Buďte správne informovaný! Získajte prémiový účet TU
Prihlásenie
Zakúpiť členstvo
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
FOAF.sk - Aký má firma zisk? Kto ju vlastní? Kto má dlhy? Zistite TU

Ako sa zbaviť spiacej firmy

Ako sa zbaviť spiacej firmy
Ilustračné foto: FreeDigitalPhotos.net
27. novembra 2013 Zdroj Podnikam.SK Tlačiť

Mnoho podnikateľov hľadá cestu ako sa vyhnúť plateniu licenčných poplatkov. Prečítajte si, aké máte možnosti a čo všetko obnášajú.

Možnosti na likvidáciu firmy

1. Predaj spoločnosti

V tomto prípade dochádza k prevodu obchodného podielu, ako aj k zmene štatutárneho orgánu. Spoločnosť existuje naďalej, povinnosť licenčného poplatku je tak v „réžii“ nového majiteľa. 
Výhody:
  • Rýchlosť – prepis v obchodnom registri do 2 týždňov.
  • Zisk z predaja obchodného podielu, resp. bezodplatný prevod, resp. minimálne náklady spojené len s prepisom v registri, napríklad za platiteľa DPH môže podnikateľ získať aj 2 000 €.
  • Súhlas správcu dane sa vyžaduje len od osoby, ktorá prevádza obchodný podiel, čiže súhlas sa nevyžaduje na samotnú spoločnosť. Daňový úrad len posudzuje, či osoba prevádzajúceho nemá daňové nedoplatky.
Nevýhody:
  • Aby bola spoločnosť predajná, tak musí byť zaujímavá (napríklad platiteľ DPH, zaujímavé zostatky na účtoch v účtovníctve, zaujímavý predmet podnikania – licencia, koncesia, oprávnenie, viazaná živnosť, iné faktory ovplyvňujúce jej hodnotu a likviditu). Za samozrejmosť sa považuje riadne vedené účtovníctvo, riadne plnenie povinností, žiadne záväzky, 100% „čistota“ spoločnosti.
  • Nájdenie kupujúceho, ktorý má záujem „naštartovať“ na spoločnosť svoj projekt alebo podnikateľský plán.
RADA: Oslovte profesionálnu spoločnosť, ktorá sa zaoberá sprostredkovaním predaja spoločností so zabezpečením celého procesu predaja spoločnosti. Záujemca o predaj spoločnosti tak zvýši svoju šancu na predaj spoločnosti, taktiež sa zrýchľuje proces predaja spoločnosti (rýchlejšie nájdenie kupujúceho, rýchlejší prepis v obchodnom registri), získanie odplaty za spoločnosť.
Bližšie o procese predaja spoločnosti, ako aj o rizikách s ním spojených, sa dočítate tu a tu

2. Zrušenie spoločnosti bez likvidácie

V prípade, ak spoločnosť nie je zaujímavá na predaj, tak prichádza do úvahy len jej zrušenie a výmaz z obchodného registra. Z jednotlivých spôsobov zrušenia a výmazu spoločnosti z obchodného registra je zrušenie spoločnosti bez likvidácie „najmenším nutným zlom“. Typickým príkladom môže byť zlúčenie, kedy existujúca spoločnosť „A“ pohltí zanikajúcu spoločnosť „B“, pričom po zanikajúcej spoločnosti preberie aj stavy z účtovníctva a zmluvných vzťahov.
Výhody:
  • Rýchly výmaz z registra – spoločnosť je vymazaná cca do dvoch týždňov, môže teda zaniknúť do konca roka 2013 a nebude sa musieť „trápiť s licenčnými poplatkami“.
  • K jej výmazu z obchodného registra netreba súhlas správcu dane – daňový úrad tak nemôže predlžovať výmaz spoločnosti z obchodného registra napríklad nevydaním súhlasu a otvorením daňovej kontroly.
  • V porovnaní s ostatnými spôsobmi zrušenia a výmazu z obchodného registra predstavuje tento spôsob pre podnikateľa najmenší náklad – cena za zlúčenie sa môže pohybovať okolo cca 450 € (hovoríme o najjednoduchších prípadoch).
  • Podnikateľ sa môže vzdať vyrovnacieho podielu, tým pádom nemusí znášať zdravotný odvod vo výške 14% z vyrovnacieho podielu.
Nevýhody:
  • Nájdenie priateľa, osoby z rodiny, známeho, ktorého spoločnosť bude ochotná prevziať zanikajúcu spoločnosť.
  • Podnikateľ nezískava spravidla žiadnu odplatu, avšak rýchlym výmazom z registra nemusí byť jeho spoločnosť zaťažená daňovou licenciou.
  • Nástupnícka spoločnosť preberá zostatky po zanikajúcej spoločnosti a ručí za záväzky zanikajúcej spoločnosti (samozrejme ak nejaké existujú).
RADA: Odporúčame nezlučovať Vašu firmu s cudzími firmami (v cudzej firme môže byť „nasadený biely kôň“, čo Vám môže v budúcnosti spôsobiť problémy, nakoľko takáto spoločnosť „hltá“ aj problémové a nekorektné spoločnosti). Žiaľ, takúto službu beztrestne poskytujú isté subjekty aj na slovenskom trhu.
Bližšie o procese zrušenia spoločnosti bez likvidácie, sa dočítate tu.

3. Likvidácia spoločnosti

Ak podnikateľ nedokáže svoju spoločnosť predať (spoločnosť nie je ničím zaujímavá), ani ju nedokáže zlúčiť s inou spoločnosťou (nemá známeho, priateľa, rodinu, osobu, ktorej môže dôverovať, ktorí by disponovali spoločnosťou, ktorá by „prevzala“ jeho spoločnosť), tak do úvahy prichádza likvidácia ako ďalší spôsob zrušenia a výmazu spoločnosti z obchodného registra.
Výhody:
  • Komplexné zrušenie a uzavretie spoločnosti (v tomto prípade zostatky zanikajúcej spoločnosti nepreberá nástupnícka spoločnosť, zostatky sa vysporadúvajú v procese likvidácie).
  • Cena za likvidáciu sa môže v najjednoduchších prípadoch pohybovať okolo  500 € .
Nevýhody:
  • Dlhý čas výmazu spoločnosti z registra – likvidácia trvá bežne aj pol roka.
  • Komplikovaný proces – 2x návrh na zápis v obchodnom registri, zverejnenie v Obchodnom vestníku, otváranie a zatváranie účtovných kníh a s tým súvisiaca tvorba mimoriadnych závierok.
  • K výmazu spoločnosti z registra je nutný súhlas správcu dane – daňový úrad tak môže otvoriť daňovú kontrolu
  • Možný podiel na likvidačnom zostatku je zaťažený zdravotným odvodom vo výške 14%.
  • Možná alikvotná časť z licenčného poplatku.
Bližšie o procese likvidácie sa dozviete tu.

4. podnet na zrušenie spoločnosti súdom ex offo

Posledným, ale zrejme najhorším spôsobom ako zrušiť a vymazať spoločnosť z obchodného registra je podanie podnetu s cieľom, aby samotný súd začal konanie o zrušenie spoločnosti. Musí však existovať zákonný dôvod na zrušenie spoločnosti (napríklad neexistencia titulu k sídlu, neexistencia orgánov spoločnosti ).
Výhody:
  • Najjednoduchší spôsob, pričom „celú agendu vykonáva súd“.
Nevýhody:
  • Dĺžka výmazu môže trvať aj 2 -3 roky – súd nie je viazaný lehotou.
  • Finančná náročnosť z pohľadu platenia licenčných poplatkov – licenčný poplatok sa platí za každý rok.
  • Možnosť otvorenia likvidácie súdom, čím sa proces celý proces transformuje na likvidáciu s vymenovaním podnikateľa za likvidátora, čo výrazne skomplikuje celý proces výmazu spoločnosti z obchodného registra.
RADA: Odporúčanie autora, prečo nepodávať podnet, nájdete v článku Kto nechce platiť licenciu, mal by sa s likvidáciou poponáhľaťBližšie o podaní podnetu na zrušenie spoločnosti súdom ex offo a následnom konaní súdu sa dozviete tu
Autor: JUDr. Ján Marônek, spolumajiteľ M2 Business, zaoberajúcej sa  zakladaním, predajom, zánikom a správou obchodných spoločností

Odporúčané ebooky

K téme

FOAF.sk firmy - Hosp. výsledky, súvahy, výkazy, DLHY, vlastníci - Zistite TU

Najčítanejšie za 24 hodín

Z kategórie Ukončenie podnikania

Poradca podnikateľa a živnostníka

Prémiový obsah pre členov klubu Podnikam.sk

Zobraziť ďalšie články

Seriály na Podnikam.sk

Školenia, semináre, kurzy

BOZP - Bezpečnosť a ochrana zdravia pri práci
BOZP vo výrobe
Cash flow
Clo
Clo a logistika
Controlling
Dane a účtovníctvo
Doprava
Dotácie
DPH - Daň z pridanej hodnoty
DzP - Dane z príjmu
Enviro
Environmentalistika
Eurofondy
Finančné riadenie
IAS/IFRS
Industry 4.0
ISO
Komunikačné zručnosti
Koronavírus
Legislatíva a zákony
Legislatíva, zákony
Logistika
Manažérske zručnosti
Manažment
Marketing
Marketing a predaj
Marketingové zručnosti
Medzinárodné účtovné štandardy - IAS/IFRS, US GAAP
Medzinárodné účtovné štandardy (IAS/IFRS, US GAAP)
Medzinárodné zdaňovanie
Mzdy a odvody
Nehnuteľnosti
Osobný rozvoj
Ostatné dane
Personalistika
Počítačové zručnosti
Pohľadávky
Pracovné právo
Právo
Právo, Pracovné právo
Predaj
Riadenie
Riadenie firmy
Riadenie ľudských zdrojov
Samospráva
Školstvo
Školy
Smernice
Stavebníctvo
Účtovníctvo
Účtovníctvo a dane
Účtovníctvo verejnej správy
Umelá inteligencia
Verejná správa
Verejné obstarávanie-obstarávateľ
Verejné obstarávanie-uchádzač
Výroba
žiadny
Živnosť

apríl

02máj8:30Pochopenie zmlúv 2 - seminár v anglickom jazyku (Understanding Contracts 2)8:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Právo

02máj8:30Pochopenie zmlúv 2 - seminár v anglickom jazyku (Understanding Contracts 2)8:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Právo

06máj8:30Aktuálne zmeny v zamestnávaní cudzincov z tretích krajín8:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Personalistika

Zobraziť všetky školenia

Eshop Podnikam.sk

Prejsť do eshopu

Zoznam firiem B2B

Zobraziť všetky firmy
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu. Ochrana osobných údajov | Podmienky používania | Kontakt | GDPR - Nastavenie sukromia
X