Buďte správne informovaný! Získajte prémiový účet TU
Prihlásenie
Zakúpiť členstvo
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
FOAF.sk - Aký má firma zisk? Kto ju vlastní? Kto má dlhy? Zistite TU

K návrhu stavebného zákona prišlo 2 309 pripomienok

K návrhu stavebného zákona prišlo 2 309 pripomienok
Ilustračné foto: FreeDigitalPhotos.net
31. augusta 2014 Zdroj SITA, Podnikam.SK Tlačiť

Ministerstvo musí preveriť všetky podpisové hárky na podporu hromadných pripomienok, či spĺňajú podmienky. 

Pripomienkovanie trvalo dva mesiace

Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR dostalo k návrhu nového zákona o územnom plánovaní a výstavbe (stavebný zákon) 2 309 pripomienok od 64 subjektov, z toho 1 143 označených ako zásadné, a štyri hromadné pripomienky. Ako agentúru SITA informoval rezortný hovorca Martin Kóňa, množstvo pripomienok sa opakuje, alebo je protichodných.

Napríklad, zaznamenali pripomienku na rozšírenie, ale aj na zúženie okruhu subjektov, ktoré majú byť účastníkmi stavebného konania. Takmer 150 pripomienok sa týka článkov, ktorými sa novelizujú iné súvisiace predpisy a 32 pripomienok smeruje k sprievodným materiálom.

K návrhu vyvlastňovacieho zákona na ministerstvo prišlo 352 pripomienok

Medzirezortné pripomienkovanie k návrhu stavebného zákona, ale aj k návrhu zákona o vyvlastňovaní pozemkov a stavieb trvalo dva mesiace do 18. augusta. K návrhu vyvlastňovacieho zákona na ministerstvo prišlo 352 pripomienok od 38 subjektov, z toho 78 zásadných a jedna hromadná pripomienka. „Pri návrhu zákona o vyvlastnení stavieb a pozemkov prevažná časť pripomienok sa týkala úpravy definícií, pojmov a úpravy vzťahov vo verejnom záujme,“ uviedol Kóňa.

Ministerstvo musí preveriť všetky podpisové hárky na podporu hromadných pripomienok, či spĺňajú podmienky. Nie je vylúčené, že niektoré hárky budú neplatné a niektoré hromadné pripomienky nebudú mať dosť podpisov, keďže minimum je päťsto. 

K pripomienkam zvolajú pracovné skupiny

Ministerstvo najprv všetky pripomienky zatriedi podľa jednotlivých ustanovení a podľa ich charakteru. „Následne budú zvolané pracovné skupiny, ktoré tieto pripomienky vyhodnotia a rozhodnú o ich zapracovaní do návrhov zákonov. Až po tomto procese bude možné rokovať s tými subjektmi, ktorých pripomienky nebudú akceptované,“ priblížil Kóňa. „Chceme prijať kvalitný zákon, ktorý si naši občania po takmer 40 rokoch určite zaslúžia,“ dodal. 

Občianske združenie VIA IURIS žiada vypustiť z návrhu stavebného zákona ustanovenia, ktoré podľa neho okliešťujú práva občanov pri povoľovaní stavieb a negatívne obmedzujú možnosti miest a obcí rozhodovať o svojom území. Inštitút urbánneho rozvoja tvrdí, že navrhovaný stavebný zákon neprimerane zasahuje do vlastníckeho práva majiteľov pozemkov alebo stavieb. 

Všetky obce budú povinné mať vlastný územný plán

Nový stavebný zákon má vytvoriť právny rámec na skvalitnenie, urýchlenie a zvýšenie efektívnosti výstavby. Mal by tiež riešiť problém zníženia úrovne disciplíny vo výstavbe. Všetky obce budú povinné mať vlastný územný plán a zavedie sa zastavovací plán s podmienkami pre nezastavané stavebné pozemky. Obmedzí sa správne konanie o umiestnení stavby a pri drobných stavbách sa úplne zruší. Vyvlastňovanie sa vyčleňuje zo súčasného stavebného zákona.

Vyvlastnenie bude možné pri súčasnom splnení štyroch podmienok, a to iba v nevyhnutnom rozsahu, vo verejnom záujme, na základe zákona a za primeranú náhradu. O vyvlastňovaní by mal rozhodovať okresný úrad v sídle kraja. Po novom sa upraví aj vzťah vyvlastnenia a náhrady – kompenzácie za nútený prechod alebo obmedzenie vlastníckeho práva. 

Návrhy oboch zákonov po schválení vo vláde a parlamente by mali nadobudnúť účinnosť 1. júla 2015. Súčasný stavebný zákon pochádza z roku 1976, v nezmenenej podobe platil až do roku 1990 a odvtedy do konca roku 2013 bol novelizovaný 28-krát.

Odporúčané ebooky

K téme

FOAF.sk firmy - Hosp. výsledky, súvahy, výkazy, DLHY, vlastníci - Zistite TU

Najčítanejšie za 24 hodín

Z kategórie Ekonomika

Poradca podnikateľa a živnostníka

Prémiový obsah pre členov klubu Podnikam.sk

Zobraziť ďalšie články

Seriály na Podnikam.sk

Školenia, semináre, kurzy

BOZP - Bezpečnosť a ochrana zdravia pri práci
BOZP vo výrobe
Cash flow
Clo
Clo a logistika
Controlling
Dane a účtovníctvo
Doprava
Dotácie
DPH - Daň z pridanej hodnoty
DzP - Dane z príjmu
Enviro
Environmentalistika
Eurofondy
Finančné riadenie
IAS/IFRS
Koronavírus
Legislatíva a zákony
Legislatíva, zákony
Logistika
Manažérske zručnosti
Manažment
Marketing
Marketing a predaj
Medzinárodné účtovné štandardy - IAS/IFRS, US GAAP
Medzinárodné účtovné štandardy (IAS/IFRS, US GAAP)
Medzinárodné zdaňovanie
Mzdy a odvody
Nehnuteľnosti
Osobný rozvoj
Ostatné dane
Personalistika
Pohľadávky
Pracovné právo
Právo
Právo, Pracovné právo
Predaj
Riadenie
Riadenie firmy
Riadenie ľudských zdrojov
Samospráva
Školstvo
Školy
Smernice
Stavebníctvo
Účtovníctvo
Účtovníctvo a dane
Účtovníctvo verejnej správy
Umelá inteligencia
Verejná správa
Verejné obstarávanie-obstarávateľ
Verejné obstarávanie-uchádzač
Výroba
žiadny
Živnosť

apríl

06máj8:30Právne minimum pre starostov a primátorov8:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Legislatíva, zákony

06máj8:30Aktuálne zmeny v zamestnávaní cudzincov z tretích krajín8:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Personalistika

06máj8:30Aktuálne zmeny v zamestnávaní cudzincov z tretích krajín8:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Personalistika

Zobraziť všetky školenia

Eshop Podnikam.sk

Prejsť do eshopu

Zoznam firiem B2B

Zobraziť všetky firmy
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu. Ochrana osobných údajov | Podmienky používania | Kontakt | GDPR - Nastavenie sukromia
X