Buďte správne informovaný! Získajte prémiový účet TU
Prihlásenie
Zakúpiť členstvo
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
FOAF.sk - Aký má firma zisk? Kto ju vlastní? Kto má dlhy? Zistite TU

Za zlé dodanie údajov do kontrolného výkazu DPH bude pokuta až 10 tis. €

Za zlé dodanie údajov do kontrolného výkazu DPH môžete dostať pokutu až 10 tis. €
Ilustračné foto SITA
10. júna 2013 Zdroj Podnikam.SK, IT Tlačiť
Ako už upozornilo Podnikam.SK, v rámci pripravovanej novely zákona o DPH sa chystá aj zavedenie kontrolných elektronických výkazov DPH. V rámci spomínaného opatrenia budú podnikatelia elektronicky zasielať finančnej správe zoznam faktúr tak na vstupe ako aj na výstupe.
 
Tento krok však môže podľa poradenskej spoločnosti Accace v praxi priniesť viaceré komplikácie a v prípade dodania nesprávnych údajov aj vysoké sankcie.
 

Daniarov čaká obrovské množstvo údajov

Plánovaný kontrolný výkaz DPH by mal slúžiť najmä na spárovanie vzájomných operácii medzi platiteľmi dane. Má teda slúžiť na efektívny výber daní a obmedziť tak daňové podvody spôsobné nezahrnutím daňovej povinnosti u dodávateľov pri súčasnom uplatnení nároku na odpočet DPH u odberateľov. 
 

Aké informácie bude kontrolný výkaz DPH obsahovať

Kontrolný výkaz by mal podľa aktuálneho návrhu obsiahnuť podrobné údaje o jednotlivých daňových povinnostiach platiteľa dane a jednotlivých odpočtoch uplatňovaných platiteľom dane za dané zdaňovacie obdobie, t.j.:
 
  • IČ DPH dodávateľa a odberateľa
  • poradové číslo faktúry
  • dátum dodania alebo dátum prijatia platby
  • základ dane a sumu dane vyjadrenú v EUR
  • sadzbu dane
  • výšku odpočítanej dane 
„Obávame sa, či finančná správa bude schopná spracovať takéto veľké množstvo údajov, napríklad pri narábaní s odlišnými údajmi uvedenými v súvislosti s určitým dodaním na strane dodávateľa a odberateľa. Ako príklad je možné uviesť poradové číslo faktúry ktoré môže  obsahovať aj rôzne iné ako číselné znaky, ktoré môžu obe strany zaznamenávať odlišne,“ uviedol Peter Pašek, Head of Advisory spoločnosti Accace. 
 

 
 
Komplikáciu pri spárovaní údajov medzi dodávateľmi a odberateľmi môže spôsobovať aj pomerné odpočítanie dane na strane odberateľov.  
 

Sankcie

Novelizácia Zákona o DPH narába aj s pojmom „nesprávne údaje“. Ich uvedenie v kontrolnom výkaze môže byť sankcionované až do výšky 10 000 EUR.  
 
„Zastávame názor, že samotné zavedenie kontrolného výkazu môže viesť k zníženiu daňových únikov na DPH v SR. Aby tomu tak bolo,  je však potrebné sprecizovať predmetný návrh zákona, aby sa kontrolný výkaz nestal len jednoduchým nástrojom na vyrubovanie pokút platiteľom dane,“ uviedol Pašek.
 

Daniari možno budú pripravovať priznanie k DPH na vás 

V rámci spomínaného opatrenia budú podnikatelia elektronicky zasielať finančnej správe zoznam faktúr tak na vstupe ako aj na výstupe. „Okrem efektívnejšej kontroly to dáva dobrý predpoklad na to, aby podnikatelia v ďalších rokoch nemuseli podávať daňové priznania k DPH, finančná správa to spraví za nich,“ uviedlo v máji pre Podnikam.SK Ministerstvo financií SR.
 
Do medzirezortného pripomienkového konania by sa predmetná novela zákona o DPH mohla dostať do konca júna. Predpokladaná účinnosť novely je od 1. januára 2014.
 
 

Odporúčané ebooky

K téme

FOAF.sk firmy - Hosp. výsledky, súvahy, výkazy, DLHY, vlastníci - Zistite TU

Najčítanejšie za 24 hodín

Z kategórie DPH

Poradca podnikateľa a živnostníka

Prémiový obsah pre členov klubu Podnikam.sk

Zobraziť ďalšie články

Seriály na Podnikam.sk

Školenia, semináre, kurzy

BOZP - Bezpečnosť a ochrana zdravia pri práci
BOZP vo výrobe
Cash flow
Clo
Clo a logistika
Controlling
Dane a účtovníctvo
Doprava
Dotácie
DPH - Daň z pridanej hodnoty
DzP - Dane z príjmu
Enviro
Environmentalistika
Eurofondy
Finančné riadenie
IAS/IFRS
Industry 4.0
ISO
Komunikačné zručnosti
Koronavírus
Legislatíva a zákony
Legislatíva, zákony
Logistika
Manažérske zručnosti
Manažment
Marketing
Marketing a predaj
Marketingové zručnosti
Medzinárodné účtovné štandardy - IAS/IFRS, US GAAP
Medzinárodné účtovné štandardy (IAS/IFRS, US GAAP)
Medzinárodné zdaňovanie
Mzdy a odvody
Nehnuteľnosti
Osobný rozvoj
Ostatné dane
Personalistika
Počítačové zručnosti
Pohľadávky
Pracovné právo
Právo
Právo, Pracovné právo
Predaj
Riadenie
Riadenie firmy
Riadenie ľudských zdrojov
Samospráva
Školstvo
Školy
Smernice
Stavebníctvo
Účtovníctvo
Účtovníctvo a dane
Účtovníctvo verejnej správy
Umelá inteligencia
Verejná správa
Verejné obstarávanie-obstarávateľ
Verejné obstarávanie-uchádzač
Výroba
žiadny
Živnosť

apríl

02máj8:30Pochopenie zmlúv 2 - seminár v anglickom jazyku (Understanding Contracts 2)8:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Právo

02máj8:30Pochopenie zmlúv 2 - seminár v anglickom jazyku (Understanding Contracts 2)8:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Právo

06máj8:30Aktuálne zmeny v zamestnávaní cudzincov z tretích krajín8:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Personalistika

Zobraziť všetky školenia

Eshop Podnikam.sk

Prejsť do eshopu

Zoznam firiem B2B

Zobraziť všetky firmy
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu. Ochrana osobných údajov | Podmienky používania | Kontakt | GDPR - Nastavenie sukromia
X