Buďte správne informovaný! Získajte prémiový účet TU
Prihlásenie
Zakúpiť členstvo
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
FOAF.sk - Aký má firma zisk? Kto ju vlastní? Kto má dlhy? Zistite TU

Prehľad najdôležitejších udalostí v ekonomike v auguste 2014

Ilustračné foto: FreeDigitalPhotos.net
1. septembra 2014 Zdroj SITA, Podnikam.SK Tlačiť

Podnikam.SK vám prináša súhrn najdôležitejších udalostí v hospodárskej politike, podnikovej ekonomike a legislatíve, ktoré sa stali počas augusta 2014.

1. augusta 

► Novela zákona o podmienkach prevodu majetku štátu na iné osoby, ktorá vytvára zákonné predpoklady pre možnosť predaja akcií Slovak Telekomu (ST) novým postupom privatizácie, a to formou verejnej ponuky na kapitálovom trhu (IPO), nadobudla účinnosť. 

► Záujem o daňové raje naďalej rastie. Podľa údajov poradenskej spoločnosti Bisnode počet spoločností, ktorých vlastník má adresu v daňovom raji, za prvých šesť mesiacov tohto roka vzrástol o 313 na 4 166 adries. 

► Deficit štátneho rozpočtu dosiahol za sedem mesiacov tohto roka 2,153 mld. eur. V medziročnom porovnaní tak vzrástol o 32,4 %, keď sa v samotnom júli navýšil o viac ako 180 mil. eur. 

► Medzinárodná ratingová agentúra Standard & Poor’s Ratings Services (S&P) v piatok potvrdila dlhodobý rating úverovej spoľahlivosti Slovenska na stupni A. Zároveň potvrdila krátkodobý rating úverovej spoľahlivosti Slovenska na stupni A-1. 

3. augusta 

► Na konci minulého roka bolo na čakacích listinách menej pacientov ako v predchádzajúcom roku. Na poskytnutie plánovanej zdravotnej starostlivosti sa pripravovalo celkovo 8 889 osôb, z toho 1 082 dlhšie ako 12 mesiacov. 

► Ministerstvo hospodárstva SR (MH) sa rozhodlo opätovne podporiť činnosť priemyselných klastrov. Dotácie vo výške minimálne 10 tisíc a maximálne 20 tisíc eur majú slúžiť na zvýšenie konkurencieschopnosti klastrových organizácií, rozvoj vzájomnej spolupráce, ako aj posilnenie ich postavenia v medzinárodnom meradle prostredníctvom zapájania sa do rozličných medzinárodných projektov a iniciatív. 

4. augusta 

► Protimonopolný úrad (PMÚ) SR nesúhlasí s návrhmi Notárskej komory SR na zmeny v Obchodnom zákonníku. Ako ďalej uviedol, návrh komory, aby sa pri zakladaní jedno-osobových s. r. o., pri zmene zakladateľskej listiny a najdôležitejších rozhodnutiach jediného spoločníka, zaviedla povinnosť robiť tieto úkony len vo forme notárskej zápisnice, je v rozpore s riadnym fungovaním konkurenčného prostredia. 

► Desaťnásobne vyššie pokuty za neprimerané podmienky v obchodných vzťahoch narazili na odpor obchodníkov, ministerstva hospodárstva, ako aj odborárov a zamestnávateľov. Svorne tvrdia, že ide o privysoké sankcie a žiadajú, aby sa zmiernili. 

► Majoritný podiel Slovenských elektrární, a.s. (SE) nakoniec nemusí skončiť v rukách nového investora. Talianska spoločnosť Enel, ktorá sa rozhodla predať svoj 66-percentný podiel v slovenskom dominantnom výrobcovi elektriny, síce začala proces predaja, ale pri nezaujímavých ponukách zo strany investorov zostanú Taliani naďalej na Slovensku. 

5. augusta 

► Maloobchodné tržby vzrástli na Slovensku v júni medziročne o 2,5 % a medzimesačne sa zvýšili o 0,2 %. Za celý polrok tak tržby v maloobchode vzrástli medziročne o 3,7 %. 

► Objem poskytnutých úverov na bývanie dosiahol v júni druhú najvyššiu hodnotu v histórii, a to takmer pol miliardy eur. 

► Priemerná cena nehnuteľností na bývanie sa na Slovensku po jej miernom zvýšení na začiatku tohto roka v druhom kvartáli znížila o 10 eur za meter štvorcový na 1 211 eur. Ako ďalej uviedla Národná banka Slovenska, znamená to medzikvartálny pokles o 0,8 % a v medziročnom porovnaní je to zníženie o 1,5 %. 

► Projekt novej univerzitnej nemocnice v Bratislave sa dostáva do ďalšej fázy. Po tom, čo si ministerstvo zdravotníctva (MZ) dalo vypracovať štúdiu uskutočniteľnosti výstavby, chce rozbehnúť diskusiu s potenciálnymi záujemcami. 

6. augusta 

► Zväz autobusovej dopravy (ZAD) žiada vládu, aby popri osobnej vlakovej doprave finančne podporila aj cestovanie autobusmi. Výhrady má k tomu, že do zámeru vládneho Smeru-SD na zvýhodnené cestovanie na železnici pre vybrané skupiny ľudí nie je autobusová doprava zatiaľ zahrnutá. 

► Maximálna výška štátnej prémie pri stavebnom sporení by mala ostať aj v roku 2015 zachovaná na úrovni 66,39 eura. Avšak nárok na ňu bude mať zrejme menej ľudí, keďže budú musieť nasporiť vyšší ročný vklad. 

► Český prepravca plynu, spoločnosť Net4Gas, zvýši kapacitu svojej hraničnej preberacej stanice Lanžhot pre reverzný tok plynu na Slovensko o takmer 5 miliónov metrov kubických denne na úroveň 75 miliónov. 

7. augusta 

► Hoci Slovensko vyváža poľnohospodárske a potravinárske výrobky v drvivej väčšine do krajín Európskej únie, až 96,6 percent z celkového exportu, ruské embargo na dovoz potravín môže výrazne postihnúť aj náš agropotravinársky sektor. Upozorňuje na to Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora. 

► Sadzba osobitného odvodu bánk by od budúceho roka mala klesnúť zo súčasných 0,4 % na 0,2 %. Ako ďalej vyplýva z vyhlášky Ministerstva financií SR, ktorá je v pripomienkovom konaní, suma uhradených odvodov totiž k 25. júlu tohto roka presiahla výšku 500 mil. eur. 

► Slovenské elektrárne ruskí investori zrejme nezískajú. Materská spoločnosť Enel im totiž údajne zavrela dvere pri pripravovanom predaji slovenského producenta elektriny, aby tak zabránila tlaku Európskej únie v súvislosti s krízou na Ukrajine. Informuje o tom agentúra Bloomberg s odvolaním sa na dobre informované zdroje, ktoré však chceli zostať v anonymite. 

8. augusta 

► Stavebná produkcia v júni tretíkrát v tomto roku medziročne klesla, a to o 4,9 % na 398,8 mil. eur. Po zohľadnení sezónnych vplyvov bola o 2,2 % nižšia ako v máji 2014, informoval v piatok Štatistický úrad SR (ŠÚ). 

► Ministerstvo práce a sociálnych vecí navrhuje zvýšiť od začiatku budúceho roka minimálnu mzdu zo súčasných 352 eur na 380 eur. Išlo by o nárast o 7,95 %. 

► Maloobchodná sieť obchodov s elektronikou Datart, ktorá pôsobí v Česku a na Slovensku, mení majiteľa. Spoločnosť Darty Group totiž predáva svoj šesťdesiatpercentný podiel, ktorý vlastní v predajcovi elektroniky.

► Nová podoba dane z motorových vozidiel by mala ešte viac zohľadňovať ekologický aspekt, ako to predpokladal pôvodný návrh rezortu financií. Konštatuje ministerstvo, ktoré podľa vlastného vyhlásenia finalizuje novú podobu tejto dane a po ukončení pripomienkového konania prijalo podnety k novele zo strany združenia autodopravcov ČESMAD. 

 

10. augusta 

► Dcérska spoločnosť Slovenských elektrární, firma SE Predaj, plánuje v energetickom sektore expanziu. Spoločnosť, ktorá v súčasnosti dodáva zákazníkom elektrinu a plyn, chce začať aj s distribúciou tepla. 

► Myšlienka ohraničiť orgánom verejnej správy sumu na nákup nového osobného automobilu na 48 tis. eur sa pozdáva aj rezortu financií. Ten totiž v rámci pripomienkového konania k novele zákona o dani z príjmov akceptoval hromadnú pripomienku iniciovanú poslancom parlamentu Miroslavom Beblavým. 

11. augusta 

► Nárok na súbežné poberanie príjmu z práce a dávok v hmotnej núdzi majú mať od budúceho roka aj tie osoby, ktoré nepracujú viac ako jeden rok a nie sú evidované ako nezamestnané na úrade práce. Vyplýva to z návrhu novely zákona o pomoci v hmotnej núdzi, o ktorej má rokovať tripartita. 

► Slovenská agentúra pre rozvoj investícií a obchodu (SARIO) v spolupráci s ministerstvom hospodárstva v prvom polroku tohto roka uzatvorila pätnásť investičných projektov v celkovom objeme 100 mil. eur. Realizácia týchto investícií umožní vytvorenie okolo 2 500 nových pracovných miest. 

► Medziročný rast tržieb v slovenskom priemysle pokračoval aj v júni. Podľa údajov Štatistického úradu SR totiž v porovnaní s júnom 2013 stúpli o 3,8 % v dôsledku rastu v ťažbe a dobývaní o 6,9 %, v priemyselnej výrobe o 4,2 % a v dodávke elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu o 1,5 %. 

12. augusta 

► Spotrebiteľské ceny na Slovensku naďalej mierne klesajú. V júli boli totiž opäť medziročne nižšie o 0,1 %, rovnako ako mesiac predtým. 

► Lekárske odborové združenie (LOZ) vyzýva Ministerstvo zdravotníctva SR, aby urýchlene pristúpilo k zákonným úpravám, ktoré povedú k výraznému zjednodušeniu spôsobu verejnej kontroly zmlúv medzi zdravotnými poisťovňami a poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti. 

13. augusta 

► Dynamika nových objednávok v slovenskom priemysle v júni výrazne zrýchlila. Po 2,2-percentnom medziročnom raste z mája totiž v šiestom mesiaci objem nových objednávok v priemysle stúpol až o 9,2 % na 3,655 mld. eur. 

► V júli tohto roka bolo na Slovensku zaregistrovaných 6 656 nových osobných automobilov, čo je medziročne o 16,59 % viac. Je to zároveň najvyššia júlová registrácia za posledných päť rokov. 

► Hlavným cieľom hromadnej pripomienky k návrhu nového zákona o vyvlastňovaní pozemkov a stavieb, ktorú v stredu zverejnila skupina občanov, je obhajoba práv vlastníkov vyvlastňovaných nehnuteľností. Navrhovaný zákon o vyvlastňovaní, ktorý je od júna v medzirezortnom pripomienkovom konaní, umožní zefektívniť proces vyvlastňovania. 

14. augusta 

► Celková zamestnanosť na Slovensku dosiahla v druhom kvartáli tohto roka takmer 2,22 mil. osôb. Oproti rovnakému obdobiu minulého roka vzrástla o 1,4 percenta. 

► Slovenské hospodárstvo v druhom kvartáli mierne zvýšilo svoju dynamiku. Vyplýva to z rýchleho odhadu Štatistického úradu SR, podľa ktorého hrubý domáci produkt v druhom kvartáli medziročne reálne stúpol o 2,5 %. 

► Slovensko je pripravené na prípadnú plynovú krízu. Po stretnutí s predstaviteľmi Slovenského plynárenského priemyslu (SPP) a Eustreamu to uviedol premiér Robert Fico. Predseda vlády sa so slovenskými plynármi stretol po tom, čo ukrajinský parlament rokuje o zákone, ktorý by mal hovoriť o sankciách voči Rusku. 

15. augusta 

► Európska komisia nám pre pozastavenie preplácania eurofondov k polovici tohto roka zadržiavala nad rámec dvoch mesiacov platby v celkovej sume vyše 413 mil. eur. Priznáva to úrad vlády a rezort financií v správe o čerpaní eurofondov ku koncu júna tohto roka, podľa ktorej v sledovanom období komisia prerušila lehoty pre platby až v deviatich z celkového počtu jedenástich operačných programov končiaceho programového obdobia rokov 2007 až 2013. 

► Slovenské úrady spracúvajú vratky dane z pridanej hodnoty firmám, ktoré predávajú svoje tovary v zahraničí, viac-menej efektívne. Vyplýva to z prieskumu spoločnosti KPMG, ktorá hodnotila procesy vracania dane z pridanej hodnoty, resp. v niektorých krajinách dane z tovarov a služieb, v 65 štátoch. 

► Štát by mal v budúcom roku hospodáriť so schodkom 2,88 mld. eur. Vyplýva to z prvého návrhu rozpočtu na budúci rok, ktorý v piatok zverejnil rezort financií. 

17. augusta 

► Tento rok nie je príliš veľký záujem o nové energetické projekty. Do začiatku júla vydalo Ministerstvo hospodárstva SR (MH) celkovo desať osvedčení o súlade investičného zámeru s dlhodobou koncepciou energetickej politiky, bez ktorého nemôže investor začať s výstavbou energetického zdroja či infraštruktúry.

► Ukrajina spustila testovaciu prevádzku reverzného toku plynu zo Slovenska. Snaží sa tak zabezpečiť väčšiu energetickú nezávislosť od Ruska. 

18. augusta 

► Hypotéky pre mladých štát aj v budúcom roku zrejme zvýhodní dvoma percentami. Podľa prvého návrhu budúcoročného rozpočtu by sa takisto nemal zmeniť príspevok na mladomanželské pôžičky, ktorý je určený vo výške 3 % ročne. 

► Odpočítateľná položka na zdravotné odvody by sa podľa ministra financií Petra Kažimíra mohla od budúceho roka týkať približne 500-tisíc až 580-tisíc zamestnancov, ktorí zarábajú od 380 eur do 494 eur. Ako ďalej uviedol po rokovaní Hospodárskej a sociálnej rady, táto hranica sa pritom môže ešte zmeniť. 

► Stavebné spoločnosti, dlhujúce štátu za nezaplatenú pokutu za účasť na kartelovej dohode, sa môžu bez problémov zúčastňovať na verejnom obstarávaní. Nebráni tomu ani v súčasnosti platný zákon o verejnom obstarávaní, ktorý bol na návrh ministerstva vnútra na čele s Robertom Kaliňákom vlani viackrát značne pozmenený. 

19. augusta ► Najväčšiu hrozbu pre Slovensko v oblasti zabezpečenia potravín predstavujú výkyvy poľnohospodárskej produkcie ako i nedostatočne rozvinutá infraštruktúra, ktorá má zaistiť včasnú distribúciu. Na druhej strane dobré výsledky dosahujeme v oblasti cenovej dostupnosti potravín, ich kvalite a bezpečnosti. Vyplýva to zo zistení Economist intelligence Unit (EIU). 

► Podnikateľom budú od 1. septembra pri nejednoznačnom výklade zákonov pomáhať záväzné stanoviská finančnej správy. Uľahčia im napríklad daňové posudzovanie pri zložitých obchodných transakciách. 

► Spoločnosť PSA Peugeot Citroën Slovakia by v prípade nových ruských sankcií na dovoz automobilov z Európskej únie neutrpela veľké škody. Ako povedal v utorok premiér Robert Fico po stretnutí s vedením trnavskej automobilky, firma by dokázala umiestniť svoju produkciu na iných trhoch, keďže jej vývoz na ruský trh je minimálny. 

 

20. augusta 

► Slovensko v rámci Spoločnej poľnohospodárskej politiky EÚ dostalo na roky 2014 až 2020 alokáciu približne 4,6 mld. eur. Z tejto sumy tvoria 2,7 mld. eur priame platby farmárom a 1,89 mld. eur ide na rozvoj vidieka. 

► Penzisti s dôchodkom do 396,18 eura dostanú v decembri tohto roka vyšší vianočný príspevok ako vlani. Maximálna suma vianočného príspevku sa má oproti súčasnosti zvýšiť zo 75 eur na 87,26 eura. 

► Od budúceho roka by sa mal úplne zmeniť súčasný systém dane z motorových vozidiel. Vyplýva to z návrhu zákona o dani z motorových vozidiel, ktorý v stredu schválila vláda. 

► Ministerstvo spravodlivosti (MS) navrhuje vytvoriť dva typy spoločností s ručením obmedzeným. Podľa vzoru Nemecka by sa mali deliť na tzv. riadne, v ktorých sa v absolútnom vyjadrení zvýši požiadavka na vytváranie základného imania a na start-up spoločnosti s ručením obmedzeným, ktoré bude možné vytvárať už so základnými imaním od jedného eura. 

► Miera evidovanej nezamestnanosti na Slovensku dosiahla v júli tohto roka 12,67 %. V porovnaní s júnom miera nezamestnanosti klesla o 0,12 percentuálneho bodu. Medziročne sa evidovaná miera nezamestnanosti minulý mesiac znížila o 1,32 percentuálneho bodu. 

21. augusta 

► Každý štvrtý Slovák vlani pravidelne chodil do práce aj v sobotu. Napriek tomu však za európskym priemerom zaostávame. V Európskej únii totiž trávi soboty pravidelne v práci v priemere 27 % pracujúcich obyvateľov a v eurozóne až takmer 29 %. 

► V akej výške bude štát platiť zdravotné odvody za každého svojho poistenca v budúcom roku, nie je z prvého návrhu rozpočtu pre rok 2015 zrejmé. Materiál z dielne ministerstva financií (MF) takýto údaj neobsahuje. 

► Slovenský trh ruské embargo na dovoz potravín z EÚ zatiaľ výraznejšie nepostihlo. Prvé deformácie sa však už vyskytli na trhu so zeleninou a ovocím, najmä jablkami. 

22. augusta 

► Necitlivý prístup zdravotníkov k pacientom je výsledkom dlhodobého pracovného preťaženia ako aj nedostatočného platového ohodnotenia, myslí si Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek (SKSaPA). 

► Eurosystém dokončuje prípravy na zavedenie novej desaťeurovej bankovky. Zavedú ju do obehu prostredníctvom bánk a bankomatov, a to v celej eurozóne od 23. septembra. 

► Národná diaľničná spoločnosť, a. s. (NDS) pripravila ďalšie opatrenia na podporu plynulosti cestnej premávky na častiach diaľnice D1 v Bratislave. Motoristi budú mať k dispozícii tri jazdné pruhy na úsekoch diaľnice medzi križovatkami Zlaté piesky – Letisko v smere do Petržalky a Ružinov – Prievoz v oboch smeroch.

23. augusta 

► Medzinárodná ratingová agentúra Fitch potvrdila Slovensku dlhodobý emisný rating (IDR) v zahraničnej a domácej mene na stupni A+. Rating nadriadených nezabezpečených záväzkov v zahraničnej a domácej mene agentúra potvrdila tiež na úrovni A+. 

24. augusta 

► Do roku 2020 sa bude 95 % všetkých interakcií medzi klientom a bankou uskutočňovať digitálne a banky v Európe zrušia 40 % svojich pobočiek. Vyplynulo to zo správy medzinárodnej konzultačnej spoločnosti Bain & Company. 

► Spolu s pribúdajúcimi mesiacmi roka, narastá aj počet kontrol potravín. Inšpektori Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) ich vykonali počas júla až 5 232, čo je najviac od začiatku tohto roka. Pochybenia našli v 640 prípadoch, čo predstavuje 12,23 %. 

25. augusta 

► Zväz spracovateľov dreva Slovenskej republiky (ZSD SR) má záujem na tom, aby sa drevo spracovalo v prvom rade v domácich spracovateľských kapacitách, s jeho exportom do zahraničia nesúhlasí. Podľa generálneho sekretára zväzu Petra Zemaníka preto naďalej ponúkajú spoluprácu pri spracovaní kalamitného dreva. 

► Pozmeňujúce a doplňujúce návrhy poslancov k prerokúvaným zákonom by mali byť zverejnené minimálne týždeň pred druhým čítaním v parlamente. Navrhuje to Podnikateľská aliancia Slovenska (PAS), podľa ktorej by sa tak zvýšila verejná kontrola. 

► Slovenskí spotrebitelia sa nemusia obávať zastavenia dodávok ruskej ropy cez Ukrajinu. Po pondelňajšom stretnutí s predstaviteľmi spoločnosti Transpetrol to uviedol premiér Robert Fico. Podľa neho sa môžeme v prípade zastavenia alebo obmedzenia dodávok ropy z Ruska spoliehať nielen na zásoby ropy a ropných produktov, ale aj na ropovod Adria. 

► Slovenským spoločnostiam sa nepodarilo preraziť medzi desať najväčších spoločností v strednej a východnej Európe. Ako vyplýva z rebríčka Coface CEE TOP 500, najúspešnejšou slovenskou firmou bol Volkswagen, ktorý skončil s minuloročným obratom 6,52 miliárd eur na jedenástom mieste. 

26. augusta 

► V Košiciach pribudne tisíc nových pracovných miest. Okolo 600 miest má vzniknúť v spoločnosti Howe Slovensko a ďalších 400 pracovných miest má postupne vytvoriť spoločnosť airberlin technik Slovakia, s. r. o. v priestoroch košického letiska. 

► Priemerný odhad týkajúci sa tohtoročného hospodárskeho vývoja analytikmi bánk ostáva naďalej nemenný. Ekonomika Slovenska by tak mala v tomto roku rásť o 2,5 %. Vyplynulo to z augustového kola pravidelného prieskumu Národnej banky Slovenska medzi analytikmi komerčných bánk. 

► Niektorí odberatelia elektriny na západnom Slovensku sa už čoskoro dočkajú inteligentných meračov. Spoločnosť Západoslovenská distribučná už začala od augusta s pilotným projektom inštalácie inteligentných meracích systémov. 

27. augusta 

► Odmeny za dosiahnuté športové výsledky na paralympijských a deaflympijských hrách by sa nemali považovať za príjem na účely poskytovania peňažných príspevkov na kompenzáciu. Myslí si to skupina poslancov NR SR, ktorá poukazuje na to, že takéto odmeny majú vplyv na priznanie či výšku kompenzácií. 

► Produkcia pekárenských výrobkov je ohrozená najmä kvôli vysokému tlaku odberateľov na ich ceny. Upozornili na to predstavitelia Únie priemyselných pekárov Slovenska (UPPSR) na pracovnom stretnutí s ministrom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Ľubomírom Jahnátkom. 

► Hnutie NOVA a Občianska konzervatívna strana (OKS) podávajú podnet na Najvyšší kontrolný úrad SR (NKÚ) a Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO), aby preverili 70 podozrivých projektov obcí a miest, v ktorých uspela poradenská firma Star EU. 

► Tohtoročná úroda hustosiatych obilnín by mala byť medziročne vyššia o 23,2 %, čo predstavuje nárast o 530 tisíc ton. Vyplýva to z výsledkov odhadov úrody vybraných plodín k 15. augustu, ktoré v stredu zverejnil Štatistický úrad (ŠÚ) SR. 

► Dlh zdravotníckych zariadení na neuhradených sociálnych odvodoch už prekročil stomiliónovú hranicu, na konci júla dosiahol 104,8 mil. eur. Od začiatku roka pohľadávky voči nim stúpli o 18, 5 mil. eur. 

28. augusta 

► Nálada v slovenskej ekonomike v auguste stagnovala. Podľa údajov Štatistického úradu SR sa totiž indikátor ekonomického sentimentu nezmenil a ostal na úrovni 102,9 bodu. Priaznivý vývoj dôvery v sektore stavebníctva eliminoval podľa úradu nepriaznivý vývoj v sektore služieb. 

► Strana SaS sa rozhodla zbierať podpisy pod návrh na odvolanie ministra práce Jána Richtera. Zistenia konzervatívneho inštitútu o extrémnej úspešnosti spoločnosti Star EU pri čerpaní eurofondov, ktorú pred niekoľkými rokmi odporúčal starostom vtedajší generálny manažér Smeru-SD Richter, vypovedajú podľa liberálov o existencii ďalšej tunelárskej schémy obludných rozmerov.

► Odvodová reforma, a teda zavedenie odpočítateľnej položky, má podľa ministra financií Petra Kažímíra podporu u zástupcov zamestnávateľov a zamestnancov. „Cítim širokú podporu pre odvodovú reformu, to znamená pre zavedenie odpočítateľnej položky pre zamestnancov aj zamestnávateľov, ktorá vedie k tomu, že čisté príjmy kategórie zamestnancov do 500 eur stúpajú a náklady práce v tejto oblasti zase pre zamestnávateľov klesajú,“ povedal Kažimír počas rokovania sociálnych partnerov. 

29. augusta 

► Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) dosiahli v prvom polroku tohto roka zisk 14,37 mil. eur. Medziročne to znamená pokles o 1,79 mil. eur, resp. o 11,1 %. V porovnaní s polročným plánom je výsledok lepší o 18,68 mil. eur. 

► Ťažba plynu na Slovensku klesla. V minulom roku sa na našom území vyťažilo 91 miliónov metrov kubických zemného plynu. Rok predtým to pritom bolo 98 miliónov eur.

Odporúčané ebooky

K téme

FOAF.sk firmy - Hosp. výsledky, súvahy, výkazy, DLHY, vlastníci - Zistite TU

Najčítanejšie za 24 hodín

Z kategórie Ekonomika

Poradca podnikateľa a živnostníka

Prémiový obsah pre členov klubu Podnikam.sk

Zobraziť ďalšie články

Seriály na Podnikam.sk

Školenia, semináre, kurzy

BOZP - Bezpečnosť a ochrana zdravia pri práci
BOZP vo výrobe
Cash flow
Clo
Clo a logistika
Controlling
Dane a účtovníctvo
Doprava
Dotácie
DPH - Daň z pridanej hodnoty
DzP - Dane z príjmu
Enviro
Environmentalistika
Eurofondy
Finančné riadenie
IAS/IFRS
Koronavírus
Legislatíva a zákony
Legislatíva, zákony
Logistika
Manažérske zručnosti
Manažment
Marketing
Marketing a predaj
Medzinárodné účtovné štandardy - IAS/IFRS, US GAAP
Medzinárodné účtovné štandardy (IAS/IFRS, US GAAP)
Medzinárodné zdaňovanie
Mzdy a odvody
Nehnuteľnosti
Osobný rozvoj
Ostatné dane
Personalistika
Pohľadávky
Pracovné právo
Právo
Právo a manažment
Právo, Pracovné právo
Predaj
Riadenie
Riadenie firmy
Riadenie ľudských zdrojov
Samospráva
Školstvo
Školy
Smernice
Stavebníctvo
Účtovníctvo
Účtovníctvo a dane
Účtovníctvo verejnej správy
Umelá inteligencia
Verejná správa
Verejné obstarávanie-obstarávateľ
Verejné obstarávanie-uchádzač
Výroba
žiadny
Živnosť

apríl

06máj8:30Aktuálne zmeny v zamestnávaní cudzincov z tretích krajín8:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Personalistika

06máj8:30Aktuálne zmeny v zamestnávaní cudzincov z tretích krajín8:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Personalistika

06máj8:30Právne minimum pre starostov a primátorov8:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Legislatíva, zákony

Zobraziť všetky školenia

Eshop Podnikam.sk

Prejsť do eshopu

Zoznam firiem B2B

Zobraziť všetky firmy
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu. Ochrana osobných údajov | Podmienky používania | Kontakt | GDPR - Nastavenie sukromia
X