Buďte správne informovaný! Získajte prémiový účet TU
Prihlásenie
Zakúpiť členstvo
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
FOAF.sk - Aký má firma zisk? Kto ju vlastní? Kto má dlhy? Zistite TU

Hospodársku situáciu v SR hodnotí pozitívne len 22 % firiem

Hospodársku situáciu v SR hodnotí pozitívne len 22 % spoločností
Ilustračné foto: FreeDigitalPhotos.net
25. marca 2015 Zdroj SITA, Podnikam.SK Tlačiť

Podľa prieskumu viacerých obchodných komôr pôsobiacich na Slovensku vníma ekonomickú situáciu v SR vníma 64 % firiem „uspokojivo“.

Zlepšenie v porovnaní s predchádzajúcim rokom predpovedá 28 % podnikov

Hospodársku situáciu na Slovensku hodnotí uspokojivo 64 % investorov. Len 22 % vníma ekonomickú situáciu pozitívne, zvyšných 14 % ju považuje za zlú. Vyplýva to z prieskumu, o ktorom informovala v stredu Slovensko-rakúska obchodná komora. Prieskum sa uskutočnil vo februári tohto roka, pričom sa ho zúčastnilo 167 lokálnych firiem.

Organizátormi boli Slovensko-rakúska obchodná komora v SR, Rakúske veľvyslanectvo – obchodné oddelenie Bratislava, Slovensko-nemecká obchodná a priemyselná komora, Slovensko-francúzska obchodná komora, Holandská obchodná komora v SR a Švédska obchodná komora v SR.

Približne každý tretí podnik by chcel rozšíriť investície a počet pracovníkov

Zlepšenie v porovnaní s predchádzajúcim rokom predpovedá 28 % podnikov, avšak necelých 60 % predpokladá stagnáciu ekonomiky. Očakávania vo vlastnom podniku vychádzajú značne optimistickejšie. Viac ako polovica firiem počíta s rastúcimi obratmi v tomto roku, kým len deväť percent sa zmierilo so zhoršením hospodárskej situácie.

Približne každý tretí podnik by chcel rozšíriť investície a počet pracovníkov. “Celkovo prieskum odráža o trochu optimistickejšie nálady ako ešte v roku 2014, eufóriu však zatiaľ nepociťujeme. Ani svetová konjunktúra, ani štátna hospodárska politika k tomu neposkytujú žiadne potrebné podnety,“ okomentoval výsledky prezident Slovensko-nemeckej obchodnej a priemyselnej komory (SNOPK) Vladimír Slezák. 

Z prieskumu tiež vyplynulo, že v kríze na Ukrajine nevidí väčšina respondentov momentálne žiadne nebezpečenstvo pre ekonomické činnosti. Sedem z desiatich spoločností je presvedčených, že ani konflikt, ani s ním spojené ekonomické sankcie EÚ by nemali mať nepriaznivé dopady na ich ekonomický rozvoj. 

Pre podniky v SR je menová únia dôležitá

Slovensko ako lokalitu pre podnikanie podľa názoru opýtaných investorov zvýhodňuje predovšetkým členstvo v EÚ, pracovité a produktívne pracovné sily za relatívne priaznivé náklady a dostupnosť a kvalita lokálnych dodávateľov.

“Kým mnohé krajiny Európy šíria skepsu o EÚ a o spoločnej mene euro, my tu máme jasné posolstvo podnikov, ako dôležitý je vnútorný trh a spoločná menová únia pre slovenské hospodárstvo,“ vysvetlil obchodný radca Rakúskeho veľvyslanectva na Slovensku Patrick Sagmeister. 

Legislatívne „reformy“ Smeru nepriniesli pozitívne účinky

Pri tohtoročných výsledkoch sa podľa organizátorov prieskumu nedá konštatovať, že by investori na podmienkach podnikania mohli niečo hodnotiť pozitívnejšie ako v uplynulom roku. Dokonca horšie boli hodnotené faktory ako systém odborného vzdelávania, pružnosť pracovného práva alebo vnímanie korupcie.

“Reformám zákonných predpisov v ostatnom čase, či už v oblasti pracovného práva, daňových predpisov alebo verejného obstarávania, nemôžu podniky pripisovať žiadne pozitívne účinky,“ poznamenal Slezák. Najviac vzrástla nespokojnosť v oblasti právnych istôt.

“Nedostatočná uplatniteľnosť právnych nárokov a pretrvávajúce problémy slovenského súdnictva investorov naďalej trápia,“ upozornil prezident SNOPK. Podľa neho konania trvajú príliš dlho a rozhodnutia spravidla nie sú predvídateľné.

Odporúčané ebooky

K téme

FOAF.sk firmy - Hosp. výsledky, súvahy, výkazy, DLHY, vlastníci - Zistite TU

Najčítanejšie za 24 hodín

Z kategórie Ekonomika

Poradca podnikateľa a živnostníka

Prémiový obsah pre členov klubu Podnikam.sk

Zobraziť ďalšie články

Seriály na Podnikam.sk

Školenia, semináre, kurzy

BOZP - Bezpečnosť a ochrana zdravia pri práci
BOZP vo výrobe
Cash flow
Clo
Clo a logistika
Controlling
Dane a účtovníctvo
Doprava
Dotácie
DPH - Daň z pridanej hodnoty
DzP - Dane z príjmu
Enviro
Environmentalistika
Eurofondy
Finančné riadenie
IAS/IFRS
Koronavírus
Legislatíva a zákony
Legislatíva, zákony
Logistika
Manažérske zručnosti
Manažment
Marketing
Marketing a predaj
Medzinárodné účtovné štandardy - IAS/IFRS, US GAAP
Medzinárodné účtovné štandardy (IAS/IFRS, US GAAP)
Medzinárodné zdaňovanie
Mzdy a odvody
Nehnuteľnosti
Osobný rozvoj
Ostatné dane
Personalistika
Pohľadávky
Pracovné právo
Právo
Právo, Pracovné právo
Predaj
Riadenie
Riadenie firmy
Riadenie ľudských zdrojov
Samospráva
Školstvo
Školy
Smernice
Stavebníctvo
Účtovníctvo
Účtovníctvo a dane
Účtovníctvo verejnej správy
Umelá inteligencia
Verejná správa
Verejné obstarávanie-obstarávateľ
Verejné obstarávanie-uchádzač
Výroba
žiadny
Živnosť

apríl

06máj8:30Právne minimum pre starostov a primátorov8:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Legislatíva, zákony

06máj8:30Aktuálne zmeny v zamestnávaní cudzincov z tretích krajín8:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Personalistika

06máj8:30Aktuálne zmeny v zamestnávaní cudzincov z tretích krajín8:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Personalistika

Zobraziť všetky školenia

Eshop Podnikam.sk

Prejsť do eshopu

Zoznam firiem B2B

Zobraziť všetky firmy
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu. Ochrana osobných údajov | Podmienky používania | Kontakt | GDPR - Nastavenie sukromia
X