Buďte správne informovaný! Získajte prémiový účet TU
Prihlásenie
Zakúpiť členstvo
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
FOAF.sk - Aký má firma zisk? Kto ju vlastní? Kto má dlhy? Zistite TU

Pracujúcim matkám rodičovský príspevok nezrušia

Pracujúcim matkám rodičovský príspevok nezrušia
Ilustračné foto: shutterstock.com
8. júla 2013 Zdroj SITA, Podnikam.SK Tlačiť
Pracujúce ženy budú mať aj naďalej nárok na poberanie rodičovského príspevku. Na pondelkovom brífingu to uviedol premiér Robert Fico. (aktualizované o o reakciu štátneho tajomníka MPSVaR Jozefa Buriana.)
 
„Zostáva právna úprava v takej podobe, v akej je,“ povedal. Rezort práce a sociálnych vecí pritom minulý týždeň predložil legislatívny návrh, podľa ktorého by štát rodičovský príspevok nevyplácal pracujúcim matkám.
 

Fico nechcel niesť za Richterov výmysel politickú zodpovednosť

„Pokiaľ ide o úvahy, ktoré vznikajú na ministerstvách, beriem to ako tímy, ktoré pripravujú rôzne podklady,“ tvrdí predseda vlády. Následne sa však podľa neho nesie politická zodpovednosť. „Nebudeme konsolidovať na úkor sociálnej oblasti a toto posolstvo bude platiť,“ zdôraznil premiér. 
 
Vláda podľa Fica analyzovala všetky možnosti, ako hľadať zdroje aj v sociálnej oblasti a to, či kabinet môže na sociálnej oblasti založiť časť konsolidácie verejných financií. „Po tejto analýze môžem skonštatovať, že sociálny systém neumožňuje žiadny priestor na konsolidáciu verejných financií,“ povedal.
 

Stále zvažujú dve úrovne rodičovského príspevku

Ak sa podľa Fica budú uskutočňovať v najbližšom období konsolidačné opatrenia, nepôjdu na úkor sociálnej oblasti. Kabinet však podľa neho zvažuje možnosť obnoviť dve úrovne rodičovského príspevku tak, aby vyššiu dávku dostávali matky, ktoré pred nástupom na materskú dovolenku pracovali. Pripustil, že vláda nakoniec zachová súčasnú právnu úpravu, podľa ktorej všetky matky dostávajú rovnakú výšku rodičovského príspevku bez ohľadu na to, či pred pôrodom pracovali alebo nie. 
 

Pomohla Beblavého hromadná pripomienka

„Dnes zvíťazil zdravý rozum,“ povedal predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo v reakcii na rozhodnutie vlády zachovať poskytovanie rodičovského príspevku pre pracujúce matky. Ako ďalej uviedol na tlačovej besede, premiér Robert Fico musel v tejto veci ustúpiť tlaku verejnosti a opozície. Poslanec SDKÚ-DS Miroslav Beblavý označil pôvodný zámer nevyplácať rodičovský príspevok pracujúcim matkám za prejav veľkej nekompetentnosti. Beblavý inicioval hromadnú pripomienku proti návrhu na zrušenie vyplácania rodičovského príspevku pracujúcim ženám. 
 

Ministerstvo práce kritike nerozumie

Štátny tajomník ministerstva práce a sociálnych vecí a rodiny Jozef Burian nerozumie kritike opozičných poslancov. Podľa jeho slov v roku 2009 pri rovnakej úprave rodičovských príspevkov nevzniesli žiadnu hromadnú pripomienku a pri hlasovaní sa zdržali. Tvrdí, že to, čo predviedla v pondelok strana SDKÚ-DS, je pokrytectvo, demagógia a klamstvo.
 
„Ja sa pýtam, aké právo mali títo ľudia vôbec niečo kritizovať, keď sami pred mesiacom dali návrh zákona o rodičovskom príspevku do Národnej rady SR, za ktorý hlasovali takmer všetci opoziční poslanci a ktorý hovorí o tom, že usporíme práve na matkách, na ženách, na rodičovskej dovolenke 44 mil. eur,“ uviedol Burian. 
 
Úlohou rezortu práce pri predstavovaní balíka opatrení vrátane rodičovského príspevku nebolo podľa neho šetrenie či konsolidácia verejných financií. „Naopak my sme dali väčšiu flexibilitu v rámci tohto systému rodičovského príspevku a základnou úlohou bolo neznižovať životnú úroveň ľudí, ktorí sú odkázaní na sociálne dávky,“ povedal štátny tajomník. Ako pokračoval, bude akceptovať to, s čím prišiel premiér a budú hľadať také riešenie, aby bolo konzistentné s tým, ktoré predseda vlády predstavil. 
 

Vyšší rodičovský príspevok má byť do dvoch rokov veku dieťaťa

Rezort práce však chce obnoviť poskytovanie rodičovského príspevku vo vyššej sume tým rodičom, ktorí pred narodením dieťaťa pracovali a platili príspevky na nemocenské poistenie. Ak matka pred narodením dieťaťa nepracovala a preto nezískala nárok na materskú dávku, jej rodičovský príspevok klesne zo súčasných 199,6 eura na 160 eur. Matka, ktorá pred pôrodom pracovala a má preto nárok na materskú dávku, bude dostávať vyšší príspevok, ktorý dosiahne 260 eur. Rodičovský príspevok vo vyššej sume navrhuje ministerstvo poskytovať do dvoch rokov veku dieťaťa. 
 

 
Vyšší rodičovský príspevok pre ženy, ktoré boli pred pôrodom nemocensky poistené a získali nárok na materskú dávku, zaviedla bývalá ministerka práce a sociálnych vecí Viera Tomanová. Od začiatku roka 2010 vyšší rodičovský príspevok dosahoval 256 eur a nižšia suma bola na úrovni 164,22 eura. Bývalý minister práce a sociálnych vecí Jozef Mihál od začiatku roka 2011 zaviedol jednotnú výšku príspevku v sume 190,1 eura pre všetky matky. Súčasne však Mihál umožnil, aby rodičovský príspevok dostávali aj pracujúce matky. 
 

Odporúčané ebooky

K téme

FOAF.sk firmy - Hosp. výsledky, súvahy, výkazy, DLHY, vlastníci - Zistite TU

Najčítanejšie za 24 hodín

Z kategórie Ekonomika

Poradca podnikateľa a živnostníka

Prémiový obsah pre členov klubu Podnikam.sk

Zobraziť ďalšie články

Seriály na Podnikam.sk

Školenia, semináre, kurzy

BOZP - Bezpečnosť a ochrana zdravia pri práci
BOZP vo výrobe
Cash flow
Clo
Clo a logistika
Controlling
Dane a účtovníctvo
Doprava
Dotácie
DPH - Daň z pridanej hodnoty
DzP - Dane z príjmu
Enviro
Environmentalistika
Eurofondy
Finančné riadenie
IAS/IFRS
Industry 4.0
ISO
Komunikačné zručnosti
Koronavírus
Legislatíva a zákony
Legislatíva, zákony
Logistika
Manažérske zručnosti
Manažment
Marketing
Marketing a predaj
Marketingové zručnosti
Medzinárodné účtovné štandardy - IAS/IFRS, US GAAP
Medzinárodné účtovné štandardy (IAS/IFRS, US GAAP)
Medzinárodné zdaňovanie
Mzdy a odvody
Nehnuteľnosti
Osobný rozvoj
Ostatné dane
Personalistika
Počítačové zručnosti
Pohľadávky
Pracovné právo
Právo
Právo, Pracovné právo
Predaj
Riadenie
Riadenie firmy
Riadenie ľudských zdrojov
Samospráva
Školstvo
Školy
Smernice
Stavebníctvo
Účtovníctvo
Účtovníctvo a dane
Účtovníctvo verejnej správy
Umelá inteligencia
Verejná správa
Verejné obstarávanie-obstarávateľ
Verejné obstarávanie-uchádzač
Výroba
žiadny
Živnosť

apríl

02máj8:30Pochopenie zmlúv 2 - seminár v anglickom jazyku (Understanding Contracts 2)8:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Právo

02máj8:30Pochopenie zmlúv 2 - seminár v anglickom jazyku (Understanding Contracts 2)8:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Právo

06máj8:30Aktuálne zmeny v zamestnávaní cudzincov z tretích krajín8:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Personalistika

Zobraziť všetky školenia

Eshop Podnikam.sk

Prejsť do eshopu

Zoznam firiem B2B

Zobraziť všetky firmy
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu. Ochrana osobných údajov | Podmienky používania | Kontakt | GDPR - Nastavenie sukromia
X