Buďte správne informovaný! Získajte prémiový účet TU
Prihlásenie
Zakúpiť členstvo
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
FOAF.sk - Aký má firma zisk? Kto ju vlastní? Kto má dlhy? Zistite TU

Záväzné stanoviská budú možno daniari vydávať aj k ďalším zákonom

Fotobanka Pixmac
2. septembra 2014 Zdroj Podnikam.SK, MS Tlačiť

Výklad legislatívy k obchodným transakciám poskytuje finančná správa od začiatku septembra.

Poplatok za stanovisko je vo výške od 4 tisíc do 30 tisíc eur

Rozsah zákonov, ku ktorým finančná správa vydáva záväzné stanoviská od začiatku septembra tohto roka, sa môže neskôr rozšíriť. Pripúšťa to ministerstvo financií, podľa ktorého o tom rozhodne aj záujem zo strany podnikateľského sektora. „Rozsah ustanovení sa môže priebežne upravovať v nadväznosti na komplexné zabezpečenie tohto inštitútu zo strany finančnej správy, ako aj v závislosti od početnosti využívania záväzných stanovísk,“ uviedol pre Podnikam.sk tlačový odbor Ministerstva financií SR.

Opozícia kritizuje rozsah vysvetľovanej legislatívy

Jednotlivé ustanovenia zákonov, ku ktorým je v súčasnosti možné vydať záväzné stanovisko, určilo ministerstvo financií vyhláškou. Od začiatku septembra tak môže finančná správa vydávať výklad legislatívy k niektorým paragrafom zákona o dani z príjmov a o dani z pridanej hodnoty (DPH). Výkonný riaditeľ Podnikateľskej aliancie Slovenska (PAS) Róbert Kičina predpokladá, že rezort financií vychádzal pri stanovovaní týchto paragrafov z reálnych problémov, ktoré sa v daňovej oblasti vyskytujú a tomu prispôsobil i rozsah. „Prax ukáže, či je rozsah dostatočný, resp. ktoré paragrafy by bolo vhodné pridať alebo vypustiť,“ dodáva Kičina.

Rozsah legislatívy, ku ktorej podajú daniari výklad, kritizoval podpredseda KDH MilošMoravčík. „Z viac ako 130 paragrafov zákonov o dani z príjmu a o DPH je totiž ochotné vysvetľovať len sedem,“ upozornil. K záväznému vysvetleniu 95 % najdôležitejších daňových zákonov sa tak podľa neho podnikatelia vôbec nedostanú. Ministerstvu financií sa však podľa Moravčíka nechce dávať záväzné stanoviská ani k paragrafom, kde to zákon prikazuje.

Podnikatelia by skôr privítali stabilnú a zrozumiteľnú legislatívu

Vydávanie stanovísk pritom podľa PAS pomôže zvýšiť právnu istotu vybraných firiem, ktoré o takéto stanovisko požiadajú. Firmy totiž budú mať istotu, že pokiaľ sa budú riadiť pri predmetných transakciách záväzným stanoviskom, nebude môcť byť tento postup neskôr spochybnený finančnou správou. Aliancia má však aj výhrady.

„Záväzné stanoviská napriek tomu nepovažujem za optimálny nástroj aj vzhľadom na relatívne vysokú cenu za ich vydanie. Najlepším riešením je jednoduchá, stabilná a zrozumiteľná legislatíva, čo je však bohužiaľ stav, od ktorého sa, aj kvôli súčasným úpravám daňových zákonov, čoraz viac vzdiaľujeme,“ upozorňuje Róbert Kičina.

Záväzné stanovisko vydá finančná správa na žiadosť daňového subjektu, pričom táto žiadosť musí obsahovať zákonom určené náležitosti. Tie sú upravené v § 53 zákona o správe daní. Daniari upozorňujú, že finančné riaditeľstvo záväzné stanovisko nevydá v prípade, ak je na vydanie záväzného stanoviska potrebné uplatniť právny postup iného štátu alebo ak daňový subjekt žiada o záväzné stanovisko ku skutočnostiam, ktoré nastali v zdaňovacom období, za ktoré už bolo daňovým subjektom daňové priznanie podané.

Lehota na vydanie stanoviska je 60 dní

Na vydanie stanoviska majú pritom daniari lehotu 60 dní od doručenia žiadosti. Ak však vzhľadom na zložitosť prípadu nebude môcť finančná správa vydať stanovisko v spomínanej lehote, oznámi túto skutočnosť daňovému subjektu a požiada ho o vyjadrenie, či súhlasí s vydaním stanoviska v predĺženej lehote. „Ak daňový subjekt oznámi finančnému riaditeľstvu v lehote 8 pracovných dní, že s predĺžením lehoty na vydanie záväzného stanoviska nesúhlasí alebo ak sa nevyjadrí považuje sa žiadosť za späťvzatú,“ spresňuje finančná správa.

Vydané záväzné stanovisko je pritom pre správcu dane záväzné, rovnako tak aj pre druhostupňový orgán. Záväzné však pre nich nie je vtedy, ak daňový subjekt, ktorému bolo záväzné stanovisko vydané, neuplatnil postup v ňom uvedený, alebo ak sa preukáže, že uvedené rozhodujúce skutočnosti, nie sú splnené, alebo ak záväzné stanovisko stratilo účinky.

Poplatky za stanovisko

Vydanie záväzného stanoviska bude spoplatnené a daňový subjekt bude musieť poplatok zaplatiť spolu so žiadosťou o záväzné stanovisko. Stanovený poplatok sa pohybuje vo výške 1 % až 3 % v nadväznosti na sumu predpokladaného obchodného prípadu.

Kritéria stanovenia výšky poplatku:

  • 1 % zo sumy predpokladaného obchodného prípadu, najmenej však 4 000 eur, najviac 30 000 eur, ak daňovník žiada o záväzné stanovisko k uplatneniu jedného daňového predpisu,
  • 2 % zo sumy predpokladaného obchodného prípadu, najmenej však 5 000 eur, najviac 30 000 eur, ak daňovník žiada o záväzné stanovisko k uplatneniu dvoch a viac daňových predpisov,
  • 3 % zo sumy predpokladaného obchodného prípadu, najmenej však 6 000 eur, najviac 30 000 eur, ak daňovník žiada o záväzné stanovisko k uplatneniu daňových predpisov, pričom ide o opakované obchodné prípady.

Ako informovalo finančné riaditeľstvo SR, úhradu je potrebné zaplatiť bez výzvy a je splatná pri podaní žiadosti o záväzné stanovisko. Peniaze za vydanie záväzného stanoviska nebudú podnikatelia poukazovať na základné číslo účtu  (OÚD daňového subjektu), pretože nie je daňou.

Daňový subjekt uhradí poplatok za vydanie záväzného stanoviska zaplatiť na účet č.: IBAN: SK45 8180 0000 0070 0043 7861, vedený v Štátnej pokladnici, Variabilný symbol: DIČ daňového subjektu.

Žiadosť o záväzné stanovisko daňového subjektu musí obsahovať podrobný popis skutočností, ktoré nastanú alebo sú očakávané a ktoré budú podkladom na vydanie záväzného stanoviska. V žiadosti daňový subjekt uvedie aj návrh na uplatnenie postupu podľa príslušných daňových predpisov, právne posúdenie a sumu predpokladaného obchodného prípadu.

Daniari môžu posúdiť časti zákona o dani z príjmov a o DPH

Záväzné stanovisko môže finančná správa na základe vyhlášky rezortu financií vydať k uplatneniu niektorých paragrafov zákona o dani z príjmov, a to konkrétne k posúdeniu:

  • zdroja príjmov daňovníka s obmedzenou daňovou povinnosťou podľa § 16 zákona o dani z príjmov alebo
  • predaja a kúpy podniku alebo jeho časti v reálnych hodnotách podľa § 17a zákona o dani z príjmov.

Záväzné stanovisko sa môže vydať aj k uplatneniu ustanovení zákona o dani z pridanej hodnoty, a to k posúdeniu:

  • vzniku daňovej povinnosti podľa § 19 až 21 zákona o dani z pridanej hodnoty,
  • sadzby dane za tovar podľa § 27 zákona o dani z pridanej hodnoty alebo
  • osoby povinnej platiť daň z pridanej hodnoty podľa § 69 ods. 12 zákona o dani z pridanej hodnoty.

Po absolvovaní Obchodnej akadémie vo Svidníku pokračoval v štúdiu na Národohospodárskej fakulte Ekonomickej univerzity v Bratislave. V roku 2007, ešte popri štúdiu, začal pracovať ako redaktor pre ekonomickú redakciu agentúry SITA. Venoval sa hlavne makroekonomike, financiám a investovaniu. Ekonomickému svetu ostal verný a po niekoľkých rokoch v agentúre prešiel na pozíciu editora a neskôr šéfeditora.

Odporúčané ebooky

K téme

FOAF.sk firmy - Hosp. výsledky, súvahy, výkazy, DLHY, vlastníci - Zistite TU

Najčítanejšie za 24 hodín

Z kategórie Dane

Poradca podnikateľa a živnostníka

Prémiový obsah pre členov klubu Podnikam.sk

Zobraziť ďalšie články

Seriály na Podnikam.sk

Školenia, semináre, kurzy

BOZP - Bezpečnosť a ochrana zdravia pri práci
BOZP vo výrobe
Cash flow
Clo
Clo a logistika
Controlling
Dane a účtovníctvo
Doprava
Dotácie
DPH - Daň z pridanej hodnoty
DzP - Dane z príjmu
Enviro
Environmentalistika
Eurofondy
Finančné riadenie
IAS/IFRS
Koronavírus
Legislatíva a zákony
Legislatíva, zákony
Logistika
Manažérske zručnosti
Manažment
Marketing
Marketing a predaj
Medzinárodné účtovné štandardy - IAS/IFRS, US GAAP
Medzinárodné účtovné štandardy (IAS/IFRS, US GAAP)
Medzinárodné zdaňovanie
Mzdy a odvody
Nehnuteľnosti
Osobný rozvoj
Ostatné dane
Personalistika
Pohľadávky
Pracovné právo
Právo
Právo a manažment
Právo, Pracovné právo
Predaj
Riadenie
Riadenie firmy
Riadenie ľudských zdrojov
Samospráva
Školstvo
Školy
Smernice
Stavebníctvo
Účtovníctvo
Účtovníctvo a dane
Účtovníctvo verejnej správy
Umelá inteligencia
Verejná správa
Verejné obstarávanie-obstarávateľ
Verejné obstarávanie-uchádzač
Výroba
žiadny
Živnosť

apríl

06máj8:30Právne minimum pre starostov a primátorov8:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Legislatíva, zákony

06máj8:30Aktuálne zmeny v zamestnávaní cudzincov z tretích krajín8:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Personalistika

06máj8:30Aktuálne zmeny v zamestnávaní cudzincov z tretích krajín8:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Personalistika

Zobraziť všetky školenia

Eshop Podnikam.sk

Prejsť do eshopu

Zoznam firiem B2B

Zobraziť všetky firmy
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu. Ochrana osobných údajov | Podmienky používania | Kontakt | GDPR - Nastavenie sukromia
X