Buďte správne informovaný! Získajte prémiový účet TU
Prihlásenie
Zakúpiť členstvo
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
FOAF.sk - Aký má firma zisk? Kto ju vlastní? Kto má dlhy? Zistite TU

Končí éra politických nominácií v mestských podnikoch? Prihlásilo sa vyše 50 uchádzačov

Končí éra politických nominácií v mestských podnikoch? Prihlásilo sa vyše 50 uchádzačov
Thinkstock
7. augusta 2015 Zdroj Podnikam.SK, MV Tlačiť

Noví riaditelia mestských podnikov by mohli byť známi na konci septembra, keď o nich bude rozhodovať mestské zastupiteľstvo.

Koniec politickým nomináciam v Bratislavských mestských podnikoch?

O posty šéfov v bratislavských mestských podnikoch je záujem, radnica dostala 53 prihlášok. Jedného uchádzača však musela výberová komisia vyradiť, prihláška totiž prišla až po stanovenom termíne. Ako agentúru SITA informovala hovorkyňa Bratislavy Ivana Skokanová, v najbližších dňoch budú na internetovej stránke hlavného mesta uverejnené životopisy i rozvojové projekty uchádzačov, ktorí splnili podmienky.

Bratislavská radnica hľadá nových šéfov podnikov Odvoz a likvidácia odpadu (OLO), Metro Bratislava, Dopravný podnik Bratislava (DPB) a Bratislavská vodárenská spoločnosť (BVS). Výberové konanie spustila bratislavská samospráva v polovici júla a uchádzači sa mohli prihlasovať na magistráte do 3. augusta. Uchádzačov o vedúcu funkciu v mestských podnikoch si výberová komisia zložená z poslancov mestského zastupiteľstva a zástupcov primátora pozve na verejné vypočutie. Noví riaditelia mestských podnikov by mohli byť známi na konci septembra, keď o nich bude rozhodovať mestské zastupiteľstvo.

Spôsob výberu kandidátov na vrcholové pozície v mestských podnikoch podľa primátora Bratislavy Iva Nesrovnala dokazuje, že hlavné mesto koná transparentne, cieľom je dosiahnuť odborné a odpolitizované riadenie mestských podnikov. „Mestské podniky sú kľúčové pre život mesta, musia byť riadené kompetentne a odborne, v prospech Bratislavčanov,“ povedal primátor Ivo Nesrovnal.

Pri výbere nových šéfov mestských podnikov sa bratislavská samospráva riadi zásadami spolupráce hlavného mesta s organizáciami, v ktorých je mesto jediným akcionárom alebo má majoritnú majetkovú účasť, ktoré bratislavskí mestskí poslanci schválili koncom júna. Nové pravidlá sa rodili niekoľko mesiacov, prvé rokovania sa začali už vo februári tohto roku.

Jednou z hlavných zmien oproti minulosti je, že šéfov mestských podnikov radnica vyberie vo výberových konaniach. Doteraz totiž mestské podniky riadili politickí nominanti. Pri nastavovaní výberového procesu hlavnému mestu pomáhala aj nezisková organizácia Transparency International Slovensko, ktorá sa zúčastňuje aj na stretnutiach výberovej komisie. Jedno sa konalo 5. augusta, ďalšie stretnutie je naplánované na 7. septembra. Transparency International plánuje po ukončení práce výberovej komisie pripraviť z celého výberového procesu hodnotiacu správu s odporúčaniami pre rozhodovacie procesy v samosprávach na Slovensku, informovala Skokanová.

Odporúčané ebooky

K téme

FOAF.sk firmy - Hosp. výsledky, súvahy, výkazy, DLHY, vlastníci - Zistite TU

Najčítanejšie za 24 hodín

Z kategórie Ekonomika

Poradca podnikateľa a živnostníka

Prémiový obsah pre členov klubu Podnikam.sk

Zobraziť ďalšie články

Seriály na Podnikam.sk

Školenia, semináre, kurzy

BOZP - Bezpečnosť a ochrana zdravia pri práci
BOZP vo výrobe
Cash flow
Clo
Clo a logistika
Controlling
Dane a účtovníctvo
Doprava
Dotácie
DPH - Daň z pridanej hodnoty
DzP - Dane z príjmu
Enviro
Environmentalistika
Eurofondy
Finančné riadenie
IAS/IFRS
Koronavírus
Legislatíva a zákony
Legislatíva, zákony
Logistika
Manažérske zručnosti
Manažment
Marketing
Marketing a predaj
Medzinárodné účtovné štandardy - IAS/IFRS, US GAAP
Medzinárodné účtovné štandardy (IAS/IFRS, US GAAP)
Medzinárodné zdaňovanie
Mzdy a odvody
Nehnuteľnosti
Osobný rozvoj
Ostatné dane
Personalistika
Pohľadávky
Pracovné právo
Právo
Právo a manažment
Právo, Pracovné právo
Predaj
Riadenie
Riadenie firmy
Riadenie ľudských zdrojov
Samospráva
Školstvo
Školy
Smernice
Stavebníctvo
Účtovníctvo
Účtovníctvo a dane
Účtovníctvo verejnej správy
Umelá inteligencia
Verejná správa
Verejné obstarávanie-obstarávateľ
Verejné obstarávanie-uchádzač
Výroba
žiadny
Živnosť

apríl

06máj8:30Právne minimum pre starostov a primátorov8:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Legislatíva, zákony

06máj8:30Aktuálne zmeny v zamestnávaní cudzincov z tretích krajín8:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Personalistika

06máj8:30Aktuálne zmeny v zamestnávaní cudzincov z tretích krajín8:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Personalistika

Zobraziť všetky školenia

Eshop Podnikam.sk

Prejsť do eshopu

Zoznam firiem B2B

Zobraziť všetky firmy
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu. Ochrana osobných údajov | Podmienky používania | Kontakt | GDPR - Nastavenie sukromia
X