Buďte správne informovaný! Získajte prémiový účet TU
Prihlásenie
Zakúpiť členstvo
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
FOAF.sk - Aký má firma zisk? Kto ju vlastní? Kto má dlhy? Zistite TU

Pokles cien na Slovensku sa v auguste prehĺbil

Pokles cien sa v auguste prehĺbil
Ilustračné foto: FreeDigitalPhotos.net
13. septembra 2014 Zdroj SITA, Podnikam.SK Tlačiť

V medziročnom porovnaní sa znížili najmä ceny potravín a nealkoholických nápojov.

Ceny v auguste klesali mierne rýchlejšie, ako očakávala Národná banka Slovenska

Medziročný prepad spotrebiteľských cien sa v auguste ešte prehĺbil. Inflácia totiž bola v ôsmom mesiaci na zápornej hodnote 0,2 %, čím sa oproti júlu znížila o 0,1 percentuálneho bodu. Rovnako aj na medzimesačnej báze spotrebiteľské ceny merané národnou metodikou v auguste oproti júlu klesli o 0,2 %, kým predchádzajúci mesiac boli nižšie o 0,1 %. Informuje o tom Štatistický úrad SR. 

V medziročnom porovnaní sa znížili najmä ceny potravín a nealkoholických nápojov o 1,7 % a dopravy o 1 %. Klesli však aj ceny poštových a telekomunikačných služieb o 0,9 % a bývania, vody, elektriny, plynu a iných palív; nábytku, bytového zariadenia a bežnej údržby domu zhodne o 0,7 %. Na druhej strane vzrástli ceny vzdelávania o 3,8 %, rozličných tovarov a služieb o 1,9 %, odevov a obuvi o 1,6 %, alkoholických nápojov a tabaku o 1,1 %. Ceny v hoteloch, kaviarňach a reštauráciách boli vyššie o 1 % v zdravotníctve o 0,9 % a za rekreáciu a kultúru si priplatíme 0,5 %. 

Medzimesačne klesli ceny v odboroch potraviny a nealkoholické nápoje o 0,9 %, odevy a obuv o 0,6 %, doprava a rekreácia a kultúra zhodne o 0,2 % a nižšie boli aj ceny rozličných tovarov a služieb o 0,1 %. Vzrástli ceny nábytku, bytového zariadenia a bežnej údržby domu, zdravia a vzdelávania zhodne o 0,2 % a alkoholických nápojov a tabaku o 0,1 %. Na júlovej úrovni zostali ceny za bývanie a energie, poštové a telekomunikačné služby a hotely, kaviarne a reštaurácie. 

Ceny tak v auguste klesali mierne rýchlejšie, ako očakávala Národná banka Slovenska. „V rámci štruktúry inflácie v porovnaní s predpokladmi klesali ceny potravín a mierne pomalšie rástla čistá inflácia bez pohonných látok. V rámci cien potravín rýchlejšie ako predpoklady klesali ceny nespracovaných potravín, najmä ceny zeleniny,“ uviedli v komentári analytici menového úseku centrálnej banky. 

Slovenské hospodárstvo podľa analytika UniCredit Bank Ľubomíra Koršňáka tak zostáva naďalej bez výraznejšieho inflačného ťahúňa. „V septembri očakávame, že medziročná zmena cien by sa mala priblížiť k stagnácii, v poslednom štvrťroku tohto roka by ceny mohli dokonca obnoviť veľmi mierny medziročný rast,“ uviedol vo svojom komentári s tým, že pomôcť by mala najmä nižšia porovnávacia báza z minulého roka, ktorá by mala pôsobiť proti ďalšiemu prehlbovaniu medziročného poklesu cien. 

Medziročná jadrová inflácia, ktorá sleduje spotrebiteľské ceny s vylúčením regulovaných cien a administratívnych zásahov v oblastí daní, v auguste dosiahla rovnako ako v júli 0 %. Čistá inflácia, ktorá na rozdiel od jadrovej nezohľadňuje ani vývoj cien potravín, dosiahla v auguste na medziročnej báze úroveň 0,4 %. V medzimesačnom porovnaní bola jadrová inflácia v auguste na úrovni záporných 0,3 %, pričom čistá inflácia predstavovala mínus 0,1 %. Samotné ceny potravín pritom v auguste medziročne klesli o 1,7 % a medzimesačne o 1,1 %. 

Slovensko sa po historicky najnižšej inflácii v roku 2010, ktorá vplyvom prudkého oslabenia dopytu v čase krízy v priemere dosiahla 1 %, vrátilo v ďalších rokoch k rýchlejšiemu rastu cien. V roku 2011 dosiahla priemerná inflácia 3,9 %, v roku 2012 to bolo 3,6 %. Vlani však rast cien opäť spomalil, najmä kvôli slabému spotrebiteľskému dopytu, čo vyústilo do priemernej inflácie za rok 2013 na úrovni 1,4 %. Na slabých úrovniach zotrvávajú aj v roku 2014 a centrálna banka predpokladá, že za celý tento rok bude rast cien iba tesne nad nulou.

Odporúčané ebooky

K téme

FOAF.sk firmy - Hosp. výsledky, súvahy, výkazy, DLHY, vlastníci - Zistite TU

Najčítanejšie za 24 hodín

Z kategórie Ekonomika

Poradca podnikateľa a živnostníka

Prémiový obsah pre členov klubu Podnikam.sk

Zobraziť ďalšie články

Seriály na Podnikam.sk

Školenia, semináre, kurzy

BOZP - Bezpečnosť a ochrana zdravia pri práci
BOZP vo výrobe
Cash flow
Clo
Clo a logistika
Controlling
Dane a účtovníctvo
Doprava
Dotácie
DPH - Daň z pridanej hodnoty
DzP - Dane z príjmu
Enviro
Environmentalistika
Eurofondy
Finančné riadenie
IAS/IFRS
Industry 4.0
ISO
Komunikačné zručnosti
Koronavírus
Legislatíva a zákony
Legislatíva, zákony
Logistika
Manažérske zručnosti
Manažment
Marketing
Marketing a predaj
Marketingové zručnosti
Medzinárodné účtovné štandardy - IAS/IFRS, US GAAP
Medzinárodné účtovné štandardy (IAS/IFRS, US GAAP)
Medzinárodné zdaňovanie
Mzdy a odvody
Nehnuteľnosti
Osobný rozvoj
Ostatné dane
Personalistika
Počítačové zručnosti
Pohľadávky
Pracovné právo
Právo
Právo, Pracovné právo
Predaj
Riadenie
Riadenie firmy
Riadenie ľudských zdrojov
Samospráva
Školstvo
Školy
Smernice
Stavebníctvo
Účtovníctvo
Účtovníctvo a dane
Účtovníctvo verejnej správy
Verejná správa
Verejné obstarávanie-obstarávateľ
Verejné obstarávanie-uchádzač
Výroba
žiadny
Živnosť

marec

27mar9:30ChatGPT a Bard – využitie v biznise9:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Marketing

27mar9:30ChatGPT a Bard – využitie v biznise9:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Marketing

27mar9:30ChatGPT a Bard – využitie v biznise9:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Marketing

Zobraziť všetky školenia

Eshop Podnikam.sk

Prejsť do eshopu

Zoznam firiem B2B

Zobraziť všetky firmy
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu. Ochrana osobných údajov | Podmienky používania | Kontakt | GDPR - Nastavenie sukromia
X