Buďte správne informovaný! Získajte prémiový účet TU
Prihlásenie
Zakúpiť členstvo
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
FOAF.sk - Aký má firma zisk? Kto ju vlastní? Kto má dlhy? Zistite TU

Smer vraj chce rozšíriť podmienky vyvlastňovania

Smer vraj chce rozšíriť podmienky vyvlastňovania
Predseda KDH Ján Figeľ. Foto: SITA
21. mája 2013 Zdroj SITA, Podnikam.SK Tlačiť
Smer chce rozšíriť významné investície, o ktorých vláda SR rozhodla, že sú vo verejnom záujme, na všetky druhy stavieb. Zároveň sa majú sprísniť ich kritériá.
 
Vyplýva to z návrhu novely zákona o niektorých opatreniach týkajúcich sa prípravy významných investícií a zmeny zákona o územnom plánovaní a stavebnom poriadku (stavebný zákon), ktorý predložili poslanci za vládnu stranu Maroš Kondrót, Michal Bagačka a František Petro. 
 

Významná investícia má vytvoriť 300 pracovných miest

Za významnú investíciu by sa podľa poslaneckého návrhu mala považovať stavba s investičnými nákladmi minimálne 100 mil. eur namiesto súčasnej sumy 1 mld. Sk (33,194 mil. eur). Ďalšou podmienkou pre významnú investíciu má byť, že stavba bude národohospodársky významná alebo jej realizáciou sa vytvorí najmenej tristo nových pracovných miest. Zachovaná zostane požiadavka, že za významnú investíciu sa bude považovať len stavba, o ktorej vláda rozhodla, že jej uskutočnenie je vo verejnom záujme. 
 

 
 
KDH tvrdí, že spomínaná poslanecká novela navrhuje rozšíriť podmienky, za ktorých je možné siahnuť cez inštitút vyvlastnenia na súkromné vlastníctvo. „Je absurdné uvažovať, že na základe vytvorenia tristo pracovných miest je možné siahnuť na súkromné vlastníctvo v tzv. verejnom záujme,“ povedal v utorok na tlačovej besede predseda KDH Ján Figeľ. Proces prijímania tejto novely je podľa neho veľmi rozporuplný, bez verejnej diskusie a medzirezortného pripomienkového konania. 
 

V rozpore s Ústavou

„Pre KDH je to PPC číslo dve,“ prirovnal novelu o významných investíciách k Paroplynovému cyklu Figeľ. Pripomenul, že vláda pred Vianocami chcela v parlamente pretlačiť v skrátenom konaní novelu zákona o obnoviteľných zdrojoch energie, ale nakoniec musela ustúpiť. „Chytračina, ktorá smeruje k zlodejine orientovanej pre niekoľkých vyvolených, a už či to má slúžiť pre nejaké budovy a pozemky alebo pre ropovod cez Žitný ostrov alebo pre iné zámery, je to robené rýchlou ihlou, ale v rozpore s ochranou ústavnosti a základných slobôd a práv občanov,“ dodal o novele o významných investíciách Figeľ. KDH podľa neho urobí všetko preto, aby novela v parlamente nebola prijatá, a ak bude schválená v terajšej podobe, zvážia podanie na Ústavný súd SR, lebo ju považujú za protiústavnú. 
 
„Návrh zákona má niekoľko výrazných ani nie otáznikov, ale výkričníkov. Vracia nás to pred rok 1989, kedy súkromné vlastníctvo bolo potláčané a nebolo rešpektované. Je absurdné uvažovať, že napríklad nielen diaľnica, ale administratívna budova alebo budova vo verejnom záujme má byť dôvodom pre vyvlastnenie,“ vyhlásil Figeľ.
 
„Kde je zaručené, že ak pominie takýto verejný záujem, nebude táto pôda alebo nadobudnuté vlastníctvo veľmi lacno alebo výhodne posunuté mecenášom, alebo tým, ktorí stoja v pozadí takéhoto verejného rozhodnutia, ani nie tak verejného záujmu,“ spýtal sa ďalej predseda KDH.
 

Zrýchlenie stavieb

Dôvodom súvisiacej zmeny stavebného zákona je podľa návrhu zrýchlenie procesu realizácie významnej investície. Vzhľadom na to, že jedným z kritérií na určenie stavby za významnú investíciu je rozhodnutie vlády, že jej uskutočnenie je vo verejnom záujme, nemá sa požadovať záväzné stanovisko miestnej samosprávy ako dotknutého orgánu v územnom konaní.
 
V prípade významných investícií budú pôsobnosť stavebného úradu vo veciach územného konania vykonávať obvodné úrady v sídle krajov. Ide o rovnaký mechanizmus, ktorý sa už v súčasnosti uplatňuje pri výstavbe diaľnic a rýchlostných ciest. Pôsobnosť bývalých krajských stavebných úradov prešla od 1. januára 2013 na obvodné úrady v sídlach krajov na základe zákona o niektorých opatreniach v miestnej štátnej správe. 
 
Poslanecká novela zákona o niektorých opatreniach týkajúcich sa prípravy významných investícií a zmeny stavebného zákona by mala po schválení nadobudnúť účinnosť 1. augusta. V programe súčasnej 19. schôdze parlamentu je v prvom čítaní. 
 

Odporúčané ebooky

K téme

FOAF.sk firmy - Hosp. výsledky, súvahy, výkazy, DLHY, vlastníci - Zistite TU

Najčítanejšie za 24 hodín

Z kategórie Ekonomika

Poradca podnikateľa a živnostníka

Prémiový obsah pre členov klubu Podnikam.sk

Zobraziť ďalšie články

Seriály na Podnikam.sk

Školenia, semináre, kurzy

BOZP - Bezpečnosť a ochrana zdravia pri práci
BOZP vo výrobe
Cash flow
Clo
Clo a logistika
Controlling
Dane a účtovníctvo
Doprava
Dotácie
DPH - Daň z pridanej hodnoty
DzP - Dane z príjmu
Enviro
Environmentalistika
Eurofondy
Finančné riadenie
IAS/IFRS
Industry 4.0
ISO
Komunikačné zručnosti
Koronavírus
Legislatíva a zákony
Legislatíva, zákony
Logistika
Manažérske zručnosti
Manažment
Marketing
Marketing a predaj
Marketingové zručnosti
Medzinárodné účtovné štandardy - IAS/IFRS, US GAAP
Medzinárodné účtovné štandardy (IAS/IFRS, US GAAP)
Medzinárodné zdaňovanie
Mzdy a odvody
Nehnuteľnosti
Osobný rozvoj
Ostatné dane
Personalistika
Počítačové zručnosti
Pohľadávky
Pracovné právo
Právo
Právo, Pracovné právo
Predaj
Riadenie
Riadenie firmy
Riadenie ľudských zdrojov
Samospráva
Školstvo
Školy
Smernice
Stavebníctvo
Účtovníctvo
Účtovníctvo a dane
Účtovníctvo verejnej správy
Verejná správa
Verejné obstarávanie-obstarávateľ
Verejné obstarávanie-uchádzač
Výroba
žiadny
Živnosť

marec

27mar9:30ChatGPT a Bard – využitie v biznise9:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Marketing

27mar9:30ChatGPT a Bard – využitie v biznise9:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Marketing

27mar9:30ChatGPT a Bard – využitie v biznise9:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Marketing

Zobraziť všetky školenia

Eshop Podnikam.sk

Prejsť do eshopu

Zoznam firiem B2B

Zobraziť všetky firmy
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu. Ochrana osobných údajov | Podmienky používania | Kontakt | GDPR - Nastavenie sukromia
X