Buďte správne informovaný! Získajte prémiový účet TU
Prihlásenie
Zakúpiť členstvo
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
FOAF.sk - Aký má firma zisk? Kto ju vlastní? Kto má dlhy? Zistite TU

Richter podľa ADSS informuje o druhom pilieri mylne

Richter podľa ADSS informuje o druhom pilieri mylne
Ilustračné foto SITA/AP
21. januára 2013 Zdroj SITA, Podnikam.SK Tlačiť

Asociácia dôchodkových správcovských spoločností (ADSS) protestuje voči vyhláseniam ministra práce a sociálnych vecí Jána Richtera o tom, že sporitelia v druhom dôchodkovom pilieri majú o 222 mil. eur nižšie dôchodkové úspory v porovnaní so sumou, ktorú na svoje účty vložili.

 
„Poistenci v doterajšom období vložili do druhého piliera odvody vo výške 5,7 miliardy eur. Majetok správcovských spoločností je však pod 5,5 miliardy eur,“ povedal minister práce v nedeľnej diskusnej relácii STV O päť minút dvanásť.
 

Asociácia tvrdí, že sa dôchodky neznehodnotili

ADSS však uisťuje sporiteľov, že súčasná hodnota ich majetku vo fondoch je vyššia ako hodnota nimi odvedených príspevkov. „Informácia je mylne prezentovaná ministrom práce, sociálnych vecí a rodiny v televíznych diskusiách,“ tvrdia dôchodkové spoločnosti.
 
 
 
Správcovia penzijných úspor zároveň považujú za nesprávne aj údaje uvedené v letáku Sociálnej poisťovne s názvom Ako ďalej v dôchodkovom sporení. „Autor letáku pravdepodobne neodrátal objem príspevkov, ktoré sa vrátili Sociálnej poisťovni počas otvorení systému, rovnako ako aj výplaty pozostalým,“ uvádza ADSS. 
 

Nesúhlasia ani s Mihálom

Dôchodkovým správcovským spoločnostiam sa však nepozdáva ani zjednodušenie a paušalizácia tvrdenia, pre koho sa sporiť v druhom pilieri oplatí, ktoré zaznelo z úst exministra práce a sociálnych vecí Jozefa Mihála. Ten v diskusii uviedol, že v druhom pilieri by mal zostať ten sporiteľ, ktorý má priemerný, resp. nadpriemerný príjem alebo očakáva, že sa jeho príjmy zlepšia. Z hľadiska veku by podľa Mihála mali v druhom pilieri zostať mladší ľudia. „Naopak, čím starší ľudia blížiaci sa k dôchodkovému veku, tak v druhom pilieri by byť nemali,“ uviedol exminister.
 
„Sociálna poisťovňa už dnes vytvára aj bez vplyvu druhého piliera deficit vo výške približne 900 miliónov eur. Predstavuje to približne 20 percent z celkového objemu vyplácaných dôchodkov, na ktoré si štát musí požičiavať alebo ich pokryť z iných zdrojov,“ tvrdí asociácia. Ak by poisťovňa podľa asociácie vyplácala dôchodky v takej výške, v akej by jej to umožňovali vybrané príspevky, musela by znížiť teraz vyplácané dôchodky o 20 percent. 
 

Systém treba nastaviť

Odporúčania na základe porovnania výhodnosti prvého a druhého piliera budú mať podľa ADSS zmysel až vtedy, keď prvý pilier bude nastavený tak, aby bol dlhodobo udržateľný. „Ide o parametre, ako sú výška dôchodku, jeho valorizácia, odchod veku do dôchodku či nastavenie hodnoty osobného mzdového bodu,“ upozorňujú penzijné spoločnosti. Akúkoľvek paušalizáciu pri porovnávaní výhodnosti dvoch pilierov podľa veku alebo výšky príjmu preto považujú za nenáležitú a nesprávnu.
 
„Veríme, že všetky pozitívne zmeny, ktoré priniesla do druhého piliera ostatná novela zákona, mu dokážu vrátiť dôveru sporiteľov a posilniť jeho stabilitu. Prvý a druhý pilier si nemajú navzájom konkurovať, ale dopĺňať sa, preto akékoľvek nesprávne a skresľujúce informácie považujeme za škodlivé“, uzatvára podpredseda ADSS Jozef Paška.
 

Odporúčané ebooky

K téme

FOAF.sk firmy - Hosp. výsledky, súvahy, výkazy, DLHY, vlastníci - Zistite TU

Najčítanejšie za 24 hodín

Z kategórie Ekonomika

Poradca podnikateľa a živnostníka

Prémiový obsah pre členov klubu Podnikam.sk

Zobraziť ďalšie články

Seriály na Podnikam.sk

Školenia, semináre, kurzy

BOZP - Bezpečnosť a ochrana zdravia pri práci
BOZP vo výrobe
Cash flow
Clo
Clo a logistika
Controlling
Dane a účtovníctvo
Doprava
Dotácie
DPH - Daň z pridanej hodnoty
DzP - Dane z príjmu
Enviro
Environmentalistika
Eurofondy
Finančné riadenie
IAS/IFRS
Koronavírus
Legislatíva a zákony
Legislatíva, zákony
Logistika
Manažérske zručnosti
Manažment
Marketing
Marketing a predaj
Medzinárodné účtovné štandardy - IAS/IFRS, US GAAP
Medzinárodné účtovné štandardy (IAS/IFRS, US GAAP)
Medzinárodné zdaňovanie
Mzdy a odvody
Nehnuteľnosti
Osobný rozvoj
Ostatné dane
Personalistika
Pohľadávky
Pracovné právo
Právo
Právo a manažment
Právo, Pracovné právo
Predaj
Riadenie
Riadenie firmy
Riadenie ľudských zdrojov
Samospráva
Školstvo
Školy
Smernice
Stavebníctvo
Účtovníctvo
Účtovníctvo a dane
Účtovníctvo verejnej správy
Umelá inteligencia
Verejná správa
Verejné obstarávanie-obstarávateľ
Verejné obstarávanie-uchádzač
Výroba
žiadny
Živnosť

apríl

06máj8:30Právne minimum pre starostov a primátorov8:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Legislatíva, zákony

06máj8:30Aktuálne zmeny v zamestnávaní cudzincov z tretích krajín8:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Personalistika

06máj8:30Aktuálne zmeny v zamestnávaní cudzincov z tretích krajín8:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Personalistika

Zobraziť všetky školenia

Eshop Podnikam.sk

Prejsť do eshopu

Zoznam firiem B2B

Zobraziť všetky firmy
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu. Ochrana osobných údajov | Podmienky používania | Kontakt | GDPR - Nastavenie sukromia
X