Buďte správne informovaný! Získajte prémiový účet TU
Prihlásenie
Zakúpiť členstvo
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
FOAF.sk - Aký má firma zisk? Kto ju vlastní? Kto má dlhy? Zistite TU

Je ochrana spotrebiteľa nepriestrelná?

Je ochrana spotrebiteľa nepriestrelná?
Ilustračné foto: FreeDigitalPhotos.net
30. septembra 2014 Zdroj Podnikam.SK Tlačiť

So spotrebiteľmi je lepšie uzatvoriť samostatnú rozhodcovskú zmluvu.

Byť na Slovensku spotrebiteľom, ktorý neplatí, sa naozaj oplatí

Predstavte si bežnú situáciu, že spotrebiteľ podpíše zmluvu. Medzi jej ustanoveniami, prípadne v obchodných podmienkach, sa nachádza aj ustanovenie, ktorým spotrebiteľ súhlasí, že spory zo zmluvy bude riešiť rozhodcovský súd. A problém je na svete, presnejšie neprijateľná zmluvná podmienka, ktorá je zakázaná a takáto rozhodcovská doložka preto nezakladá právomoc rozhodcovského súdu spor rozhodnúť. 

Dôvody? Spotrebiteľ je pri vyjednávaní zmluvy v slabšej pozícii, nemá možnosť ovplyvniť obsah uzatváranej zmluvy a rozhodcovskú doložku si osobitne nevyjedná, ale je povinný celú zmluvu prijať alebo odmietnuť bez možnosti do nej zasiahnuť. 

POZOR: Podľa súdu takto dojednaná rozhodcovská doložka nebola dojednaná v čase vyššej bdelosti spotrebiteľa, t.j. po vzniku sporu, ale na začiatku zmluvného vzťahu, kedy spotrebiteľ nie je tak „bdelý“. 

Prečo by to malo byť dôvodom neplatnosti rozhodcovskej doložky, keď človek by mal byť obozretný od začiatku zmluvného vzťahu, súd nevysvetlil. 

Aký je najčernejší scenár takéhoto prípadu?

Scéna č. 1 

Veriteľ nevedomý tejto situácie podá pre neuhrádzanie záväzkov zo zmluvy žalobu na dohodnutý rozhodcovský súd. Rozhodcovský súd právomoc preskúma, prípadu sa ujme, pretože má za to, že je kompetentný vo veci rozhodnúť. Spotrebiteľ právomoc rozhodcovského súdu nenamieta. 

Scéna č. 2

Rozhodcovský súd koná rýchlo, veď preto si ho veriteľ vybral, a vydá rozhodcovský rozsudok, v ktorom zaviaže spotrebiteľa na plnenie. Ten nezaplatí, ale ani nepodá žalobu o preskúmanie rozhodcovského rozsudku. 

Scéna č. 3

Veriteľ sa preto obráti na exekútora a exekútor požiada súd o udelenie poverenia na vykonanie exekúcie. Ale súd ho z vyššie uvedených dôvodov neudelí (t.j. neplatnosť rozhodcovskej zmluvy). Tak sa veriteľ rozhodne, že to tak nenechá a potiahne to vyššie, pretože rozhodcovský rozsudok je predsa plnohodnotný a rovnocenný rozsudku všeobecného súdu. 

Scéna č. 4

Na scénu prichádza Najvyšší súd, ktorý vysloví, že exekučný súd je oprávnený, ale zároveň povinný riešiť otázku, či rozhodcovské konanie prebehlo na základne platnej rozhodcovskej zmluvy alebo doložky. Oprávnenie exekučných súdov posúdiť, či rozhodcovský rozsudok nie je v rozpore so zákonom vyplýva z Exekučného poriadku. Ak exekučný súd uzná, že rozhodcovská zmluva alebo doložka bola uzatvorená v rozpore so zákonom, rozhodcovský rozsudok je vydaný orgánom, ktorý na to nemal právomoc a rozhodnutie je preto ničotné a nemôže byť vykonané.

Najvyšší súd sa veľmi jednoducho vysporiada aj s pasivitou spotrebiteľa v čase, keď si mohol aktívne brániť svoje záujmy v rozhodcovskom konaní. To, že nevyužil možnosť podania námietky voči právomoci rozhodcovského súdu alebo podania žaloby o preskúmanie rozhodcovského rozsudku mu nemôže byť predsa podľa Najvyššieho súdu na škodu. Starorímsky princíp, že právo patrí bdelým a každý si má strážiť svoje práva musí v 21. storočí ustúpiť kvôli dôležitejšiemu princípu, ktorým je ochrana práv spotrebiteľa.

Odporúčania

Pre prax je dôležité zhrnúť dva aspekty:

  • (i) exekučné súdy sú povinné skúmať platnosť rozhodcovských doložiek
  • (ii) a to aj vtedy, keď spotrebiteľ nebráni svoje práva už na úrovni rozhodcovského konania. 

A čo veriteľ? Má v rukách rozhodcovský rozsudok, ktorý mu nijako nepomôže a trochu menej peňazí, pretože musel uhradiť súdne poplatky a možno aj právnikov. Ak sa chce domôcť právoplatného rozsudku a svoju pohľadávku vymôcť, musí si nanovo uplatniť svoju pohľadávku na všeobecnom súde, ak sa náhodou medzičasom nepremlčala, a zaplatiť ďalšie súdne poplatky. 

Aby ste sa vyhli načrtnutému scenáru podľa skutočných príbehov, odporúčame, aby rozhodcovské doložky neboli súčasťou obchodných podmienok alebo zmlúv. Navrhujeme, aby so spotrebiteľmi bola uzatváraná samostatná rozhodcovská zmluva. V prípade formulárových zmlúv by mal mať spotrebiteľ vždy právo odmietnuť rozhodcovskú doložku, a to napríklad zaškrtnutím políčka (súhlasím / nesúhlasím) nachádzajúcim sa pod zmluvou, čo by potvrdil svojim podpisom.

Príspevok je pripravený na základe rozhodnutia Najvyššieho súdu Slovenskej republiky zo dňa 30.04.2014, sp. zn. 5 Cdo 375/2012.

Autori: Lucia Regecová, Danica Valentová (Glatzová & Co., s.r.o.)

Odporúčané ebooky

K téme

FOAF.sk firmy - Hosp. výsledky, súvahy, výkazy, DLHY, vlastníci - Zistite TU

Najčítanejšie za 24 hodín

Z kategórie Manažment

Poradca podnikateľa a živnostníka

Prémiový obsah pre členov klubu Podnikam.sk

Zobraziť ďalšie články

Seriály na Podnikam.sk

Školenia, semináre, kurzy

BOZP - Bezpečnosť a ochrana zdravia pri práci
BOZP vo výrobe
Cash flow
Clo
Clo a logistika
Controlling
Dane a účtovníctvo
Doprava
Dotácie
DPH - Daň z pridanej hodnoty
DzP - Dane z príjmu
Enviro
Environmentalistika
Eurofondy
Finančné riadenie
IAS/IFRS
Industry 4.0
ISO
Komunikačné zručnosti
Koronavírus
Legislatíva a zákony
Legislatíva, zákony
Logistika
Manažérske zručnosti
Manažment
Marketing
Marketing a predaj
Marketingové zručnosti
Medzinárodné účtovné štandardy - IAS/IFRS, US GAAP
Medzinárodné účtovné štandardy (IAS/IFRS, US GAAP)
Medzinárodné zdaňovanie
Mzdy a odvody
Nehnuteľnosti
Osobný rozvoj
Ostatné dane
Personalistika
Počítačové zručnosti
Pohľadávky
Pracovné právo
Právo
Právo, Pracovné právo
Predaj
Riadenie
Riadenie firmy
Riadenie ľudských zdrojov
Samospráva
Školstvo
Školy
Smernice
Stavebníctvo
Účtovníctvo
Účtovníctvo a dane
Účtovníctvo verejnej správy
Umelá inteligencia
Verejná správa
Verejné obstarávanie-obstarávateľ
Verejné obstarávanie-uchádzač
Výroba
žiadny
Živnosť

apríl

02máj8:30Pochopenie zmlúv 2 - seminár v anglickom jazyku (Understanding Contracts 2)8:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Právo

02máj8:30Pochopenie zmlúv 2 - seminár v anglickom jazyku (Understanding Contracts 2)8:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Právo

06máj8:30Aktuálne zmeny v zamestnávaní cudzincov z tretích krajín8:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Personalistika

Zobraziť všetky školenia

Eshop Podnikam.sk

Prejsť do eshopu

Zoznam firiem B2B

Zobraziť všetky firmy
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu. Ochrana osobných údajov | Podmienky používania | Kontakt | GDPR - Nastavenie sukromia
X