Buďte správne informovaný! Získajte prémiový účet TU
Prihlásenie
Zakúpiť členstvo
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
FOAF.sk - Aký má firma zisk? Kto ju vlastní? Kto má dlhy? Zistite TU

Úbytok živnostníkov bol vlani rýchlejší

Úbytok živnostníkov bol vlani rýchlejší
Fotobanka Pixmac
19. februára 2013 Zdroj SITA, Podnikam.SK Tlačiť
V samotnom decembri minulého roka oznámilo ukončenie činnosti 8 869 živnostníkov, čo je takmer dvojnásobný počet v porovnaní s mesačným priemerom zaniknutých živností za minulý rok.
 
V minulom roku na Slovensku pribudlo 46 580 živnostníkov, čo predstavuje v porovnaní s rokom 2011 pokles počtu nových živností o 6,4 %.
 

Tento rok sa má podľa ministerstva „vyčistiť“ podnikateľské prostredie

Na druhej strane v roku 2012 vzrástol v medziročnom porovnaní počet živnostníkov, ktorí oznámili zánik činnosti, a to o 1,4 % na 58 874. Pozastavenie živnosti pritom vlani oznámilo podľa údajov Ministerstva vnútra SR, ktoré agentúre SITA poskytol odbor živnostenského podnikania, 45 573 živnostníkov, čo je o 7,2 % menej ako rok predtým.
 
V samotnom decembri minulého roka pritom oznámilo ukončenie činnosti 8 869 živnostníkov, čo je takmer dvojnásobný počet v porovnaní s mesačným priemerom zaniknutých živností za minulý rok. Pozastavenie živnosti oznámilo v decembri 6 367 subjektov. Naopak, právo k podnikaniu vzniklo v závere vlaňajška 2 473 živnostníkom. V januári tohto roka vzniklo právo podnikať 5 681 subjektom, pričom na základe oznámenia zaniklo 7 071 živnostníkov a pozastavenie živnosti oznámilo 5 193 subjektov. 
 
 
Na rozhodovanie fyzických osôb o tom, či podnikať alebo nie, vplýva podľa ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny okrem stavu podnikateľského prostredia najmä možnosť získať zákazky, ale aj napríklad administratívna náročnosť, daňovo-poistné zaťaženie či použiteľnosť a stálosť právnych predpisov. Ministerstvo však zároveň dodáva, že pre rozhodovanie v roku 2012 mala vplyv legislatíva prijatá do konca roku 2011, nakoľko pri podnikaní v roku 2012 sa uplatňovala legislatíva platná do 31. decembra 2011. Vývoj v tomto roku pritom podľa rezortu ovplyvnia aj prijaté opatrenia, ktoré by mali „vyčistiť“ podnikateľské prostredie. 
 
 

Živnostníci vraj profitovali na úkor iných

„V roku 2013 vývoj ovplyvnia aj zmeny legislatívy prijatej v roku 2012 MPSVaR, ako sú zvýšenie minimálneho poistného, zrušenie výnimiek a podobne. Na druhej strane sa týmito opatreniami rieši situácia, keď časť živnostníkov využívala súčasný stav legislatívy, ktorý umožňoval časti živnostníkov profitovať z nastavenia systému na úkor ostatných. Dochádza k maximálnemu zrovnoprávneniu postavenia živnostníkov, nastaveniu podmienok, ktoré umožnia poctivým živnostníkom naďalej pokračovať vo svojej živnosti ako dosiaľ a tým ostatným zvážiť, či budú pokračovať s uplatnenými novými prísnejšími pravidlami alebo živnosť ukončia. Tým sa do istej miery aj vyčistí prostredie, nakoľko je zarážajúce, aký počet živnostníkov je evidovaných na Slovensku a aký počet z nich do súčasnej doby vôbec neplatí daň alebo neplatí daň a ani poistné na sociálne poistenie, prípadne platí poistné na sociálne poistenie len z minimálneho vymeriavacieho základu, ktorý im nezabezpečoval dôchodok ani na úrovni životného minima,“ uviedol pre agentúru SITA hovorca ministerstva práce a sociálnych vecí Michal Stuška. 
 

Podmienky na podnikanie sa stále menia

Podľa Violy Kromerovej zo Slovenského živnostenského zväzu sa pod minuloročný vývoj počtu živnostníkov podpísala aj celková ekonomická situácia v krajine, ale aj v celej Európskej únii. „Dopady hospodárskej krízy, druhotná platobná neschopnosť, sa najviac dotkli najmenších podnikateľov, ktorí v reťazci neplatičov sú najzraniteľnejší, nemajú to na koho preniesť, keď ručia celým svojim majetkom a majetkom celej rodiny,“ uvádza Kromerová. Zároveň dodáva, že zdravému rozvoju firiem nepomáhajú ani neustále zmeny v podmienkach podnikania. Rovnako podľa jej slov svoju úlohu zohrali aj zmeny formy podnikania, a to hlavne prechody na spoločnosť s ručením obmedzeným. Tá má totiž ručenie obmedzené a jej majiteľ nemusí platiť odvody do Sociálnej poisťovne, len v prípade, keď sa vo vlastnej firme zamestná. 
 
 
Pre živnostníkov platia od začiatku tohto roka viaceré zmenené pravidlá. Na základe zmien v zákone o dani z príjmov majú napríklad obmedzenú možnosť uplatnenia 40-percentných paušálnych výdavkov, a to v maximálnej výške 5 040 eur ročne, resp. 420 eur mesačne. Od 1. januára 2013 sa napríklad zvýšili aj minimálne mesačné preddavky poistného na zdravotné poistenie pre samostatne zárobkovo činné osoby (SZČO) o 7,44 eur na 55,02 eur. Minimálne odvody na sociálne poistenie zase stúpli z pôvodných 112,66 eur na 130,27 eur. Dôvodom je nárast minimálneho vymeriavacieho základu na platenie odvodov z 339,89 eura na 393 eur. 
 

Odporúčané ebooky

K téme

FOAF.sk firmy - Hosp. výsledky, súvahy, výkazy, DLHY, vlastníci - Zistite TU

Najčítanejšie za 24 hodín

Z kategórie Ukončenie podnikania

Poradca podnikateľa a živnostníka

Prémiový obsah pre členov klubu Podnikam.sk

Zobraziť ďalšie články

Seriály na Podnikam.sk

Školenia, semináre, kurzy

BOZP - Bezpečnosť a ochrana zdravia pri práci
BOZP vo výrobe
Cash flow
Clo
Clo a logistika
Controlling
Dane a účtovníctvo
Doprava
Dotácie
DPH - Daň z pridanej hodnoty
DzP - Dane z príjmu
Enviro
Environmentalistika
Eurofondy
Finančné riadenie
IAS/IFRS
Industry 4.0
ISO
Komunikačné zručnosti
Koronavírus
Legislatíva a zákony
Legislatíva, zákony
Logistika
Manažérske zručnosti
Manažment
Marketing
Marketing a predaj
Marketingové zručnosti
Medzinárodné účtovné štandardy - IAS/IFRS, US GAAP
Medzinárodné účtovné štandardy (IAS/IFRS, US GAAP)
Medzinárodné zdaňovanie
Mzdy a odvody
Nehnuteľnosti
Osobný rozvoj
Ostatné dane
Personalistika
Počítačové zručnosti
Pohľadávky
Pracovné právo
Právo
Právo, Pracovné právo
Predaj
Riadenie
Riadenie firmy
Riadenie ľudských zdrojov
Samospráva
Školstvo
Školy
Smernice
Stavebníctvo
Účtovníctvo
Účtovníctvo a dane
Účtovníctvo verejnej správy
Verejná správa
Verejné obstarávanie-obstarávateľ
Verejné obstarávanie-uchádzač
Výroba
žiadny
Živnosť

marec

27mar9:30ChatGPT a Bard – využitie v biznise9:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Marketing

27mar9:30ChatGPT a Bard – využitie v biznise9:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Marketing

27mar9:30ChatGPT a Bard – využitie v biznise9:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Marketing

Zobraziť všetky školenia

Eshop Podnikam.sk

Prejsť do eshopu

Zoznam firiem B2B

Zobraziť všetky firmy
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu. Ochrana osobných údajov | Podmienky používania | Kontakt | GDPR - Nastavenie sukromia
X