Buďte správne informovaný! Získajte prémiový účet TU
Prihlásenie
Zakúpiť členstvo
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
FOAF.sk - Aký má firma zisk? Kto ju vlastní? Kto má dlhy? Zistite TU

Tender na overovanie mýta palivovými kartami preverí ÚVO

Tender na overovanie mýta palivovými kartami preverí ÚVO
Ilustračné foto: SITA
28. novembra 2014 Zdroj SITA, Podnikam.SK Tlačiť

Opozícia kritizovala zákazku ako predraženú, pričom podmienky mali byť podľa nej „šité na mieru“ pre úspešného uchádzača. 

Víťazná firma vznikla tesne pred súťažou

Národná diaľničná spoločnosť, a.s. (NDS) v piatok požiadala Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO), aby skontroloval priebeh užšej súťaže na zabezpečenie platieb mýta palivovými kartami. Ako povedal generálny riaditeľ NDS Milan Gajdoš bez ďalších podrobností, o vykonanie kontroly požiadali na základe žiadosti ministra dopravy Jána Počiatka.

O možnosti nechať preveriť spomínaný tender na ÚVO informoval Počiatek vo štvrtok na mimoriadnom zasadnutí parlamentného hospodárskeho výboru. Opozícia kritizovala zákazku ako predraženú, pričom podmienky mali byť podľa nej „šité na mieru“ pre úspešného uchádzača. Uspela firma Paywell, a.s., ktorá vznikla krátko po vyhlásení súťaže vlani v októbri a deň pred lehotou na podávanie prihlášok.

Za spracovanie autorizovaných transakcií pôvodne navrhla odplatu s podielom 6,75 % z objemu platieb mýta kartami, ktorá sa po dodatku k zmluve znížila na 6,15 % vrátane dane z pridanej hodnoty. Firma Kedros, a.s. navrhla províziu vo výške 6,92 %. Celková konečná hodnota zákazky na osem rokov, ktorá môže byť predĺžená o päť rokov, podľa NDS nepresiahne pôvodnú predpokladanú cenu 135,5 mil. eur bez dane z pridanej hodnoty, vrátane štyroch opcií. 

Počiatek potvrdil, že Paywell si kúpil referenciu na palivové karty od firmy Fleetpay, a.s., ktorá túto službu poskytovala doteraz s províziou 7 % bez súťaže. Opozícia poukázala aj na to, že na konci vlastníckeho reťazca firiem Paywell, Cromwell, a.s. a SVK Distribution, a.s., ktoré sídlia na rovnakej adrese v Bratislave, je firma EVOCK Limited so sídlom v Nikózii na Cypre.

Minister dopravy napriek kritike opozície tvrdil, že nejde o kauzu, lebo išlo o štandardné verejné obstarávanie a nenašiel v ňom žiaden problém. Proti podmienkam a vyhodnoteniu súťaže totiž nemal nikto námietky. Opozícia v hospodárskom výbore neúspešne navrhla zrušenie zmluvy s Paywellom a vypísanie nového tendra, ako aj vykonanie poslaneckého prieskumu v NDS. Nevylúčila pritom, že bude iniciovať odvolanie ministra dopravy. 

Podpredseda hnutia NOVA Marcel Klimek pripomenul päť podozrivých podmienok v tendri, na ktoré už skôr upozorňoval. Dalo sa tak podľa neho vopred tušiť, že víťazom tendra bude spoločnosť Fleetpay, alebo iná firma s prikrytím Fleetpay. „A presne to sa stalo,“ uviedol. „NDS by stačilo, podobne ako v Českej republike, nakúpiť POS terminály a zúčtovanie kariet vykonávať priamo bez sprostredkovateľa, s pomocou bánk, ktoré majú potvrdenie na realizáciu platobného styku priamo od Národnej banky Slovenska,“ priblížil Klimek jednu z možností ušetrenia nákladov na službu.

Odporúčané ebooky

K téme

FOAF.sk firmy - Hosp. výsledky, súvahy, výkazy, DLHY, vlastníci - Zistite TU

Najčítanejšie za 24 hodín

Z kategórie Ekonomika

Poradca podnikateľa a živnostníka

Prémiový obsah pre členov klubu Podnikam.sk

Zobraziť ďalšie články

Seriály na Podnikam.sk

Školenia, semináre, kurzy

BOZP - Bezpečnosť a ochrana zdravia pri práci
BOZP vo výrobe
Cash flow
Clo
Clo a logistika
Controlling
Dane a účtovníctvo
Doprava
Dotácie
DPH - Daň z pridanej hodnoty
DzP - Dane z príjmu
Enviro
Environmentalistika
Eurofondy
Finančné riadenie
IAS/IFRS
Koronavírus
Legislatíva a zákony
Legislatíva, zákony
Logistika
Manažérske zručnosti
Manažment
Marketing
Marketing a predaj
Medzinárodné účtovné štandardy - IAS/IFRS, US GAAP
Medzinárodné účtovné štandardy (IAS/IFRS, US GAAP)
Medzinárodné zdaňovanie
Mzdy a odvody
Nehnuteľnosti
Osobný rozvoj
Ostatné dane
Personalistika
Pohľadávky
Pracovné právo
Právo
Právo a manažment
Právo, Pracovné právo
Predaj
Riadenie
Riadenie firmy
Riadenie ľudských zdrojov
Samospráva
Školstvo
Školy
Smernice
Stavebníctvo
Účtovníctvo
Účtovníctvo a dane
Účtovníctvo verejnej správy
Umelá inteligencia
Verejná správa
Verejné obstarávanie-obstarávateľ
Verejné obstarávanie-uchádzač
Výroba
žiadny
Živnosť

apríl

06máj8:30Právne minimum pre starostov a primátorov8:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Legislatíva, zákony

06máj8:30Aktuálne zmeny v zamestnávaní cudzincov z tretích krajín8:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Personalistika

06máj8:30Aktuálne zmeny v zamestnávaní cudzincov z tretích krajín8:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Personalistika

Zobraziť všetky školenia

Eshop Podnikam.sk

Prejsť do eshopu

Zoznam firiem B2B

Zobraziť všetky firmy
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu. Ochrana osobných údajov | Podmienky používania | Kontakt | GDPR - Nastavenie sukromia
X