Buďte správne informovaný! Získajte prémiový účet TU
Prihlásenie
Zakúpiť členstvo
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
FOAF.sk - Aký má firma zisk? Kto ju vlastní? Kto má dlhy? Zistite TU

Odvodová úľava je podľa opozície diskriminačná

Odvodová úľava je podľa opozície diskriminačná
Koláž: Podnikam.sk
26. novembra 2014 Zdroj SITA, Podnikam.SK Tlačiť

Poslanci pripomínajú, že kým zamestnanec s minimálnou mzdou 380 eur zdravotné odvody platiť nebude, živnostník s rovnakým zárobkom áno.

Výhody pre zamestnancov podľa Mihála zaplatia najmä živnostníci

Rokovanie o odvodovej odpočítateľnej položke (OOP) vyvolalo v parlamente kritiku opozície. Tá namietala skrátené legislatívne konanie pri tak závažnom opatrení, ako aj to, že diskriminuje isté skupiny obyvateľov. Poslanec Ivan Švejna (Most- Híd) povedal, že nejde o sociálny ale o volebný balíček, odvodovú úľavu označil za pseudogeniálny nápad, ktorý zaplatia daňoví poplatníci a ktorý bude mať za následok zvýšenie deficitu verejných financií. Opatreniu vyčíta najmä to, že diskriminuje ľudí, ktorí majú síce príjem 380 eur, čo bude zodpovedať sume budúcoročnej minimálnej mzdy, ale sú napríklad samostatne zárobkovo činnými osobami.

Podotýka, že živnostník s takýmto príjmom, bude musieť platiť zdravotné odvody aj naďalej. Rovnako na tom budú aj dohodári, ktorí majú dokonca ešte nižší príjem. Podľa Švejnu sa môžu cítiť diskriminovaní aj neevidovaní nezamestnaní, ktorí hoci nemajú žiaden príjem, odvody platiť musia. „Toto nie je spôsob solidarity. Jednoducho aký je spôsob solidarity, že tí, čo majú nižší príjem, tí, ktorých som uviedol, musia platiť do spoločného balíka a tí, čo majú vyšší príjem, nemusia,“ podotkol Švejna v rozprave. Opatrenie je podľa neho rozdávanie peňazí iných občanov na úkor deficitu a nezlepšuje zdravotníctvo. 

Rovnakú námietku vzniesol aj Jozef Mihál (SaS). Ten doplnil, že len napríklad dohodárov je niekoľko desiatok tisíc a mnohí z nich zarobia podstatne menej ako zamestnanci. Takisto ako Švejna namieta, že OOP si nebudú môcť uplatniť samostatne zárobkovo činné osoby ako živnostníci, tlmočníci, autori či umelci, ktorí tvoria taktiež nezanedbateľnú skupinu.

„Týka sa len zamestnancov v pracovnom, služobnom pomere,“ povedal Mihál na margo odvodovej úľavy. Tieto výhody pre zamestnancov podľa neho reálne zaplatia najmä živnostníci, ktorým, ako podotýka, vláda neustále zvyšuje odvody. Pýta sa, kde je v tomto systéme spravodlivosť, či poistenec štátu čerpá menej zdravotnej starostlivosti ako živnostník, ktorý zaplatí na odvodoch viac. 

Vyšším mzdovým pásmam vláda kompenzáciu neponúka

Opatreniu vyčíta aj niekoľko ďalších nedostatkov, v ďalšom čítaní chce predložiť pozmeňujúce návrhy. Okrem iného pripomína, že na Slovensku je až šesť pásiem minimálnej mzdy a zdvihnutím tej najnižšej sa zdvíha aj ďalších päť. „Pýtam sa, kde je nejaká kompenzácia pre priemerne alebo mierne nadpriemerne zarábajúcich zamestnancov, tých, ktorí zarábajú 600, 700 eur? Pretože aj tým musia zamestnávatelia zdvihnúť zo zákona mzdy a týmto tú kompenzáciu cez odpočítateľnú položku neponúkate,“ uviedol Mihál. 

Kažimír opustil rokovaciu sálu

Mihál navyše podotýka, že zavedenie OOP avizovala vládna strana Smer-SD už v lete tohto roka, napriek tomu sa o nej rokuje v skrátenom konaní. Podľa neho už v auguste mohla ísť novela do riadneho medzirezortného pripomienkového konania, tak aby verejnosť dostala priestor vyjadriť sa a dať pripomienky na zlepšenie. „Celý postup, ktorý vaša strana v tejto veci zaujala, chápem ako určité divadlo pre voličov, aby ste ukázali drámu, ako vy viete reagovať na poslednú chvíľu,“ skonštatoval Mihál. Počas jeho vystúpenia vznikla menšia hádka medzi ním a ministrom financií Petrom Kažimírom, ktorý následne na chvíľu opustil rokovaciu sálu. 

Vďaka OOP sa majú od budúceho roka znížiť zdravotné odvody pre zamestnancov s príjmom do 570 eur mesačne, resp. 6 840 eur ročne. Odvodová odpočítateľná položka má byť v rovnakej výške ako budúcoročná minimálna mzda, čiže 380 eur mesačne, v prepočte na celý rok 4 560 eur. Zamestnanec s minimálnou mzdou nebude platiť žiadne zdravotné odvody. S rastom príjmu o jedno euro klesne suma OOP o dve eurá. Odvodová úľava sa zavádza v návrhu novely zákona o zdravotnom poistení. Legislatíva má nadobudnúť účinnosť od prvého januára budúceho roka.

Odporúčané ebooky

K téme

FOAF.sk firmy - Hosp. výsledky, súvahy, výkazy, DLHY, vlastníci - Zistite TU

Najčítanejšie za 24 hodín

Z kategórie Odvody do zdravotnej poisťovne

Poradca podnikateľa a živnostníka

Prémiový obsah pre členov klubu Podnikam.sk

Zobraziť ďalšie články

Seriály na Podnikam.sk

Školenia, semináre, kurzy

BOZP - Bezpečnosť a ochrana zdravia pri práci
BOZP vo výrobe
Cash flow
Clo
Clo a logistika
Controlling
Dane a účtovníctvo
Doprava
Dotácie
DPH - Daň z pridanej hodnoty
DzP - Dane z príjmu
Enviro
Environmentalistika
Eurofondy
Finančné riadenie
IAS/IFRS
Industry 4.0
ISO
Komunikačné zručnosti
Koronavírus
Legislatíva a zákony
Legislatíva, zákony
Logistika
Manažérske zručnosti
Manažment
Marketing
Marketing a predaj
Marketingové zručnosti
Medzinárodné účtovné štandardy - IAS/IFRS, US GAAP
Medzinárodné účtovné štandardy (IAS/IFRS, US GAAP)
Medzinárodné zdaňovanie
Mzdy a odvody
Nehnuteľnosti
Osobný rozvoj
Ostatné dane
Personalistika
Počítačové zručnosti
Pohľadávky
Pracovné právo
Právo
Právo, Pracovné právo
Predaj
Riadenie
Riadenie firmy
Riadenie ľudských zdrojov
Samospráva
Školstvo
Školy
Smernice
Stavebníctvo
Účtovníctvo
Účtovníctvo a dane
Účtovníctvo verejnej správy
Verejná správa
Verejné obstarávanie-obstarávateľ
Verejné obstarávanie-uchádzač
Výroba
žiadny
Živnosť

marec

27mar9:30ChatGPT a Bard – využitie v biznise9:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Marketing

27mar9:30ChatGPT a Bard – využitie v biznise9:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Marketing

27mar9:30ChatGPT a Bard – využitie v biznise9:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Marketing

Zobraziť všetky školenia

Eshop Podnikam.sk

Prejsť do eshopu

Zoznam firiem B2B

Zobraziť všetky firmy
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu. Ochrana osobných údajov | Podmienky používania | Kontakt | GDPR - Nastavenie sukromia
X