Buďte správne informovaný! Získajte prémiový účet TU
Prihlásenie
Zakúpiť členstvo
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
FOAF.sk - Aký má firma zisk? Kto ju vlastní? Kto má dlhy? Zistite TU

Zvolenská je s rokom 2012 spokojná

Zvolenská je s rokom 2012 spokojná
Foto: SITA
1. januára 2013 Zdroj SITA, Podnikam.SK Tlačiť

Ciele, ktoré si vedenie ministerstva zdravotníctva stanovilo po svojom nástupe v apríli minulého roka, sa podarilo dodržať.

 

Vyplýva to z hodnotenia uplynulého roka ministerky Zuzany Zvolenskej.

 

Štát nechce liať ďalšie financie do oddlžovania nemocníc

„Za toho pol roka sme toho stihli naozaj veľa a osobne som presvedčená, že všetko bolo urobené správne,“ skonštatovala šéfka rezortu zdravotníctva. Medzi úspechy svojho ministerstva radí zavedenie systému PCG (prediktor chorobnosti), ktorý pri prerozdeľovaní zdrojov pre zdravotné poisťovne zohľadňuje chorobnosť ich poistencov. Rovnako tak pripomína zmeny v liekovej politike, ktoré majú pacientom priniesť nižšie doplatky za lieky. „Som presvedčená, že tak, ako bola lieková politika nastavená v minulosti, nepredstavovala žiaden prínos pre pacienta. Ba naopak, ocitli sme sa naozaj v nelichotivej situácii, kde doplatky za lieky neúnosne rástli, a na druhej strane pacienti s tým bojovali tak, že si sami znižovali dávky, čo je veľmi ohrozujúce,“ uviedla Zvolenská.

 

 
Rezort prinavrátil systém očkovania, ktorý platil do decembra roku 2011. V oblasti liekov sa mu podarilo sprísniť i monitorovanie ich vývozu. Ministerstvo podľa Zvolenskej začalo robiť poriadky i nemocniciach, ktoré generujú dlhy. „Aj z toho dôvodu dostala každá z nich svoj akčný plán, ktorý plní a ktorých jediným cieľom je zastaviť zadlžovanie. Už teraz však môžeme povedať, že pomocou racionalizačných opatrení sa nám podarilo počas prvých deviatich mesiacov tohto roka znížiť tempo zadlžovania nemocníc o 26 mil. eur oproti rovnakému obdobiu z minulého roka,“ skonštatovala Zvolenská. Ako zdôraznila, MZ ani vláda nemajú financie na to, aby do zadlžených nemocníc naliali ďalšie stá milióny eur. 
 

Zvolenská stále verí v jednu poisťovňu

Výsledkom práce rezortu a zároveň jednou z najdiskutovanejších tém v zdravotníctve v roku 2012 bol aj projekt zavedenia unitárneho systému. Ministerka verí, že sa im ho podarí doviesť do úspešného konca a teda k vytvoreniu jednej zdravotnej poisťovne. Ministerstvo i vláda v tomto kroku vidia cestu, ako vrátiť všetky prostriedky z verejného poistenia naspäť k pacientom a od projektu ustúpiť neplánujú. „Počas piatich rokov vytvorili súkromné zdravotné poisťovne zisk viac ako pol miliardy eur. Toto sú peniaze, ktoré zaplatili občania z vlastných peňaženiek a nakoniec skončili v súkromných spoločnostiach,“ povedala Zvolenská. 
 
Ako ministerka pokračovala, v novom roku bude pre ňu a jej ministerstvo najväčšou výzvou pokračovať v rovnakom tempe ako doposiaľ. Obdobie, ktoré ju čaká, označila za veľmi náročné, s tým že okrem legislatívnych úprav bude pred nimi stáť i kvalitné pripravenie zavedenia unitárneho systému. „Už od nástupu na čelo ministerstva zdravotníctva som bola presvedčená o tom, že problémy, ktoré nás trápia, musíme identifikovať a len na základe toho sa vieme pohnúť z miesta. Opakujem však, že som úprimne rada z toho, čo sa nám za šesť mesiacov podarilo,“ dodala ministerka. 
 

Analytika mrzí zrušenie vernostných programov

Z iného uhla však situáciu v oblasti zdravotníctva vidí analytik INEKO Dušan Zachar, ktorý minulý rok vníma ako obdobie strateného času a spiatočníckych krokov. Medzi nimi i zavedenie koncovej siete, výmeny a politické nominácie riaditeľov zdravotníckych zariadení, možnosť odvolať riaditeľa Úradu pred dohľad nad zdravotnou starostlivosťou z akéhokoľvek dôvodu, či nepokračovanie v transformácií nemocníc na akciové spoločnosti. Negatívne vníma i zrušenie vernostných programov na predpisové lieky a ich nahradenie novým systémom zliav, ktorý nešetrí verejné financie, či neodôvodnenú zmenu referencovania cien liekov. Najviac však Zachar kritizuje návrh na zavedenie unitárneho systému, ktorý podľa neho už teraz napáchal množstvo škôd, a to v podobe odlákania súkromných zahraničných investorov ochotných poskytnúť svoje know-how a financie na zlepšenie slovenského zdravotníctva. 
 
Na druhej strane však kvituje racionalizačné opatrenia ministerstva, ako aj manažmentov štátnych nemocníc v personálnej, procesnej, organizačnej i obstarávacej oblasti. „Za najpozitívnejšie opatrenie súčasnej vlády v zdravotníctve považujem dokončenie zavádzania parametra chorobnosti do prerozdeľovacieho mechanizmu poistného medzi zdravotné poisťovne, tzv. PCG-model, ktorý bude medzi poisťovne spravodlivejšie rozdeľovať peniaze na základe finančnej náročnosti poistencov cez prizmu predpísaných liekov,“ povedal Zachar. V novom roku bude podľa neho musieť ministerka riešiť dlh celého zdravotníctva, ktorý označil za rakovinu rezortu. Očakáva, že spolu s týmito krokmi bude Zvolenská konfrontovaná s nespokojnosťou pacientov, ktorí budú namietať dostupnosť a kvalitu zdravotnej starostlivosti. 
 

Odporúčané ebooky

K téme

FOAF.sk firmy - Hosp. výsledky, súvahy, výkazy, DLHY, vlastníci - Zistite TU

Najčítanejšie za 24 hodín

Z kategórie Ekonomika

Poradca podnikateľa a živnostníka

Prémiový obsah pre členov klubu Podnikam.sk

Zobraziť ďalšie články

Seriály na Podnikam.sk

Školenia, semináre, kurzy

BOZP - Bezpečnosť a ochrana zdravia pri práci
BOZP vo výrobe
Cash flow
Clo
Clo a logistika
Controlling
Dane a účtovníctvo
Doprava
Dotácie
DPH - Daň z pridanej hodnoty
DzP - Dane z príjmu
Enviro
Environmentalistika
Eurofondy
Finančné riadenie
IAS/IFRS
Industry 4.0
ISO
Komunikačné zručnosti
Koronavírus
Legislatíva a zákony
Legislatíva, zákony
Logistika
Manažérske zručnosti
Manažment
Marketing
Marketing a predaj
Marketingové zručnosti
Medzinárodné účtovné štandardy - IAS/IFRS, US GAAP
Medzinárodné účtovné štandardy (IAS/IFRS, US GAAP)
Medzinárodné zdaňovanie
Mzdy a odvody
Nehnuteľnosti
Osobný rozvoj
Ostatné dane
Personalistika
Počítačové zručnosti
Pohľadávky
Pracovné právo
Právo
Právo a manažment
Právo, Pracovné právo
Predaj
Riadenie
Riadenie firmy
Riadenie ľudských zdrojov
Samospráva
Školstvo
Školy
Smernice
Stavebníctvo
Účtovníctvo
Účtovníctvo a dane
Účtovníctvo verejnej správy
Umelá inteligencia
Verejná správa
Verejné obstarávanie-obstarávateľ
Verejné obstarávanie-uchádzač
Výroba
žiadny
Živnosť

apríl

09máj8:30Compliance management system (CMS)8:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Legislatíva, zákony

09máj8:30Rast cien stavebných materiálov8:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Stavebníctvo

09máj8:30Compliance management system (CMS)8:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Legislatíva, zákony

Zobraziť všetky školenia

Eshop Podnikam.sk

Prejsť do eshopu

Zoznam firiem B2B

Zobraziť všetky firmy
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu. Ochrana osobných údajov | Podmienky používania | Kontakt | GDPR - Nastavenie sukromia
X