Buďte správne informovaný! Získajte prémiový účet TU
Prihlásenie
Zakúpiť členstvo
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
FOAF.sk - Aký má firma zisk? Kto ju vlastní? Kto má dlhy? Zistite TU

Poslanci posunuli do 2. čítania novelu o zdravotnom poistení

Poslanci posunuli do 2. čítania novelu o zdravotnom poistení
Koláž: Podnikam.sk
12. februára 2015 Zdroj SITA, Podnikam.SK Tlačiť

Návrh ministerstva zdravotníctva sa dotýka všeobecných lekárov, živnostníkov i zdravotných poisťovní.

Ministerstvo plánuje presadiť aj zmeny pre SZČO

Parlament posunul do druhého čítania návrh novely zákona o zdravotnom poistení. Ministerstvo chce zmenou legislatívy rozšíriť kompetencie všeobecných lekárov, splnomocniť ich plánuje na výkon dispenzárnej starostlivosti. Ide o systematické sledovanie pacienta s chronickou chorobou, v stabilizovanom stave, s cieľom dlhodobej stabilizácie zdravotného stavu, čím sa predchádza jeho zhoršeniu.

Dispenzarizácia zahŕňa pravidelné vyšetrenia a nastavenie liečby. V súčasnosti ju vykonávajú len špecialisti. Aké konkrétne diagnózy budú spadať pod dispenzár všeobecného lekára, ministerstvo ešte nezadefinovalo, už teraz však konštatuje, že pôjde len o niekoľko vybraných chorôb. Určí ich po diskusii s odborníkmi.

Živnostníci – dlžníci

Ministerstvo plánuje presadiť aj zmeny pre samostatne zárobkovo činné osoby. Tie, ktoré splácajú svoje podlžnosti na zdravotnom poistení, budú i naďalej vedené ako dlžníci, avšak po novom majú mať nárok na úhradu celej zdravotnej starostlivosti hradenej z verejného zdravotného poistenia.

V súčasnosti platí, že hoci živnostník dlžnú sumu zdravotnej poisťovni riadne spláca, tá je povinná mu zaplatiť len neodkladnú zdravotnú starostlivosť, na úhradu plánovanej operácie či kúpeľnej liečby nárok nemá.

MZ ďalej navrhuje, aby pre zaradenie dlžníka do zoznamu dlžníkov postačovalo, že nemá uhradené preddavky za akékoľvek najmenej tri mesiace, podmienka, že musí ísť o tri mesiace v príslušnom kalendárnom roku sa tak zruší. Zároveň chce MZ presadiť, že ak suma neuhradených preddavkov bude vyššia ako sto eur, nemusí byť splnená podmienka aspoň troch mesiacov. 

Poisťovne budú sa budú musieť zaoberať námietkami voči výkazu nedoplatkov

Aj ďalšie opatrenie rezortu zdravotníctva sa dotýka zdravotných poisťovní. MZ chce, aby boli povinné zaoberať sa všetkými námietkami voči výkazu nedoplatkov, ktoré boli podané v zákonnej lehote, a to bez ohľadu na to, či obsahujú dôvod podania alebo nie, respektíve či dôvod ich podania považuje poisťovňa za relevantný alebo nie.

Ako MZ tvrdí, reaguje tak na prípady z praxe, kedy platitelia poistného podajú námietky, ktoré sú síce vecné, avšak zdravotná poisťovňa ich bez uvedenia dôvodu neakceptuje a nezaoberá sa nimi. Následne podľa ministerstva poisťovňa výkaz nedoplatkov správoplatní a odstúpi na súdne vymáhanie, čím uprie právo poistenca na prípadnú nápravu na Úrade pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. 

Ministerstvo myslelo aj na stavovské organizácie. Umožní komorám zvýšiť ročný poplatok za vedenie registra zdravotníckych pracovníkov až na 15 eur. Ide o maximálnu sumu. Poplatok uhrádzajú zdravotníci registrovaní v príslušnej komore, v súčasnosti je jeho výška najviac 5 eur. 

Odvodová úľava diskriminuje aktívnych ľudí, tvrdí Mihál

Zavedenie odvodovej odpočítateľnej položky (OOP) je diskriminujúce pre ľudí, ktorí sú aktívni, ktorým minimálna mzda v zamestnaní nestačí a snažia sa privyrobiť si niečo navyše, je nastavená zle a demotivujúco. Konštatoval to poslanec Jozef Mihál (SaS) v rozprave k prerokovávanému návrhu novely zákona o zdravotnom poistení. Poukazuje na to, že ľudia s bočnými príjmami nebudú mať fakticky nárok na OOP a ich zamestnávateľ si pri nich nebude môcť znížiť náklady.

Ako Mihál upozornil, to môže viesť až k strate zamestnania. Vysvetlil to na príklade dvoch pracovníkov s príjmom 400 eur mesačne. Za zamestnanca, ktorý má len jedno zamestnanie zaplatí jeho zamestnávateľ po uplatnení odvodovej úľavy 6 eur na zdravotné poistenie.

Za druhého zamestnanca, ktorý si chce popri práci ešte privyrobiť a má založenú živnosť, bude jeho zamestnávateľ hradiť odvody v plnej výške, čiže 40 eur. „Je možné, že práve kvôli tomu bude mať ten zamestnanec, ktorý má živnosť, problémy, pretože bude stáť zamestnávateľa o 400 eur ročne viac,“ konštatoval Mihál. 

Podľa Mihála je nespochybniteľné, že týmto opatrením sa vytiahne pár tisíc ľudí z úradu práce a ľahšie sa zamestnajú, ale na strane druhej likviduje tých, ktorý majú okrem príjmu zo zamestnania na úrovni minimálnej mzdy ešte ďalšie príjmy.

Problém vidí poslanec aj v tom, že OOP si nemôžu uplatniť ani napríklad dohodári, poslanci obecných zastupiteľstiev, či samostatne zárobkovo činné osoby, ktorým sa každým rokom práve naopak zdravotné odvody zvyšujú. 

Odvodová odpočítateľná položka sa začala uplatňovať od začiatku januára. Cieľom odvodovej úľavy je znížiť zdravotné odvody nízkopríjmových zamestnancom s príjmom do 570 eur v hrubom a zvýšiť ich čistú mzdu. Menej na odvodoch uhradí aj zamestnávateľ. 

Odporúčané ebooky

K téme

FOAF.sk firmy - Hosp. výsledky, súvahy, výkazy, DLHY, vlastníci - Zistite TU

Najčítanejšie za 24 hodín

Z kategórie Odvody do zdravotnej poisťovne

Poradca podnikateľa a živnostníka

Prémiový obsah pre členov klubu Podnikam.sk

Zobraziť ďalšie články

Seriály na Podnikam.sk

Školenia, semináre, kurzy

BOZP - Bezpečnosť a ochrana zdravia pri práci
BOZP vo výrobe
Cash flow
Clo
Clo a logistika
Controlling
Dane a účtovníctvo
Doprava
Dotácie
DPH - Daň z pridanej hodnoty
DzP - Dane z príjmu
Enviro
Environmentalistika
Eurofondy
Finančné riadenie
IAS/IFRS
Industry 4.0
ISO
Komunikačné zručnosti
Koronavírus
Legislatíva a zákony
Legislatíva, zákony
Logistika
Manažérske zručnosti
Manažment
Marketing
Marketing a predaj
Marketingové zručnosti
Medzinárodné účtovné štandardy - IAS/IFRS, US GAAP
Medzinárodné účtovné štandardy (IAS/IFRS, US GAAP)
Medzinárodné zdaňovanie
Mzdy a odvody
Nehnuteľnosti
Osobný rozvoj
Ostatné dane
Personalistika
Počítačové zručnosti
Pohľadávky
Pracovné právo
Právo
Právo, Pracovné právo
Predaj
Riadenie
Riadenie firmy
Riadenie ľudských zdrojov
Samospráva
Školstvo
Školy
Smernice
Stavebníctvo
Účtovníctvo
Účtovníctvo a dane
Účtovníctvo verejnej správy
Verejná správa
Verejné obstarávanie-obstarávateľ
Verejné obstarávanie-uchádzač
Výroba
žiadny
Živnosť

marec

27mar9:30ChatGPT a Bard – využitie v biznise9:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Marketing

27mar9:30ChatGPT a Bard – využitie v biznise9:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Marketing

27mar9:30ChatGPT a Bard – využitie v biznise9:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Marketing

Zobraziť všetky školenia

Eshop Podnikam.sk

Prejsť do eshopu

Zoznam firiem B2B

Zobraziť všetky firmy
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu. Ochrana osobných údajov | Podmienky používania | Kontakt | GDPR - Nastavenie sukromia
X