Buďte správne informovaný! Získajte prémiový účet TU
Prihlásenie
Zakúpiť členstvo
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
FOAF.sk - Aký má firma zisk? Kto ju vlastní? Kto má dlhy? Zistite TU

Vláda sa podľa Novotného chystá šetriť na pacientoch

Vláda sa podľa Novotného chystá šetriť na pacientoch
Poslanec NR SR Viliam Novotný. Foto: SITA
29. augusta 2014 Zdroj SITA, Podnikam.SK Tlačiť

Podpredseda SDKÚ-DS Viliam Novotný vyčíta vláde menšie platby za poistencov štátu.

Ministerstvo dementuje, že platba za poistencov štátu by mala klesnúť

Vláda Roberta Fica sa podľa podpredsedu SDKÚ-DS Viliama Novotného chystá šetriť na pacientoch, do zdravotníctva plánuje dať v budúcom roku menej peňazí. Ako tvrdí, menší objem financií bude dôsledkom niekoľkých opatrení, a to menšou platbou za poistencov štátu či avizovaným znižovaním zdravotných odvodov pre nízkopríjmových zamestnancov. Podotýka, že návrh rozpočtu zároveň ignoruje rastúci dlh nemocníc. 

Podľa prepočtov opozičného poslanca štát plánuje za svojich poistencov platiť v budúcom roku menej ako legislatívou stanovené štyri percentá z priemernej mzdy spred dvoch rokov, konkrétne 3,67 percenta. Ako Novotný tvrdí, znamenalo by to, že na poistnom uhradí štát o 75 mil. eur menej v porovnaní s aktuálnym rokom. „Ak by štát mal zaplatiť štyri percentá, čo predpisuje zákon o zdravotnom poistení, tak treba ešte doplatiť 102 miliónov eur,“ konštatuje podpredseda SDKÚ-DS. 

Menej peňazí vo verejnom zdravotnom poistení bude podľa Novotného aj pre avizované znižovanie zdravotných odvodov pre nízkopríjmových ľudí. Ministerstvo financií vyčíslilo dopad na 150 mil. eur. Toto opatrenie považuje podpredseda SDKÚ-DS za správne, pretože pomáha trhu práce, ako však konštatuje, bude to zároveň znamenať, že do zdravotných poisťovní príde menej peňazí, keďže vláda v návrhu rozpočtu nehovorí o žiadnej kompenzácii. 

„Zhrnuté a podčiarknuté, z návrhu štátneho rozpočtu vyplýva, že budúci rok bude v zdravotníctve chýbať 250 mil. eur na poistnom. Čo sa v celkovom čísle premietne tak, že zdravotné poisťovne budú mať disponibilných zdrojov, teda toho, čím platia za zdravotnú starostlivosť, o 108 mil. eur menej ako v kalendárnom roku 2014,“ konštatuje Novotný. Očakáva, že sa to prejaví v menších platbách poisťovní poskytovateľom zdravotnej starostlivosti, že pacienti budú dlhšie čakať na plánované výkony a čakacie zoznamy sa budú predlžovať. 

Za zlú správu považuje poslanec aj to, že návrh rozpočtu ignoruje rastúce dlhy nemocníc, ktoré boli v závere vlaňajška vo výške viac ako 300 mil. eur. Odhaduje, že ak nepríde k reštrukturalizačným opatreniam, tak ich dlh v závere tohto roka presiahne 400 mil. eur. 

Ministerstvo zdravotníctva (MZ) dementuje, že platba za poistencov štátu by mala klesnúť pod zákonom stanovenú minimálnu hranicu. „Percento za poistencov štátu je 4 percentá a veríme, že to bude viac,“ uviedla riaditeľka komunikačného odboru MZ Zuzana Čižmáriková. Výpadok v dôsledku zníženia odvodov bude podľa jej slov, tak ako to už avizovala ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská, refundovaný, o čom aktuálne rokujú s ministerstvom financií.

Odporúčané ebooky

K téme

FOAF.sk firmy - Hosp. výsledky, súvahy, výkazy, DLHY, vlastníci - Zistite TU

Najčítanejšie za 24 hodín

Z kategórie Ekonomika

Poradca podnikateľa a živnostníka

Prémiový obsah pre členov klubu Podnikam.sk

Zobraziť ďalšie články

Seriály na Podnikam.sk

Školenia, semináre, kurzy

BOZP - Bezpečnosť a ochrana zdravia pri práci
BOZP vo výrobe
Cash flow
Clo
Clo a logistika
Controlling
Dane a účtovníctvo
Doprava
Dotácie
DPH - Daň z pridanej hodnoty
DzP - Dane z príjmu
Enviro
Environmentalistika
Eurofondy
Finančné riadenie
IAS/IFRS
Koronavírus
Legislatíva a zákony
Legislatíva, zákony
Logistika
Manažérske zručnosti
Manažment
Marketing
Marketing a predaj
Medzinárodné účtovné štandardy - IAS/IFRS, US GAAP
Medzinárodné účtovné štandardy (IAS/IFRS, US GAAP)
Medzinárodné zdaňovanie
Mzdy a odvody
Nehnuteľnosti
Osobný rozvoj
Ostatné dane
Personalistika
Pohľadávky
Pracovné právo
Právo
Právo, Pracovné právo
Predaj
Riadenie
Riadenie firmy
Riadenie ľudských zdrojov
Samospráva
Školstvo
Školy
Smernice
Stavebníctvo
Účtovníctvo
Účtovníctvo a dane
Účtovníctvo verejnej správy
Umelá inteligencia
Verejná správa
Verejné obstarávanie-obstarávateľ
Verejné obstarávanie-uchádzač
Výroba
žiadny
Živnosť

apríl

06máj8:30Právne minimum pre starostov a primátorov8:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Legislatíva, zákony

06máj8:30Aktuálne zmeny v zamestnávaní cudzincov z tretích krajín8:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Personalistika

06máj8:30Aktuálne zmeny v zamestnávaní cudzincov z tretích krajín8:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Personalistika

Zobraziť všetky školenia

Eshop Podnikam.sk

Prejsť do eshopu

Zoznam firiem B2B

Zobraziť všetky firmy
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu. Ochrana osobných údajov | Podmienky používania | Kontakt | GDPR - Nastavenie sukromia
X