Buďte správne informovaný! Získajte prémiový účet TU
Prihlásenie
Zakúpiť členstvo
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
FOAF.sk - Aký má firma zisk? Kto ju vlastní? Kto má dlhy? Zistite TU

Byť alebo nebyť platcom DPH?

Muž premýšľajúci o peniazoch
Ilustračné foto: FreeDigitalPhotos.net
27. októbra 2014 Zdroj Podnikam.SK Tlačiť

Riešením býva založenie podnikovej štruktúry, kedy podnikateľ môže disponovať aj dvoma spoločnosťami, pričom jedna bude platiteľ DPH a druhá nie.

Cenová konkurencieschopnosť vs. lacnejšie obstaranie majetku

Byť platcom DPH sa oplatí najmä tomu, kto sa zaoberá obchodom (predaj/nákup). Výhodou tohto postavenia je to, že spoločnosť má možnosť nárokovať si zaplatenú DPH na vstupe. Na druhej strane sa platcom DPH neoplatí byť tomu, kto napríklad poskytuje služby širokému okruhu koncových spotrebiteľov (rozumej „štandardným občanom“, nie podnikateľom).

Dôvodom je to, že koncový spotrebiteľ nemá možnosť nárokovať si zaplatenú DPH. Na druhej strane však podnikateľ dodávajúci služby (ak by bol platiteľ DPH) musí vystaviť faktúru aj s DPH, ktorú odvádza štátu. V dôsledku tejto skutočnosti však podnikateľ, ktorý je platiteľom DPH, nemôže cenovo konkurovať podnikateľovi, ktorý platcom DPH nie je. Platiteľ DPH má totižto sumy navýšene o 20% DPH, čiže jeho služby sú pre koncového spotrebiteľa logicky drahšie.

Na zváženie však prichádza prípad, kedy podnikateľ, ktorý je neplatiteľ DPH, a tým je „cenovo konkurencieschopnejší“, chce kúpiť do majetku svojej spoločnosti napríklad nebytový priestor či auto. Ich kúpu si ako neplatiteľ DPH nemôže uplatniť zaplatenú DPH na vstupe.

Ako to vyriešiť?

Riešením býva založenie podnikovej štruktúry, kedy podnikateľ môže disponovať aj dvoma spoločnosťami, pričom jedna bude platiteľ DPH a druhá zasa nie, pričom podnikanie s nimi „previaže“. Samozrejme, v tejto súvislosti je nutná analýza, nakoľko viac spoločností znamená vyššiu administratívnu a účtovnú záťaž.

Nemožno zabudnúť ani na daňové licencie, čiže podnikateľ by znášal „daňové bremeno“ za dve spoločnosti. Podniková štruktúra (rozumej využívanie dvoch a viac spoločností v tom istom podnikaní) môže byť nevyhnutnosťou aj pri ochrane majetku.

Podnikateľ má v skratke jednu spoločnosť na majetok a druhú na prevádzku podniku Riziko z podnikania je tak „posunuté“ na spoločnosť, ktorá vykonáva prevádzku podniku, avšak nie je na nej majetok. Spoločnosť bez majetku si však môže majetok potrebný k prevádzke podniku od spoločnosti, ktorá ho vlastní prenajať.

Je množstvo štruktúr, ktoré prinášajú okrem daňových výhod, aj výhody akými sú ochrana majetku, anonymita, využitie synergie, lepšia prehľadnosť v projektoch, lepšie financovanie od bánk, atď. Samozrejme, nutná je analýza podnikania, efektívne nadstavenie a previazanie podnikania nevynímajúc právne a účtovné ošetrenie.

RADA: V zmysle zákona o DPH, ak podnikateľ za posledných 12 mesiacov presiahne obrat 49 790,- €, tak je povinný registrovať sa k DPH. V tejto súvislosti môžu podnikatelia, ktorí z vyššie uvedeného dôvodu nechcú byť platiteľmi DPH, zvážiť rozloženie svojho obratu na dve spoločnosti, resp. na živnosť a spoločnosť. 

Autor: JUDr. Ján Marônek, z portálu www.m2b.sk, kde si môžete objednať služby ako založenie sro, predaj firmy s DPH, predaj ready made, či likvidáciu firmy

Odporúčané ebooky

K téme

FOAF.sk firmy - Hosp. výsledky, súvahy, výkazy, DLHY, vlastníci - Zistite TU

Témy

Chcem začať podnikaťPodnikamPrémiový obsah

Najčítanejšie za 24 hodín

Z kategórie DPH

Poradca podnikateľa a živnostníka

Prémiový obsah pre členov klubu Podnikam.sk

Zobraziť ďalšie články

Seriály na Podnikam.sk

Školenia, semináre, kurzy

BOZP - Bezpečnosť a ochrana zdravia pri práci
BOZP vo výrobe
Cash flow
Clo
Clo a logistika
Controlling
Dane a účtovníctvo
Doprava
Dotácie
DPH - Daň z pridanej hodnoty
DzP - Dane z príjmu
Enviro
Environmentalistika
Eurofondy
Finančné riadenie
IAS/IFRS
Koronavírus
Legislatíva a zákony
Legislatíva, zákony
Logistika
Manažérske zručnosti
Manažment
Marketing
Marketing a predaj
Medzinárodné účtovné štandardy - IAS/IFRS, US GAAP
Medzinárodné účtovné štandardy (IAS/IFRS, US GAAP)
Medzinárodné zdaňovanie
Mzdy a odvody
Nehnuteľnosti
Osobný rozvoj
Ostatné dane
Personalistika
Pohľadávky
Pracovné právo
Právo
Právo a manažment
Právo, Pracovné právo
Predaj
Riadenie
Riadenie firmy
Riadenie ľudských zdrojov
Samospráva
Školstvo
Školy
Smernice
Stavebníctvo
Účtovníctvo
Účtovníctvo a dane
Účtovníctvo verejnej správy
Umelá inteligencia
Verejná správa
Verejné obstarávanie-obstarávateľ
Verejné obstarávanie-uchádzač
Výroba
žiadny
Živnosť

apríl

06máj8:30Aktuálne zmeny v zamestnávaní cudzincov z tretích krajín8:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Personalistika

06máj8:30Aktuálne zmeny v zamestnávaní cudzincov z tretích krajín8:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Personalistika

06máj8:30Právne minimum pre starostov a primátorov8:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Legislatíva, zákony

Zobraziť všetky školenia

Eshop Podnikam.sk

Prejsť do eshopu

Zoznam firiem B2B

Zobraziť všetky firmy
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu. Ochrana osobných údajov | Podmienky používania | Kontakt | GDPR - Nastavenie sukromia
X