňového identifikačného čísla (DIČ) do 15 dní odo dňa doručenia rozhodnutia o zrušení registrácie.

Povinnosti voči Sociálnej poisťovni

Sociálnej poisťovni treba doručiť do 8 dní kópiu oznámenia o zrušení živnosti. Podnikateľ nesmie zabudnúť na to, že sa musí do 8 dní odhlásiť z povinného platenia sociálnych odvodov, a to osobne alebo písomne vyplnením odhlášky na tlačive Registračný list fyzickej osoby.

Povinnosti voči zdravotnej poisťovni

Aj zdravotnej poisťovni treba do 8 dní doručiť kópiu oznámenia o zrušení živnosti a odhlásiť sa do 8 dní z povinného platenia preddavkov na zdravotné poistenie. Túto povinnosť však realizuje jednotné kontaktné miesto.

Zánik podnikania a skončenie platenia odvodov

Skončením podnikania zaniká povinnosť platiť zdravotnej poisťovni preddavky na zdravotné poistenie a Sociálnej poisťovni poistné na sociálne poistenie. Ak osoba ukončí svoju činnosť napríklad 31.12.2013, tak poslednýkrát zaplatí zdravotné a sociálne odvody za december 2013 so splatnosťou do 8. januára 2014.
Ak by osoba ukončila svoje podnikanie nie ku koncu mesiaca, ale počas mesiaca, tak zdravotnej a Sociálnej poisťovni zaplatí alikvótnu časť odvodov zodpovedajúcu počtu dní podnikania v mesiaci. Pri ukončení podnikania napríklad 15. apríla 2014 by tak podnikateľ do 8. mája 2014 zdravotnej a Sociálnej poisťovni zaplatil odvody zodpovedajúce 15 dňom podnikania pri 30-dňovom mesiaci. Platba odvodov by tak tvorila 15/30 z celkovej mesačnej sumy odvodov. Presnú sumu končiacemu podnikateľovi vypočíta príslušná pobočka Sociálnej poisťovne. Zároveň môže mať živnostník aj nárok na podporu po ukončení živnosti.

Ukončenie živnosti v prípade štatutárov

Konatelia a iní štatutári v obchodnej spoločnosti sa od 1. januára 2011 považujú za zamestnancov. Príjem za ich prácu je totiž príjmom zo závislej činnosti. Ak sú aj samostatne zárobkovo činnými osobami, či už na základe autorského zákona alebo na základe živnostenského oprávnenia, tak ukončením živnosti, resp. autorskej činnosti tieto osoby nemajú povinnosť platiť preddavky na zdravotné poistenie a poistné na sociálne poistenie ako SZČO. Činnosť konateľov, či iných štatutárov sa totiž nepovažuje za samostatnú zárobkovú činnosť.

Živnostenské oprávnenie môže zaniknúť aj zo zákona

Podľa zákona č. 455/1991 Zb.  v znení neskorších predpisov zaniknúť zo siedmich dôvodov:
  1. smrťou živnostníka, ak nepokračujú v živnosti dedičia alebo správca dedičstva,
  2. zánikom právnickej osoby, ako nejde o pokračovanie v živnosti pri premene obchodnej spoločnosti alebo pri premene družstva,
  3. uplynutím času, ak živnostenské oprávnenie bolo vydané na určitý čas,
  4. rozhodnutím živnostenského úradu o zrušení živnostenského oprávnenia
  5. ak to ustanoví osobitný zákon,
  6. uplynutím lehoty povoleného prechodného alebo trvalého pobytu podnikateľa alebo jeho zrušením,
  7. dňom uvedeným v oznámení o ukončení podnikania; to neplatí, ak živnostenský úrad začal konanie o zrušení živnostenského oprávnenia.

Odporúčané ebooky

K téme

FOAF.sk firmy - Hosp. výsledky, súvahy, výkazy, DLHY, vlastníci - Zistite TU

Najčítanejšie za 24 hodín

Z kategórie Ukončenie podnikania

Poradca podnikateľa a živnostníka

Prémiový obsah pre členov klubu Podnikam.sk

Zobraziť ďalšie články

Seriály na Podnikam.sk

Školenia, semináre, kurzy

BOZP - Bezpečnosť a ochrana zdravia pri práci
BOZP vo výrobe
Cash flow
Clo
Clo a logistika
Controlling
Dane a účtovníctvo
Doprava
Dotácie
DPH - Daň z pridanej hodnoty
DzP - Dane z príjmu
Enviro
Environmentalistika
Eurofondy
Finančné riadenie
IAS/IFRS
Industry 4.0
ISO
Komunikačné zručnosti
Koronavírus
Legislatíva a zákony
Legislatíva, zákony
Logistika
Manažérske zručnosti
Manažment
Marketing
Marketing a predaj
Marketingové zručnosti
Medzinárodné účtovné štandardy - IAS/IFRS, US GAAP
Medzinárodné účtovné štandardy (IAS/IFRS, US GAAP)
Medzinárodné zdaňovanie
Mzdy a odvody
Nehnuteľnosti
Osobný rozvoj
Ostatné dane
Personalistika
Počítačové zručnosti
Pohľadávky
Pracovné právo
Právo
Právo, Pracovné právo
Predaj
Riadenie
Riadenie firmy
Riadenie ľudských zdrojov
Samospráva
Školstvo
Školy
Smernice
Stavebníctvo
Účtovníctvo
Účtovníctvo a dane
Účtovníctvo verejnej správy
Umelá inteligencia
Verejná správa
Verejné obstarávanie-obstarávateľ
Verejné obstarávanie-uchádzač
Výroba
žiadny
Živnosť

apríl

02máj8:30Pochopenie zmlúv 2 - seminár v anglickom jazyku (Understanding Contracts 2)8:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Právo

02máj8:30Pochopenie zmlúv 2 - seminár v anglickom jazyku (Understanding Contracts 2)8:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Právo

06máj8:30Aktuálne zmeny v zamestnávaní cudzincov z tretích krajín8:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Personalistika

Zobraziť všetky školenia

Eshop Podnikam.sk

Prejsť do eshopu

Zoznam firiem B2B

Zobraziť všetky firmy
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu. Ochrana osobných údajov | Podmienky používania | Kontakt | GDPR - Nastavenie sukromia
X