Buďte správne informovaný! Získajte prémiový účet TU
Prihlásenie
Zakúpiť členstvo
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
FOAF.sk - Aký má firma zisk? Kto ju vlastní? Kto má dlhy? Zistite TU

Odvody opäť stúpnu tisíckam poistencov

dane-odvody/odvody-zdrav-poistovne/10/odvody-opat-stupnu-tisickam-poistencov
Koláž: Podnikam.sk
23. novembra 2014 Zdroj Podnikam.SK, IT Tlačiť

Splátkový kalendár si pre ročné zúčtovanie vybavovalo niekoľko tisíc poistencov.

Len vo VšZP stúpnu odvody vyše 140 tisícom SZČO

Budúci rok opäť prinesie zvyšovanie odvodov pre samostatne zárobkovo činné osoby. „Je možné predpokladať, že platiteľom, ktorí mali minimálny preddavok na poistné v roku 2014 (142 tisíc platiteľov), stúpne preddavok zo sumy 56,35 € na sumu 57,68 €,“ informovala Podnikam.SK hovorkyňa Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP) Eva Ravingerová.

Reálne údaje o predpise preddavkov za SZČO bude mať poisťovňa k dispozícii až koncom februára 2015, takže porovnania s rokom 2014 bude možné robiť až potom, dodala hovorkyňa. Najväčšia zdravotná poisťovňa pritom eviduje vyše 230 tisíc SZČO.

TIP: Končím s podnikaním: kde to treba ohlásiť? Aký mám nárok na podporu?

Za rok 2013 pritom VšZP evidovala nedoplatok u vyše 130 tisíc poistencov v kategórii SZČO. Priemerná výška pohľadávky dosahovala 535 eur.

Vlani poisťovňa uzatovrila splátkový kalendár so 4 763 SZČO. „VšZP uzatvára splátkový kalendár najčastejšie na 6 mesiacov, priemerná výška splátky 81 eur. Pri uzatváraní splátkového kalendára sa klient posudzuje komplexne tzn. priemerná výška splátky je vypočítaná z období, ktoré sa netýkajú nedoplatkov z roku 2013,“ informovala poisťovňa.

Nedoplatky mali tisícky poistencov aj v Union ZP

Podľa Veroniky Hauswaldovej z Union zdravotnej poisťovne preddavky za rok 2015 (oproti preddavkom za 2014) klesnú okolo 2400 poistencom a stúpnu okolo 26 000 poistencom. Union ZP pritom eviduje ako aktívnych SZČO  okolo 35 000 poistencov. 

V rámci ročného zúčtovania poistného za rok 2013 Union ZP eviduje okolo 22 000 SZČO, ktorých výsledkom ročného zúčtovania poistenia je za rok 2013 bol nedoplatok v priemernej výške približne 290 eur.

Žiadosť o splátkový kalendár doručilo okolo 300 z nich. Za rok 2013 bolo zdravotnou poisťovňou povolené splatenie dlhu v priemere na 6 splátok, priemerná výška splátky je okolo 75 eur/mesačne.

Zdravotná poisťovňa Dôvera údaje neposkytla.

Stúpnu aj sociálne odvody

Každoročne od 1. januára sa mení suma tzv. maximálneho a minimálneho vymeriavacieho základu, z ktorého sa následne odvíja mesačná suma poistného do Sociálnej poisťovne. Kým v roku 2014 bolo minimálne poistné pre povinne poistenú SZČO 133,42  eur, od budúceho roka to bude 136,57 eura.

Minimálny vymeriavací základ na platenie sociálnych odvodov sa pre SZČO od 1. januára 2015 zvýši zo 402,5 eura na 412 eur. 

Pre porovnanie, priemerná výška vymeriavacieho základu pre povinne platiacich SZČO, z ktorého odviedli poistné, bola v období január až jún minulého roka na nemocenské poistenie 411,12 eura, v rovnakom období za rok 2014 to už bolo 450,81 eura.

Podľa hovorcu SP Petra Višvádera si poistné z minimálneho základu platí väčšina SZČO – v auguste tohto roka to bolo 82%. Počet povinne platiacich zaregistrovaných SZČO sa pohybuje okolo 220 tisíc.

Vymeriavací základ SZČO na platenie poistného na sociálne poistenie sa určuje podľa pravidiel, ktoré ešte v roku 2012 zaviedla vláda Roberta Fica. K základu dane sa rovnako ako vlani spätne pripočítajú povinne platené odvody na sociálne a zdravotné poistenie, ktoré si osoba zahrnula do výdavkov.

Tohtoročnou novinkou je to, že výsledný súčet sa už nedelí počtom mesiacov podnikania v minulom roku, ale dvanástimi, teda počtom mesiacov v roku. Táto zmena môže priniesť tým SZČO, ktoré vlani nepodnikali celý rok, nižší vymeriavací základ na platenie odvodov. Ďalšou zmenou je to, že koeficient, ktorým sa delí základ dane, sa pre tento rok znižuje na 1,6 z vlaňajších 1,9.  

Odporúčané ebooky

K téme

FOAF.sk firmy - Hosp. výsledky, súvahy, výkazy, DLHY, vlastníci - Zistite TU

Najčítanejšie za 24 hodín

Z kategórie Odvody do sociálnej poisťovne

Poradca podnikateľa a živnostníka

Prémiový obsah pre členov klubu Podnikam.sk

Zobraziť ďalšie články

Seriály na Podnikam.sk

Školenia, semináre, kurzy

BOZP - Bezpečnosť a ochrana zdravia pri práci
BOZP vo výrobe
Cash flow
Clo
Clo a logistika
Controlling
Dane a účtovníctvo
Doprava
Dotácie
DPH - Daň z pridanej hodnoty
DzP - Dane z príjmu
Enviro
Environmentalistika
Eurofondy
Finančné riadenie
IAS/IFRS
Industry 4.0
ISO
Komunikačné zručnosti
Koronavírus
Legislatíva a zákony
Legislatíva, zákony
Logistika
Manažérske zručnosti
Manažment
Marketing
Marketing a predaj
Marketingové zručnosti
Medzinárodné účtovné štandardy - IAS/IFRS, US GAAP
Medzinárodné účtovné štandardy (IAS/IFRS, US GAAP)
Medzinárodné zdaňovanie
Mzdy a odvody
Nehnuteľnosti
Osobný rozvoj
Ostatné dane
Personalistika
Počítačové zručnosti
Pohľadávky
Pracovné právo
Právo
Právo, Pracovné právo
Predaj
Riadenie
Riadenie firmy
Riadenie ľudských zdrojov
Samospráva
Školstvo
Školy
Smernice
Stavebníctvo
Účtovníctvo
Účtovníctvo a dane
Účtovníctvo verejnej správy
Verejná správa
Verejné obstarávanie-obstarávateľ
Verejné obstarávanie-uchádzač
Výroba
žiadny
Živnosť

marec

27mar9:30ChatGPT a Bard – využitie v biznise9:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Marketing

27mar9:30ChatGPT a Bard – využitie v biznise9:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Marketing

27mar9:30ChatGPT a Bard – využitie v biznise9:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Marketing

Zobraziť všetky školenia

Eshop Podnikam.sk

Prejsť do eshopu

Zoznam firiem B2B

Zobraziť všetky firmy
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu. Ochrana osobných údajov | Podmienky používania | Kontakt | GDPR - Nastavenie sukromia
X