Buďte správne informovaný! Získajte prémiový účet TU
Prihlásenie
Zakúpiť členstvo
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
FOAF.sk - Aký má firma zisk? Kto ju vlastní? Kto má dlhy? Zistite TU

Legislatívne zmeny pre podnikateľov za jún 2015

Fotobanka Pixmac
19. júla 2015 Zdroj Podnikam.SK, PH Tlačiť

V júni 2015 boli predložené, prerokovávané alebo prijaté viaceré legislatívne zmeny týkajúce sa podnikateľov. Prečítajte si o nich viac.

Novela zákona o dani z príjmov

Do parlamentu  bol predložený návrh na novelizáciu zákona o dani z príjmov. Jeho cieľom bolo umožniť daňovníkom jednorazovo odpísať elektromobil. Ak by sa daňovník elektromobil nerozhodol jednorazovo odpísať, odpisoval by ho klasicky ako osobný automobil.

Zákon, predložený opozičnými poslancami, neprešiel prvým čítaním.

» Zákon o sociálnom poistení» Novely zákona o DPH

Zákon o sociálnom poistení

Nízkopríjmoví sporitelia v druhom pilieri budú mať od začiatku júla nárok na nižší minimálny dôchodok od štátu ako ľudia s nízkymi zárobkami, ktorí v druhom pilieri neboli. Vyplýva to z novely zákona o sociálnom poistení, ktorú v júni schválil parlament.

Poslanci Smeru-SD tak nevyhoveli pripomienkam prezidenta SR Andreja Kisku, ktorý pri vetovaní novely zákona žiadal, aby mali sporitelia v druhom pilieri nárok na rovnako vysoký minimálny dôchodok od štátu ako osoby, ktoré v sporivom pilieri neboli.

Minimálna penzia sa bude sporiteľom znižovať v takom pomere, v akom v jednotlivých rokoch išli ich dôchodkové odvody na ich osobné účty v druhom pilieri voči celkovým starobným dôchodkovým odvodom. Do dôchodkového príjmu sa pri posudzovaní nároku na minimálny dôchodok nebudú započítavať doživotné penzie z druhého piliera.

Podmienkou pre nárok na minimálny dôchodok bude od začiatku budúceho mesiaca získanie najmenej 30 rokov dôchodkového poistenia. Pre ľudí, ktorí počas života nadobudli 30 rokov dôchodkového poistenia, bude minimálny dôchodok tvoriť 136 % zo sumy životného minima, čo pre tento rok predstavuje 269,5 eura.

Suma minimálnej penzie sa bude zvyšovať za každý ďalší rok dôchodkového poistenia o 2 percentuálne body a od 40 rokov o 3 percentuálne body. Napríklad pri 45 rokoch dôchodkového poistenia by minimálna penzia v tomto roku predstavovala 340,8 eura.

  • Tento zákon nadobúda účinnosť 1. septembra 2015, niektoré body potom 31. augusta 2015, 1. januára 2016 a 1. septembra 2016.
  • Viac tu

TIP: Minimálny dôchodok chce opozícia napadnúť na Ústavnom súde SRAký minimálny dôchodok bude mať väčšina živnostníkov?

Novely zákona o DPH

Do parlamentu boli predložené dva návrhy opozičných poslancov na zníženie sadzby DPH. Novela zákona od Alojza Hlinu a Mária Radošovského by sa znížila  sadzba dane z pridanej hodnoty na 10 % u niektorých vybraných druhov potravinárskych výrobkov a iných presne špecifikovaných produktov.

Poslanci Martin Chren, Juraj Miškov, Jozef Kollár a Daniel Krajcer chceli zníženie sadzby dane z pridanej hodnoty (DPH) na potraviny zo súčasných 20 % na 13 % . Opatrenie sa malo týkať všetkých potravín okrem tabaku, tabakových výrobkov a alkoholu.

  • Ani jeden zo zákonov prešiel prvým čítaním

Zákon o audítoroch, audite a dohľade nad výkonom auditu

Návrh zákona, ktorý ministerstvo financií predložilo na pripomienkovanie,  preberá do slovenského právneho poriadku eurosmernicu o štatutárnom audite ročných účtovných závierok a konsolidovaných účtovných závierok a časti nariadenia o osobitných požiadavkách týkajúcich sa štatutárneho auditu subjektov verejného záujmu, ktoré sú opciou pre členské štáty.

Zmeny sa týkajú predovšetkým oblastí- rozsah subjektov verejného záujmu,- rozšírenie povinností vyplývajúcich zo  zákona aj na subjekty verejného záujmu,- zloženie a kompetencie výboru pre audit,- zvýšenie nezávislosti a zabezpečenia systému vnútornej kvality audítorov a audítorských spoločností,- vnútorná organizácia audítorov a audítorských spoločností,- zavedenie  účinných mechanizmov na podporu ohlasovania porušení smernice alebo nariadenia,- presun niektorých kompetencií zo Slovenskej komory audítorov na Úrad pre dohľad nad výkonom auditu- zavedenie nových kompetencií pre úrad,- zavedenie nových registračných poplatkov pre audítorov a audítorské spoločnosti, ktoré vykonávajú audit v subjektoch verejného záujmu.

e-Book

Automobil v podnikaní živnostníka 2015

Návrh zákona upravuje postavenie a činnosť audítorov, audítorských spoločností, asistentov audítora, definuje audit a podmienky, za ktorých sa môže vykonávať. Audit podľa tohto zákona môžu vykonávať len audítori alebo audítorské spoločnosti, ktorí sú  zapísaní v SR do zoznamu audítorov alebo zoznamu audítorských spoločností.

Tieto zoznamy sú verejne prístupné, pričom za ich vedenie je zodpovedný úrad. Úrad bude povinný zaregistrovať aj audítorskú spoločnosť, ktorá je schválená v inom členskom štáte, ak jej kľúčový audítorský partner, ktorý vykonáva audit v jej mene, je slovenský audítor zapísaný do zoznamu audítorov. Na tento účel sú zadefinované pojmy „domovský členský štát“ a „hostiteľský členský štát“.

Novela zákona o významných investíciách

Cieľom zmien v zákone o významných investíciách je podľa Ministerstva hospodárstva SR (MH) zabezpečiť podmienky na efektívne využitie rozľahlých nevyužitých územných celkov na realizáciu ucelených hospodárskych činností, a to najmä v oblasti priemyslu, služieb, výskumu a vývoja.

Spolu so zmenou zákona o významných investíciách by sa mal zmeniť aj stavebný zákon. Vládou schválená novela stavebného zákona umožní stavebníkovi stavby, ktorá je významnou investíciou, stavby diaľnic a rýchlostných ciest a stavby železničných dráh preukázať vlastníctvo k pozemku alebo iné právo k pozemku pred vydaním stavebného povolenia.

  • Tento zákon nadobúda účinnosť dňom vyhlásenia.
  • Viac tu

Odporúčané ebooky

K téme

FOAF.sk firmy - Hosp. výsledky, súvahy, výkazy, DLHY, vlastníci - Zistite TU

Témy

Chcem začať podnikaťPodnikamPrémiový obsah

Najčítanejšie za 24 hodín

Z kategórie Legislatívne zmeny

Poradca podnikateľa a živnostníka

Prémiový obsah pre členov klubu Podnikam.sk

Zobraziť ďalšie články

Seriály na Podnikam.sk

Školenia, semináre, kurzy

BOZP - Bezpečnosť a ochrana zdravia pri práci
BOZP vo výrobe
Cash flow
Clo
Clo a logistika
Controlling
Dane a účtovníctvo
Doprava
Dotácie
DPH - Daň z pridanej hodnoty
DzP - Dane z príjmu
Enviro
Environmentalistika
Eurofondy
Finančné riadenie
IAS/IFRS
Koronavírus
Legislatíva a zákony
Legislatíva, zákony
Logistika
Manažérske zručnosti
Manažment
Marketing
Marketing a predaj
Medzinárodné účtovné štandardy - IAS/IFRS, US GAAP
Medzinárodné účtovné štandardy (IAS/IFRS, US GAAP)
Medzinárodné zdaňovanie
Mzdy a odvody
Nehnuteľnosti
Osobný rozvoj
Ostatné dane
Personalistika
Pohľadávky
Pracovné právo
Právo
Právo, Pracovné právo
Predaj
Riadenie
Riadenie firmy
Riadenie ľudských zdrojov
Samospráva
Školstvo
Školy
Smernice
Stavebníctvo
Účtovníctvo
Účtovníctvo a dane
Účtovníctvo verejnej správy
Umelá inteligencia
Verejná správa
Verejné obstarávanie-obstarávateľ
Verejné obstarávanie-uchádzač
Výroba
žiadny
Živnosť

apríl

06máj8:30Právne minimum pre starostov a primátorov8:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Legislatíva, zákony

06máj8:30Aktuálne zmeny v zamestnávaní cudzincov z tretích krajín8:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Personalistika

06máj8:30Aktuálne zmeny v zamestnávaní cudzincov z tretích krajín8:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Personalistika

Zobraziť všetky školenia

Eshop Podnikam.sk

Prejsť do eshopu

Zoznam firiem B2B

Zobraziť všetky firmy
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu. Ochrana osobných údajov | Podmienky používania | Kontakt | GDPR - Nastavenie sukromia
X