Buďte správne informovaný! Získajte prémiový účet TU
Prihlásenie
Zakúpiť členstvo
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
FOAF.sk - Aký má firma zisk? Kto ju vlastní? Kto má dlhy? Zistite TU

Poslanci odsúhlasili zvýšenie daní od budúceho roka

Poslanci odsúhlasili zvýšenie daní od budúceho roka
Ilustračné foto SITA
4. decembra 2012 Zdroj SITA, Podnikam.SK Tlačiť

Firmy aj niektorých zamestnancov čakajú od budúceho roka vyššie dane. Poslanci NR SR v utorok schválili novelu zákona o dani z príjmov, ktorá by po podpísaní prezidentom mala účinnosť nadobudnúť od začiatku budúceho roka.

 
Návrh novely v hlasovaní podporilo 80 zo 141 prítomných poslancov, pričom 60 poslancov bolo proti, jeden sa zdržal.
 

Rovná daň na Slovensku skončila

Ministerstvo financií v novele napríklad obmedzuje možnosť uplatnenia 40-percentných paušálnych výdavkov v maximálnej výške 5 040 eur ročne, resp. 420 eur mesačne. Rovnako rezort ruší možnosť uplatnenia paušálnych výdavkov pri prenájme nehnuteľností, či zvyšuje sadzby dane z príjmov pre právnické osoby na 23 %. 
 
 
V prípade fyzických osôb sa bude uplatňovať 19-percentná sadzba zo základu dane do výšky 176,8-násobku platného životného minima (cca. 34 401€) a pri základe dane presahujúcom túto hranicu už 25-percentná sadzba dane. Vyššia sadzba dane z príjmov sa pri fyzických osobách bude podľa rezortu financií týkať len daňovníkov s nadštandardnými príjmami. 
 

Preddavky až od 2500 eur

V novele napokon prešiel aj návrh opozičnej SDKÚ-DS na zvýšenie hranice, od ktorej sú fyzické osoby povinné platiť preddavky na daň z príjmov, a to zo súčasných 1 660 eur na 2 500 eur. Ďalšie zmeny v novele zákona o dani z príjmov, ktoré pripravili opoziční poslanci, však v rámci hlasovania neprešli. 
 

Zdanenie výhier až od 350 eur

Poslanci naopak schválili napríklad zvýšenie hranice na oslobodenie peňažných a nepeňažných výhier od dane, a to zo súčasných 165,97 eura na 350 eur. Na základe ďalšieho z pozmeňujúcich návrhov sa o rok posunie postupné znižovanie podielu zaplatenej dane, ktorý môžu firmy poukázať neziskovým organizáciám. Na základe pozmeňujúceho návrhu poslanca Ľubomíra Petráka (Smer-SD) budú od dane z príjmov oslobodené príjmy obcí a vyšších územných celkov (VÚC) plynúce z predaja majetku. 
 

Podanie daňového priznania sa už nebude dať posunúť

Súčasťou schváleného pozmeňujúceho návrhu Ľubomíra Petráka je aj úprava lehoty na podanie daňových priznaní. Na základe tejto zmeny nebudú môcť daňovníci, ktorých lehota na podanie daňového priznania uplynie v kalendárnom roku 2013, využiť možnosť podania daňového priznania v predĺženej lehote, okrem daňovníkov, ktorých súčasťou príjmov sú aj príjmy plynúce zo zahraničia. Tento daňovník si bude môcť predĺžiť lehotu na podanie priznania najviac o tri kalendárne mesiace na základe podaného oznámenia.
 

Zmeny v nezdaniteľnej časti

Ministerstvo financií taktiež sprísňuje podmienky na uplatňovanie nezdaniteľnej časti základu dane na manželku, resp. manžela. Uplatnenie tejto nezdaniteľnej časti bude možné na manželku (manžela), ktorá žije s daňovníkom v spoločnej domácnosti a stará sa o maloleté dieťa tiež žijúce s daňovníkom v domácnosti do zániku nároku na rodičovský príspevok na dieťa, alebo ktorá poberala v zdaňovacom období príspevok na opatrovanie, alebo ktorá bola evidovaná na úrade práce. Poslanec strany Smer-SD Ľubomír Petrák svojim pozmeňujúcim návrhom rozšíril nárok na nezdaniteľnú časť na manželku, resp. manžela aj na občanov s ťažkým zdravotným postihnutím. 
 

Ústavní činitelia s vyššou daňou

Zmeny v daňovej oblasti sa na základe novely dotknú aj vybraných ústavných činiteľov. Novelou sa zavádza dodatočná osobitná sadzba dane vo výške 5 %, a to pre poslancov, prezidenta, členov vlády či predsedu a podpredsedu Najvyššieho kontrolného úradu. Schválená novela zákona o dani z príjmov vychádza podľa ministerstva financií z programového vyhlásenia vlády, ktorého cieľom je aj konsolidácia verejných financií so zámerom zníženia deficitu verejných financií pod 3 % hrubého domáceho produktu v roku 2013. „Vláda SR sa pri plnení tohto cieľa zaviazala zamerať na opatrenia, ktoré v snahe o zníženie deficitu nezablokujú ekonomickú aktivitu a hospodársky rast a nebudú predstavovať neúmerne veľký dopad na najzraniteľnejšie vrstvy spoločnosti,“ konštatuje rezort financií. 
 

Ekonomický prínos je podľa opozície otázny

Rušenie rovnej dane v rozprave k novele kritizovali viacerí opoziční poslanci, ktorí vládnemu návrhu vyčítali najmä to, že poškodí slovenskú ekonomiku. Zrušenie rovnej dane označuje opozícia za demotivačný krok s možným negatívnym dopadom na konkurencieschopnosť slovenskej ekonomiky. Rovnako bude podľa opozície zvýšenie daní negatívne vplývať na ekonomický rast Slovenska či prílev investícii. Vláda Roberta Fica tak v konečnom dôsledku podľa opozície nemusí do rozpočtu zo zvýšenia daní získať to, čo si naplánovala. Podľa ministra financií Petra Kažmíra by mal štát na základe zmien v novele získať 275 mil. eur. 
 

Odporúčané ebooky

K téme

FOAF.sk firmy - Hosp. výsledky, súvahy, výkazy, DLHY, vlastníci - Zistite TU

Najčítanejšie za 24 hodín

Z kategórie Daň z príjmu

Poradca podnikateľa a živnostníka

Prémiový obsah pre členov klubu Podnikam.sk

Zobraziť ďalšie články

Seriály na Podnikam.sk

Školenia, semináre, kurzy

BOZP - Bezpečnosť a ochrana zdravia pri práci
BOZP vo výrobe
Cash flow
Clo
Clo a logistika
Controlling
Dane a účtovníctvo
Doprava
Dotácie
DPH - Daň z pridanej hodnoty
DzP - Dane z príjmu
Enviro
Environmentalistika
Eurofondy
Finančné riadenie
IAS/IFRS
Koronavírus
Legislatíva a zákony
Legislatíva, zákony
Logistika
Manažérske zručnosti
Manažment
Marketing
Marketing a predaj
Medzinárodné účtovné štandardy - IAS/IFRS, US GAAP
Medzinárodné účtovné štandardy (IAS/IFRS, US GAAP)
Medzinárodné zdaňovanie
Mzdy a odvody
Nehnuteľnosti
Osobný rozvoj
Ostatné dane
Personalistika
Pohľadávky
Pracovné právo
Právo
Právo a manažment
Právo, Pracovné právo
Predaj
Riadenie
Riadenie firmy
Riadenie ľudských zdrojov
Samospráva
Školstvo
Školy
Smernice
Stavebníctvo
Účtovníctvo
Účtovníctvo a dane
Účtovníctvo verejnej správy
Umelá inteligencia
Verejná správa
Verejné obstarávanie-obstarávateľ
Verejné obstarávanie-uchádzač
Výroba
žiadny
Živnosť

apríl

06máj8:30Právne minimum pre starostov a primátorov8:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Legislatíva, zákony

06máj8:30Aktuálne zmeny v zamestnávaní cudzincov z tretích krajín8:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Personalistika

06máj8:30Aktuálne zmeny v zamestnávaní cudzincov z tretích krajín8:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Personalistika

Zobraziť všetky školenia

Eshop Podnikam.sk

Prejsť do eshopu

Zoznam firiem B2B

Zobraziť všetky firmy
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu. Ochrana osobných údajov | Podmienky používania | Kontakt | GDPR - Nastavenie sukromia
X