Buďte správne informovaný! Získajte prémiový účet TU
Prihlásenie
Zakúpiť členstvo
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
FOAF.sk - Aký má firma zisk? Kto ju vlastní? Kto má dlhy? Zistite TU

Legislatívne zmeny pre podnikateľov za marec 2015

Ilustračné foto: FreeDigitalPhotos.net
26. apríla 2015 Zdroj Podnikam.SK, PH Tlačiť

Vo marci 2015 boli predložené, prerokovávané alebo prijaté viaceré legislatívne zmeny týkajúce sa podnikateľov. Prečítajte si o nich viac.

Zákon o odbornom vzdelávaní a príprave

Ministerstvo školstva bude motivovať zamestnávateľov, aby vstupovali do systému odborného vzdelávania a prípravy na stredných školách. Zamestnávatelia a živnostníci na princípe dobrovoľnosti budú môcť uzatvárať učebné zmluvy so študentmi a na základe nich budú môcť vykonávať žiaci prax priamo u zamestnávateľa. Vyplýva to zo zákona o odbornom vzdelávaní a príprave.

Právna norma rieši problematiku odborného vzdelávania a prípravy v stredných odborných školách. Návrh upravuje overenie spôsobilosti zamestnávateľa poskytovať praktické vyučovanie v systéme duálneho vzdelávania a dáva legislatívny rámec duálnemu vzdelávaniu.

Zamestnávatelia, ktorí nedisponujú priestormi a zodpovedajúcim materiálno-technickým zabezpečením, budú môcť časť praktického vyučovania, najviac však 40 percent z celkového počtu hodín, zabezpečiť aj na pracovisku praktického vyučovania iného zamestnávateľa. Zamestnávateľom, ktorý poskytuje žiakovi praktické vyučovanie, nemusí byť len podnik, ale aj živnostník, ktorý nezamestnáva žiadneho zamestnanca.

  • Zákon schválil parlament a podpísal prezident SR.
  • Zákon nadobol účinnosť 1. apríla 2015, ďalšie body potom  1. septembra 2015 a  1. januára 2016.
  • Viac tu.

Novela zákona o investičnej pomoci

Návrhom zákona sa predovšetkým zefektívňuje proces schvaľovania investičnej pomoci, a to jednak zavedením oprávnenia začatia prác na investičnom zámere už podaním investičného zámeru bez povinnosti vydávania potvrdenia o splnení podmienok. Skracujú jednotlivé lehoty konania o schválení poskytnutia investičnej pomoci za účelom zvýšenia konkurencieschopnosti Slovenskej republiky.

Návrhom zákona sa tiež zavádza povinnosť zverejnenia rozhodnutí o investičnej pomoci. „Vzhľadom na zmenu legislatívnych pravidiel, ktoré sú platné od minulého roka, keď Brusel zmenil intenzitu pomoci z 50 percent na 35 percent, sme samozrejme pristúpili aj my k zmene,“ povedal šéf rezortu hospodárstva.

Podľa Pavlisa sa v praxi neosvedčila 10-percentná hranica na vytvorenie pracovných miest. Rezort hospodárstva preto stanovil podmienku vytvorenia minimálne 40 pracovných miest.

  • Zákon schválil parlament a podpísal prezident SR.
  • Zákon nadobol účinnosť 1. apríla 2015
  • Viac tu.

Novela zákona o podmienkach predaja výrobkov a poskytovania služieb na trhových miestach

Ministerstvo hospodárstva dalo do pripomienkového konania návrh na novelizáciu zákona o podmienkach predaja výrobkov. Cieľom novelizácie zákona  je zabezpečiť zosúladenie právnych predpisov, zapracovať požiadavky vyplývajúce z aplikačnej praxe a kontrolnej činnosti, zvýšiť efektívnosť činnosti kontrolných orgánov s dôrazom na ochranu spotrebiteľa, podmienky predaja, hygienu a bezpečnosť predaja.

Ďalej sa spresňuje a upravuje rozsah ambulantného predaja sladkovodných trhových rýb a vianočných stromčekov, rozčleňujú a spresňujú sa podmienky predaja umeleckých výrobkov z vlastnej produkcie, mení sa formulácia a odborná terminológia v časti zákazu predaja niektorých výrobkov v nadväznosti na zmeny v príslušných zákonoch.

  • Zákon je v procese pripomienkového konania.
  • Navrhnutá účinnosť právnej normy je 1. októbra 2015.

Odporúčané ebooky

K téme

FOAF.sk firmy - Hosp. výsledky, súvahy, výkazy, DLHY, vlastníci - Zistite TU

Témy

Podnikam

Najčítanejšie za 24 hodín

Z kategórie Legislatívne zmeny

Poradca podnikateľa a živnostníka

Prémiový obsah pre členov klubu Podnikam.sk

Zobraziť ďalšie články

Seriály na Podnikam.sk

Školenia, semináre, kurzy

BOZP - Bezpečnosť a ochrana zdravia pri práci
BOZP vo výrobe
Cash flow
Clo
Clo a logistika
Controlling
Dane a účtovníctvo
Doprava
Dotácie
DPH - Daň z pridanej hodnoty
DzP - Dane z príjmu
Enviro
Environmentalistika
Eurofondy
Finančné riadenie
IAS/IFRS
Koronavírus
Legislatíva a zákony
Legislatíva, zákony
Logistika
Manažérske zručnosti
Manažment
Marketing
Marketing a predaj
Medzinárodné účtovné štandardy - IAS/IFRS, US GAAP
Medzinárodné účtovné štandardy (IAS/IFRS, US GAAP)
Medzinárodné zdaňovanie
Mzdy a odvody
Nehnuteľnosti
Osobný rozvoj
Ostatné dane
Personalistika
Pohľadávky
Pracovné právo
Právo
Právo a manažment
Právo, Pracovné právo
Predaj
Riadenie
Riadenie firmy
Riadenie ľudských zdrojov
Samospráva
Školstvo
Školy
Smernice
Stavebníctvo
Účtovníctvo
Účtovníctvo a dane
Účtovníctvo verejnej správy
Umelá inteligencia
Verejná správa
Verejné obstarávanie-obstarávateľ
Verejné obstarávanie-uchádzač
Výroba
žiadny
Živnosť

apríl

06máj8:30Právne minimum pre starostov a primátorov8:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Legislatíva, zákony

06máj8:30Aktuálne zmeny v zamestnávaní cudzincov z tretích krajín8:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Personalistika

06máj8:30Aktuálne zmeny v zamestnávaní cudzincov z tretích krajín8:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Personalistika

Zobraziť všetky školenia

Eshop Podnikam.sk

Prejsť do eshopu

Zoznam firiem B2B

Zobraziť všetky firmy
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu. Ochrana osobných údajov | Podmienky používania | Kontakt | GDPR - Nastavenie sukromia
X