Buďte správne informovaný! Získajte prémiový účet TU
Prihlásenie
Zakúpiť členstvo
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
FOAF.sk - Aký má firma zisk? Kto ju vlastní? Kto má dlhy? Zistite TU

Slovensko má od agentúry S&P lepší ratingový výhľad

Agentúra S&P zlepšila ratingový výhľad Slovenska
Ilustračné foto: SITA/AP
1. augusta 2014 Zdroj SITA, Podnikam.SK Tlačiť

Hospodársky vývoj Slovenska môžu ovplyvniť prijaté sankcie Európskej únie voči Rusku, upozornil Fico.

Zlepšenie výhľadu priniesla konsolidácia verejných financií

Medzinárodná ratingová agentúra Standard & Poor’s Ratings Services (S&P) v piatok potvrdila dlhodobý rating úverovej spoľahlivosti Slovenska na stupni A. Zároveň potvrdila krátkodobý rating úverovej spoľahlivosti Slovenska na stupni A-1. Ratingový výhľad ratingu agentúra zlepšila na pozitívny zo stabilného. K zlepšeniu výhľadu agentúru S&P viedlo predovšetkým pozitívne hodnotenie konsolidácie verejných financií. V prípade priaznivého vývoja S&P nevylúčila, že v najbližších dvoch rokoch môže dôjsť aj k zvýšeniu samotného ratingu Slovenska. 

Práve snaha konsolidovať verejné financie spolu s výraznejším a vyváženejším hospodárskym rastom prispejú podľa S&P v najbližších rokoch k znižovaniu rozpočtových deficitov a k poklesu verejného dlhu. Agentúra očakáva, že vláda splní svoje fiškálne ciele, pričom jej analytici poukázali na aj na to, že Slovensko bolo nedávno vyradené z procedúry nadmerného deficitu. Podľa S&P sa rast verejného dlhu bez započítania záruk v rámci prvého eurovalu zastaví v budúcom roku pod úrovňou 54 % hrubého domáceho produktu (HDP). 

Domácnosti by mali naďalej svojou spotrebou čoraz výraznejšie prispievať k rastu ekonomiky. Pokračovanie tohto trendu očakáva S&P aj v nasledujúcich troch rokoch, čo sa premietne do priemerného rastu ekonomiky za toto obdobie na úrovni 2,8 %. 

Predseda vlády Robert Fico hovorí o veľmi dobrej správe, ktorá potvrdzuje, že cesta, ktorou sa jeho kabinet vybral, je správna. Zároveň však upozorňuje, že hospodársky vývoj Slovenska môžu ovplyvniť prijaté sankcie Európskej únie voči Rusku. Aj keď naše hospodárstvo priamo nezasiahnu, môžu mať dopad cez spomalenie veľkých európskych ekonomík a veľkých obchodných partnerov Slovenska. „Dúfajme, že bumerang, ktorý priletí naspäť do Európskej únie, nepoškodí najväčších hráčov ako Francúzsko a Nemecko tak, že by to Slovensko mohlo pocítiť v budúcom období,“ povedal na piatkovej tlačovej konferencii. 

Pozitívne hodnotenie vývoja na Slovensku podľa premiéra taktiež potvrdzuje vláde správnosť rozhodnutia priniesť opatrenia pre ľudí. „Ľudia sa nenajedia z hodnotenia ratingovej agentúry, ale musíme povzbudiť ľudí aj iným spôsobom. Toto hodnotenie nás ešte viac oprávňuje na to, aby sme čo najrýchlejšie presadili pozitívny 15-bodový balíček,“ povedal.

Odporúčané ebooky

K téme

FOAF.sk firmy - Hosp. výsledky, súvahy, výkazy, DLHY, vlastníci - Zistite TU

Najčítanejšie za 24 hodín

Z kategórie Ekonomika

Poradca podnikateľa a živnostníka

Prémiový obsah pre členov klubu Podnikam.sk

Zobraziť ďalšie články

Seriály na Podnikam.sk

Školenia, semináre, kurzy

BOZP - Bezpečnosť a ochrana zdravia pri práci
BOZP vo výrobe
Cash flow
Clo
Clo a logistika
Controlling
Dane a účtovníctvo
Doprava
Dotácie
DPH - Daň z pridanej hodnoty
DzP - Dane z príjmu
Enviro
Environmentalistika
Eurofondy
Finančné riadenie
IAS/IFRS
Industry 4.0
ISO
Komunikačné zručnosti
Koronavírus
Legislatíva a zákony
Legislatíva, zákony
Logistika
Manažérske zručnosti
Manažment
Marketing
Marketing a predaj
Marketingové zručnosti
Medzinárodné účtovné štandardy - IAS/IFRS, US GAAP
Medzinárodné účtovné štandardy (IAS/IFRS, US GAAP)
Medzinárodné zdaňovanie
Mzdy a odvody
Nehnuteľnosti
Osobný rozvoj
Ostatné dane
Personalistika
Počítačové zručnosti
Pohľadávky
Pracovné právo
Právo
Právo, Pracovné právo
Predaj
Riadenie
Riadenie firmy
Riadenie ľudských zdrojov
Samospráva
Školstvo
Školy
Smernice
Stavebníctvo
Účtovníctvo
Účtovníctvo a dane
Účtovníctvo verejnej správy
Verejná správa
Verejné obstarávanie-obstarávateľ
Verejné obstarávanie-uchádzač
Výroba
žiadny
Živnosť

marec

27mar9:30ChatGPT a Bard – využitie v biznise9:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Marketing

27mar9:30ChatGPT a Bard – využitie v biznise9:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Marketing

27mar9:30ChatGPT a Bard – využitie v biznise9:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Marketing

Zobraziť všetky školenia

Eshop Podnikam.sk

Prejsť do eshopu

Zoznam firiem B2B

Zobraziť všetky firmy
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu. Ochrana osobných údajov | Podmienky používania | Kontakt | GDPR - Nastavenie sukromia
X