Buďte správne informovaný! Získajte prémiový účet TU
Prihlásenie
Zakúpiť členstvo
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
FOAF.sk - Aký má firma zisk? Kto ju vlastní? Kto má dlhy? Zistite TU

Ručenie za daň z pridanej hodnoty

dane-a-odvody/dph/rucenie--dan-pridanej-hodnoty
Ilustračné foto: FreeDigitalPhotos.net
23. októbra 2014 Zdroj Podnikam.SK, SC Tlačiť

Na uplatnenie inštitútu ručenia musí byť splnených viacero podmienok.

Naplnenie podmienok na uplatnenie ručenia za daň zisťuje daňový úrad

Ručenie za daň z pridanej hodnoty je inštitút, ktorým sa pri splnení podmienok určených zákonom č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty (ďalej len „zákon o DPH“) prenáša povinnosť zaplatiť neuhradenú DPH zo strany dodávateľa na odberateľa.  V článku sa zameriame na vysvetlenie prípadov, kedy sa odberateľ stáva ručiteľom za daň a vzniká mu povinnosť uhradiť nezaplatenú daň z pridanej hodnoty za dodávateľa. 

Podmienky, za ktorých sa môže uplatniť ručenie za daň

Na uplatnenie tohto inštitútu sa musia splniť tieto podmienky:

  1. dodávateľ – platiteľ DPH neuhradil DPH alebo jej časť, ktorú bol povinný zaplatiť na základe ním podaného daňového priznania k DPH,  
  2. je naplnený predpoklad, že odberateľ v čase vzniku daňovej povinnosti na základe „dostatočných dôvodov“ vedel, mal vedieť alebo mohol vedieť, že DPH nebude zo strany dodávateľa zaplatená.

Pozn.: Obe podmienky musia byť splnené súčasne.

Čo sú „dostatočné dôvody“?

  • cena uvedená na faktúre od dodávateľa je neprimerane vysoká alebo nízka,» Pozn.:  Neprimeranosť ceny sa môže zistiť napr. z porovnateľných cien za tovary a služby na trhu.
  • odberateľ pokračoval v uskutočňovaní obchodov s dodávateľom, ktorý je v zozname osôb, u ktorých nastali dôvody na zrušenie registrácie pre DPH, tzv. „čierna listina“, aj po dni jeho zverejnenia v tomto zozname,» Pozn.: Odporúča sa, aby si odberateľ pred realizáciou obchodu preveril svojho obchodného partnera. Dodávateľ a odberateľ sú personálne prepojení, napr. dodávateľ je štatutárnym orgánom odberateľa.

Postup zo strany daňového úradu

  • daňový úrad zisťuje naplnenie podmienok na uplatnenie ručenia za daň,
  • zistí, kto je povinný ručiť za nezaplatenú DPH alebo jej časť,
  • vydá rozhodnutie, v ktorom uloží ručiteľovi zaplatiť neuhradenú daň,
  • splatnosť dane je do 8 dní od doručenia rozhodnutia,Pozn.: Do 8 dní od doručenia rozhodnutia je prípustné odvolanie voči nemu, ktoré však nemá odkladný účinok. 
  • ak má odberateľ – ručiteľ nárok na nadmerný odpočet,

» daňový úrad prednostne použije nadmerný odpočet ručiteľa na úhradu dodávateľom nezaplatenej dane, resp. jej časti, aj v prípade, ak by mal ručiteľ vlastné nedoplatky na iných daniach,» daňový úrad vydá rozhodnutie o použití nadmerného odpočtu alebo jeho časti.

Vrátenie dane ručiteľovi

  • ak dodávateľ uhradí nezaplatenú DPH následne, ako ju už uhradil ručiteľ, je táto daň bezodkladne vrátená ručiteľovi, 
  • ak ručiteľ zaplatí za dodávateľa vyššiu daň, ako je suma nezaplatenej dane zo strany dodávateľa, suma, ktorá prevyšuje túto daň, sa vráti prednostne ručiteľovi (napr. ručiteľ uhradí DPH za dodávateľa a zároveň daňový úrad použije jeho nadmerný odpočet na úhradu tej istej nezaplatenej dane), 
  • na vrátenie dane nie je potrebné podať žiadosť. 

Príklady

Príklad č. 1:

Spoločnosť A, s.r.o., na základe podaného daňového priznania k DPH bola povinná uhradiť DPH za mesiac september 2014 vo výške 690 €. Svoju povinnosť nesplnila a daň neuhradila.  Daňový úrad zistil, že spoločnosť A, s.r.o., fakturovala služby spoločnosti B, s.r.o., pričom na faktúre bola uvedená DPH vo výške 310 €. Obidve spoločnosti majú rovnakých konateľov. 

Podmienky na uplatnenie inštitútu ručenia za daň boli splnené, lebo:

1. dodávateľ neuhradil DPH na základe ním podaného daňového priznania k DPH, 2. odberateľ v čase vzniku daňovej povinnosti na základe „dostatočných dôvodov“ mal vedieť alebo mohol vedieť, že DPH nebude zo strany dodávateľa zaplatená.

Dostatočným dôvodom je fakt, že v obidvoch spoločnostiach figurujú rovnakí konatelia, čím je naplnený dôvod existencie „personálneho prepojenia“ medzi dodávateľom a odberateľom. 

Spoločnosť B, s.r.o., ručí za nezaplatenú daň dodávateľa do výšky hodnoty DPH uvedenej na faktúre, ktorú jej vystavila spoločnosť A, s.r.o. Daňový úrad vydá rozhodnutie, ktorým určí spoločnosti B, s.r.o., povinnosť zaplatiť DPH vo výške 310 €.

Príklad č. 2:

Podnikateľ Ján Krátky (platiteľ DPH) na základe podaného daňového priznania k DPH bol povinný uhradiť DPH za mesiac september 2014 vo výške 380 €. Svoju povinnosť nesplnil a daň neuhradil.  Od augusta 2014 sa tento podnikateľ nachádza v zozname osôb, u ktorých nastali dôvody na zrušenie registrácie pre DPH, tzv. „čierna listina“.

Daňový úrad zistil, že Ján Krátky po zverejnení na tzv. čiernej listine fakturoval služby spoločnosti B, s.r.o., pričom na faktúre bola uvedená DPH vo výške 210 €. 

Podmienky na uplatnenie inštitútu ručenia za daň boli splnené, lebo:

1. dodávateľ neuhradil DPH na základe ním podaného daňového priznania k DPH, 2. odberateľ v čase vzniku daňovej povinnosti na základe „dostatočných dôvodov“ mal vedieť alebo mohol vedieť, že DPH nebude zo strany dodávateľa zaplatená.

Dostatočným dôvodom je fakt, že v čase vzniku daňovej povinnosti bol podnikateľ zaradený do zoznamu osôb, u ktorých nastali dôvody na zrušenie registrácie pre DPH.  

Spoločnosť B, s.r.o., ručí za nezaplatenú daň dodávateľa do výšky hodnoty DPH uvedenej na faktúre, ktorú jej vystavil podnikateľ Ján Krátky. Daňový úrad vydá rozhodnutie, ktorým určí spoločnosti B, s.r.o., povinnosť zaplatiť DPH vo výške 210 €.

Odporúčané ebooky

K téme

FOAF.sk firmy - Hosp. výsledky, súvahy, výkazy, DLHY, vlastníci - Zistite TU

Témy

Prémiový obsah

Najčítanejšie za 24 hodín

Z kategórie DPH

Poradca podnikateľa a živnostníka

Prémiový obsah pre členov klubu Podnikam.sk

Zobraziť ďalšie články

Seriály na Podnikam.sk

Školenia, semináre, kurzy

BOZP - Bezpečnosť a ochrana zdravia pri práci
BOZP vo výrobe
Cash flow
Clo
Clo a logistika
Controlling
Dane a účtovníctvo
Doprava
Dotácie
DPH - Daň z pridanej hodnoty
DzP - Dane z príjmu
Enviro
Environmentalistika
Eurofondy
Finančné riadenie
IAS/IFRS
Koronavírus
Legislatíva a zákony
Legislatíva, zákony
Logistika
Manažérske zručnosti
Manažment
Marketing
Marketing a predaj
Medzinárodné účtovné štandardy - IAS/IFRS, US GAAP
Medzinárodné účtovné štandardy (IAS/IFRS, US GAAP)
Medzinárodné zdaňovanie
Mzdy a odvody
Nehnuteľnosti
Osobný rozvoj
Ostatné dane
Personalistika
Pohľadávky
Pracovné právo
Právo
Právo, Pracovné právo
Predaj
Riadenie
Riadenie firmy
Riadenie ľudských zdrojov
Samospráva
Školstvo
Školy
Smernice
Stavebníctvo
Účtovníctvo
Účtovníctvo a dane
Účtovníctvo verejnej správy
Umelá inteligencia
Verejná správa
Verejné obstarávanie-obstarávateľ
Verejné obstarávanie-uchádzač
Výroba
žiadny
Živnosť

apríl

06máj8:30Právne minimum pre starostov a primátorov8:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Legislatíva, zákony

06máj8:30Aktuálne zmeny v zamestnávaní cudzincov z tretích krajín8:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Personalistika

06máj8:30Aktuálne zmeny v zamestnávaní cudzincov z tretích krajín8:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Personalistika

Zobraziť všetky školenia

Eshop Podnikam.sk

Prejsť do eshopu

Zoznam firiem B2B

Zobraziť všetky firmy
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu. Ochrana osobných údajov | Podmienky používania | Kontakt | GDPR - Nastavenie sukromia
X